Coronaproof Sinterklaas vieren

Geschreven op 17 november 2020
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Sinterklaas coronaproof

Zoals zoveel dingen zal ook het Sinterklaasfeest dit jaar heel anders zijn dan voorgaande jaren. Dat is natuurlijk jammer, maar het is ook wel weer leuk om het leukste kinderfeest van het jaar eens anders aan te pakken. Wie weet ontstaan er wel heel nieuwe tradities! Wij zijn eens na gaan denken over hoe je Sinterklaas op een coronaproof manier zou kunnen vieren. Hier zijn onze tips!

Maak het om te beginnen gezellig

Coronaproof sinterklaas vieren - Wouter Engler via wikipedia
Wouter Engler via wikipedia

Sinterklaas is natuurlijk een kinderfeest, maar bijna elke volwassene heeft fijne herinneringen wanneer het gaat om Sinterklaas. Besteed er daarom dit jaar wat meer tijd en aandacht aan. Versier het huis bijvoorbeeld, of besticker je ramen met gezellige Sinterklaastaferelen. Ben je handig? Maak dan een mooie raamtekening. Dat is meteen ook leuk voor iedereen die langs je huis loopt. Laat je gezin, ook al zijn de kinderen wat ouder, hun schoen eens zetten en verras je partner met een klein cadeautje of een lekkere chocoladeletter. En vergeet het huisdier niet extra te verwennen. Die kleine dingetjes maken het extra gezellig. Oh ja, en vergeet niet iedere avond om 18:00 uur het Sinterklaasjournaal te kijken.

Vier het klein

Normaal gesproken vierde je Sinterklaas misschien met meerdere gezinnen. Dat zal dit jaar lastig worden. De maatregelen kunnen natuurlijk nog veranderen, maar we moeten er rekening mee houden dat Sinterklaas klein wordt gevierd dit jaar. Maar dat betekent niet dat het minder leuk is! Het enige is misschien dat het nét even wat meer organisatie vergt dan normaal, maar dat is alleen maar leuk voor de voorpret.

Digitaal lootjes trekken

Snoepgoed coronaproof

Waar je vorig jaar met de hele familie bij elkaar kwam om lootjes te trekken, kan dat dit jaar helaas niet. Je kan wel samen lootjes trekken, maar dan digitaal! Een voorbeeld waarop je dat kan doen is via Lootjestrekken.nl. Het handige hieraan is dat iedereen ook meteen een verlanglijstje kan maken. Dit kan ook via Mijnverlanglijst.eu. Superhandig en coronaproof. En helemaal leuk om gezamenlijk te doen bijvoorbeeld tijdens WhatsApp videobellen, Zoom, Skype en noem maar op.

Koop je Sinterklaas cadeaus op tijd!

Zeker in deze tijd zijn mensen eerder geneigd cadeaus via internet te bestellen in plaats van in de winkel. Daarbij ben je natuurlijk wel afhankelijk van de post en die hebben het in deze tijd extra druk. Zorg er daarom voor dat je je Sinterklaas cadeaus op tijd in huis hebt. Er is niets ergers dan met lege handen staan.

Surprises en gedichten

Coronaproof cadeau

Omdat het zo’n raar jaar is voor iedereen, is het leuk om dit jaar extra je best te doen op een surprise of een gedicht. Begin daarom op tijd met je creatie. Er zijn websites die je een handje helpen als het gaat om rijmwoorden. Kijk bijvoorbeeld eens op Sinterklaasgedichten.com, op het rijmwoordenboek van Van Dale en op Dotsphinx.com. Inspiratie voor mooie, grappige en originele surprises vind je onder andere op Pinterest en pipoos.nl.

Maar hoe krijg je die surprises, cadeaus en gedichten nu bij elkaar? Breng ze langs op 5 december! Je hoeft er niet voor bij elkaar naar binnen, maar het is natuurlijk wel leuk om elkaar even te zien vlak voor het grote uitpakken. Stop je cadeau of surprise wel in een vuilniszak, anders is de lol er namelijk snel vanaf. En gebruik voor het inpakken Sinterklaas inpakpapier. Dat is wel zo leuk.

Digitaal uitpakken

Als iedereen zijn of haar cadeau thuis heeft ontvangen van de diverse familieleden, dan is het tijd om uit te pakken! Het is superleuk om dat digitaal te doen via videobellen, Zoom of Skype. Niet allemaal tegelijk natuurlijk! Begin bijvoorbeeld met de oudste of de jongste van het gezin en laat die vervolgens kiezen wie erna mag. Zorg voor een lekker hapje en drankje. Zo wordt het toch nog gezellig!

Een digitale Sinterklaas

Coronaproof kinderen cadeaus

Sinterklaas met pieten over de vloer zit er dit jaar ook niet in, helaas. Zeker jammer wanneer er kleine kinderen in het gezin zijn die al het hele jaar uitkijken naar een bezoek van de Sint. Gelukkig zijn de meeste kinderen tegenwoordig al behoorlijk jong helemaal thuis in de digitale wereld. Via verschillende aanbieders kan Sinterklaas een persoonlijke videoboodschap in je huiskamer afleveren. Dat kan via videovandesint.nl, boekdesint.nl en sintboodschap.com. Sinterklaas kan ook bellen! Dat kan je regelen via belmetsint.nl.

Sinterklaas met het eigen gezin

Vier je dit jaar Sinterklaas liever helemaal in eigen kring? Daar hebben we ook leuke tips voor! We kijken hierbij naar gezinnen met kleine kinderen en gezinnen met wat oudere kinderen, want ook die kunnen erg genieten van het heerlijk avondje.

Sinterklaas vieren met kleine of jonge kinderen

Cadeaus Sinterklaas

Wanneer je Sinterklaas viert met kleine kinderen en je nodigt verder niemand uit, kan het zijn dat de zak van Sinterklaas binnen een mum van tijd leeggeroofd is. En dat is het dan. Natuurlijk zullen de kinderen vervolgens met het speelgoed gaan spelen, maar voor de rest van het gezin is dat wel minder gezellig. Zorg er daarom voor dat pakjesavond wat langer duurt. Dat kan door bijvoorbeeld een speurtocht te houden door het hele huis. Betrek ook zeker de schuur/kelder erbij en wanneer het droog is, kan je ook de tuin/ het balkon bij de speurtocht betrekken. Toegegeven: het kost even wat voorbereidingstijd en de kids mogen de cadeaus natuurlijk niet voortijdig ontdekken, maar ze zullen het fantastisch vinden! Geen zin in zoveel gedoe? Zet een Sinterklaasfilm op en zet deze af en toe op pauze om een paar cadeautjes uit te pakken. Doe dit om en om, zodat iedereen op elkaar moet wachten. Zorg natuurlijk ook voor lekkere hapjes en drankjes want cadeautjes krijgen maakt hongerig.

Sinterklaas vieren met oudere kinderen

Ook met oudere kinderen is Sinterklaas heel goed te vieren. Bijvoorbeeld met een hilarisch dobbelspel of ander Sinterklaasspel dat je voor een paar euro kan kopen. Laat alle gezinsleden bijvoorbeeld 3 gekke of leuke cadeautjes kopen van € 5,- en stop deze in een zak. Speel het spel en zorg ervoor dat iedereen eindigt met 3 cadeaus. Supergrappig en onvergetelijk! Dit zou wel eens een nieuwe traditie kunnen worden!

Ben je op zoek naar meer coronaproof tips? Je vindt ze hier!