Coronadagboek van gastblogger Marian

Geschreven op 1 mei 2020
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Marian van Dijk
Marian van Dijk
Coronacrisis Marian uitgelicht

Ook onze gastblogger Marian probeert alle ballen hoog te houden nu het hele gezin thuis zit vanwege de coronacrisis. En dat valt soms niet mee. Maar hoewel het zwaar en hectisch was, waren er genoeg lichtpuntjes. Zo was de tijd samen erg waardevol, vonden ze langzaamaan hun draai en vierden ze een verjaardag om nooit meer te vergeten!

Ineens met z’n allen thuis

En daar zit je dan, op een dag waarvan je niet wist dat hij zou komen… Thuis. Al 42 dagen met z’n vijven vanwege de coronacrisis. Manlief werkt fulltime op zolder en ik was de eerste drie weken beneden met ‘groep 7, 6 en 2’. Totdat we merkten dat ze elkaar erg aan het afleiden waren. Zat de één in de flow, ging de ander weer geinen en vice versa. Kleine gup vond het bovendien héél grappig om op het toetsenbord te rammen van grote broers waardoor menig foutief antwoord werd verzonden aan de meester of juf via Snappet. Hij vond het heel vervelend dat ze uren niet konden spelen. Normaal gaan ze als drie musketiers het huis door, dat was dus even afkicken. Thuis wérken?! Heel apart natuurlijk.

Homeschooling

Marian werkje kind

Het was even een gedoe maar op woensdag 18 maart konden de boys hun spullen ophalen en konden ze aan de slag! Ze waren heel blij met de structuur van school. Op paasmaandag zei de middelste ’s avonds: YES!! Morgen weer school! Het is heel fijn om te merken dat –in ieder geval de oudste twee- erg gemotiveerd zijn en er plezier aan beleven om hun schoolwerk te doen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik niemand hoef te pushen of heel veel instructies hoef te geven. Alles gaat over het algemeen uitstekend via e-mails met instructies of een instructiefilmpje vanuit school.

Gelukkig konden we met een Chromebook van school, eigen laptop en wat time management heel goed thuis werken. Zelfs de logopodie van de jongste ging online door. Na zeven keer logopedie, waarvan vier online, kreeg hij zijn diploma thuisgestuurd. Via Zoom de letter ‘L’ leren uitspreken. Wij zijn extra trots!

Mijn grootste uitdaging is de jongste van vijf jaar. Die doet het liefst de hele dag iets met mij en laat dat merken én horen. Hij vond het in de eerste week ook héél leuk om de oudste te storen en zijn laptopmuis te verstoppen. Heel irritant. Voor hem moet ik nog een goed ritme ontdekken.

Lekker actief!

Marian hinkelbaan

Iedere dag gaan we minstens twee keer samen naar buiten. We zoeken dan een grasveldje waar niemand is en trappen een balletje. Of we gaan samen skaten, wandelen, fietsen, stoepkrijten of steppen. Ik ben zó blij dat dit nog mogelijk is tijdens de coronacrisis! Ik hoop enorm dat alle Nederlanders zoveel mogelijk braaf thuis blijven zodat iedereen -maar vooral de kinderen- nog wel hun energie kwijt kunnen en frisse lucht kunnen happen. Gelukkig gaan de scholen weer open voor de kinderen. Onze kinderen mogen twee dagen per week naar school na de meivakantie. Geweldig! Dan kunnen mijn man en ik weer een paar uren ongestoord lekker doorwerken. Ik heb er nu al zin in!

(Corona)Party!

Onze middelste werd 9 jaar. Voor deze keer vond ik het geoorloofd om een ‘curling-moeder’ actie te doen en deed op mijn privé-Facebook pagina een oproep om hem kaartjes te sturen. Het was fantastisch! Over vier dagen verdeeld kreeg hij kaarten. Hij fleurde helemaal op door al die post! Ook werden er cadeautjes opgestuurd of voor de deur gezet. De cadeaus van de opa’s en oma’s kwamen al de dag ervoor binnen. Die pakte hij ’s ochtends ‘live’ uit via Skype. We hadden extra veel slingers en ballonnen opgehangen voor deze onvergetelijke verjaardag. Zo was het een heel feestelijke dag!

#supportyourlocals

Knoss Marian

Om de jongens ook nu te laten merken dat de wereld niet alleen uit ons bestaat hebben we tulpen rondgebracht bij ouderen in onze buurt. Met een visnet aan een lange stok voor de gepaste afstand. Dat werd gewaardeerd!

Ook probeer ik de plaatselijke ondernemers te ondersteunen. Via Feel Good in Groningen – zie op stap met Marian in Groningen– heb ik een pakket laten bezorgen bij mijn broer en schoonzus in Groningen. Mijn schoonzus werkt op de IC met corona patiënten, respect! Via Peter Kramer bloemen en planten in Winsum, Groningen heb ik met mijn zussen heel veel planten en bloemen laten bezorgen bij mijn moeder. We zouden met haar uit eten gaan voor haar zestigste verjaardag. Thuis hebben we op de ‘coronaparty’ pizza’s laten bezorgen, we hebben nog nooit eerder eten laten bezorgen. Primeur! Extra jarig gevoel!

Via Knøss, een hele leuke Scandinavische koffie- en lunchroom in Alphen aan den Rijn, hebben we een lunch laten thuisbezorgen! Luxe! Onze oudste wilde elke week wel iets thuis laten bezorgen….. wie weet!

Afwisseling

Tot nu toe vinden de jongens het fijn om thuis te zijn, dat gaan we zo houden! We proberen leuke dingen te verzinnen zoals een virtuele tour door het Rijksmuseum kijken op de laptop, Zapp Live extra op NPO ‘s middags en de work-outs van Nathan Rutjes zijn hier favoriet! We doen heel veel (bord) spelletjes. Ook hebben we op de voorzolder een speelhoek gecreëerd, dat noemen ze nu hun hut. En de beste tip: ga via Skype verstoppertje doen met opa en oma! Hi-la-risch! Oma gaat bijvoorbeeld verstoppen, opa moet op aanwijzingen van de jongens het hele huis uitkammen. Succes verzekerd! En oma leest nu ook voor via Whatsapp bellen, tegelijk met een neefje die ook luistert. Een relaxmoment waarop ik kan koken en de jongens ondertussen kleuren of een puzzel maken.

Mooie herinneringen

Nu de scholen weer deels gaan beginnen vond ik het een mooi moment om terug te kijken op de thuisonderwijs weken. De oudste vond het leukste aan deze weken: samen skeeleren, fietsen, voetballen en wandelen. Normaal deden we vanwege de hectiek van de dag zelden iets met z’n allen tegelijk. Zelfs een keer met kaasfondue op de koffietafel! Normaal eten we altijd aan de grote tafel. Zoiets kleins kan dus al een mooie herinnering zijn. De middelste vond het leukste: alleen op zijn kamer huiswerk maken! Lees: ongezien tussendoor lekker gamen! Het hoogtepunt voor de jongste: de fietstocht naar mijn werk. Hij zat veertig kilometer bij mij achterop en het was heel gezellig. Hij zag ontzettend veel onderweg en stelde allemaal vragen. ‘En we hebben alleen maar over leuke dingen gekletst!’ Tóch die fietsvakantie maar eens doen zoals ik vroeger met mijn ouders, broers en zussen deed. De wereld is prachtig in fietstempo…

Ben je benieuwd naar de belevenissen tijdens de coronacrisis van de andere (gast)bloggers? Deze lees je onder ander hier!