Blijf in beweging, houd jezelf en je gezin fit

Sinds 16 maart zitten velen van ons thuis. Ofwel omdat het bedrijf waar je werkt dicht is, je uit voorzorg thuiswerkt of omdat je kinderen niet naar school mogen. Voor iedereen vraagt deze situatie om een grote mate van aanpassingsvermogen. Thuis werken, de kinderen helpen met schoolwerk en het huishouden bijhouden. Maar ook zorgen dat iedereen voldoende weerstand heeft om, als het coronavirus aan de deur klopt, deze zo goed mogelijk te doorstaan. Voldoende beweging is een van de factoren die een hoge weerstand kan ondersteunen.
Houd bewegen leuk en afwisselend
De een is altijd al een fanatieke sporter en de ander moet zichzelf van de bank slepen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jij zelf én je gezin voldoende beweging krijgt? Wij geven je een aantal tips waarmee je kan variëren zodat jouw beweegmomenten leuk blijven!
Wandelen
Even een blokje om, een rondje door het park in de buurt of een uitgebreide wandeling in het bos of op het strand. Het maakt niet uit waar je wandelt, overal is goed. Als je maar even lekker buiten bent, je hoofd leeg kan maken en lekker doorstapt. Wij hebben in eerdere blogs al vele tips gegeven van leuke wandellocaties in Nederland. Op de meeste plekken is voldoende ruimte om lekker te wandelen, zonder al te veel mensen tegen te komen. Je vindt ze hier: https://www.opstapmetlisa.nl/?s=wandelen
Fietsen
Fietsen kan ook op veel verschillende plekken en niveaus. Wanneer je van wielrennen of mountainbiken houdt, weet je waarschijnlijk zelf al veel leuke en uitdagende plekken in Nederland te vinden. Maar ook voor de minder fanatieke fietsers zijn er heel veel leuke fietsroutes te vinden. Door het hele land vind je borden van de ANWB met verschillende fietsroutes. Je vindt ze ook online op de https://www.anwb.nl/fietsroutes/fietsknooppuntenplanner.
Hardlopen
Wil je jouw hartslag wat verder om hoog brengen? Ga dan hardlopen. Wanneer je al langer hardloopt, heb jij vast al je eigen ritme en route. Houd dit vooral vast of loop een keertje vaker in een week. Wanneer je nu gaat starten met hardlopen, bouw dit dan wel zorgvuldig op om te voorkomen dat je direct blessures oploopt. Een hardloop app kan je hiermee helpen, maar je kan ook op internet een startschema vinden: https://www.hardlopen.nl/beginners
Vervang jouw sportroutine van de sportschool
Ben jij gewend om jouw sportroutine in de sportschool door te brengen? Dan ben je vast op zoek naar wat meer afwisseling dan één vaste activiteit. Maak voor jezelf een schema van activiteiten die je normaal gesproken in de sportschool doet en ga op zoek naar alternatieven. Zo vind je in veel stadsparken wel een fitness cirkel of trimbaan. Hiermee kom je al een heel eind met je cardio en lichte krachttraining. Is er geen trimbaan in jouw omgeving? Maak dan gebruik van stadsbankjes, klimrekken of ga slootje springen.
Ook kan je een parcours uitzetten voor jouw sportroutine. Start bijvoorbeeld met een warming-up waarin je 5 minuten warmloopt, 5 minuten met je armen zwaait, kniehef en hakkenbil oefeningen doet. Volg dan jouw routine verder dat bijvoorbeeld bestaat uit een deel snelheid (maak een hinkelbaan met stoepkrijt of zet pionnen neer waar je omheen moet slalommen), coördinatie (voetbal hooghouden, tennisbal of shuttle hooghouden met racket,) balans (5 minuten balansen op een Balance board, stalen buis of een paaltje of betonnen rand) en kracht (touwtje springen, hoepelen, opdrukken, planken, burpees, radslag of handstand).
Met elkaar sporten
Moet jij ook jouw gezinsleden een beetje in beweging houden? Ga dan met elkaar voetballen (overpassen) , tennissen of overgooien. Of verzin een leuk ander balspel zoals trefbal. Zo is iedereen lekker in beweging én wordt er gelijk een beetje plezier gemaakt!
Binnen bewegen
Wanneer het echt tot een lock down komt, wordt er veel van je creativiteit gevraagd om in beweging te blijven. Maar met een aantal attributen kan je ook binnen genoeg doen om fit te blijven. Veel oefeningen van fitness apps kan je gewoon in je slaapkamer doen. Maar als je jouw meubels een beetje aan de kant schuift lukt het hoepelen en touwtje springen ook nog best. Een yogamatje is vaak al voldoende om buikspieroefeningen op de doen en op te drukken en jouw trap (of die in het portiek) kan je prima gebruiken voor jouw step oefeningen.
Ritme helpt om het vol te houden
De een is al veel met sporten bezig en heeft daardoor al een goed sportritme. De ander is van nature geen sporter. Maar nu we allemaal deels aan huis gekluisterd zijn, is het voor iedereen lastiger om in beweging te blijven.
Het belangrijkste om een langere periode aan voldoende beweging te komen is om te zorgen voor ritme en structuur. Maak dus een schema waarin je bijvoorbeeld dagelijks een half uur in beweging bent en plan deze in jouw dagprogramma. Maak bijvoorbeeld rond lunchtijd even een wandeling en neem je kinderen gelijk ook mee naar buiten. En plan de intensievere sportmomenten aan het begin van de dag in, aan het eind van de middag of juist in de avond. Maar houd deze momenten op dezelfde dagen van de week en op dezelfde tijdstippen aan. Zo bouw je een routine in en routines zijn over het algemeen beter vol te houden dan alleen de momenten pakken dat het uitkomt of dat je zin hebt.
Wil jij tips blijven ontvangen hoe we het thuis een beetje fijner kunnen maken in deze onzekere tijd? Blijf ons dan volgen op www.opstapmetlisa.nl, LinkedIn, Facebook of Instagram!