De gezichten achter Restaurant Elea in Rijswijk

Geschreven op 21 februari 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester

Restaurant Elea, hét restaurant in Rijswijk waar je heerlijk kan eten met een Grieks tintje, bestaat alweer ruim drie jaar. Veel mensen hebben al kennis mogen maken met de vernieuwende en uitdagende kookstijl van chef-kok Takis. De gerechten zijn modern en op hoog culinair niveau. De sfeer van het restaurant is warm en uitnodigend.

Maar wie zijn de mensen achter dit prachtige restaurant met de overheerlijke en bijzondere gerechten? Wij geven je in dit blog een kijkje in de keuken en stellen eigenaren Takis Panagakis en Bibi Kuyp graag aan je voor.

Chef-kok Takis Panagakis

Takis is geboren en getogen in Griekenland, waar hij leerde koken met pure smaken en kraakverse producten. Zijn geboorteland is een inspiratiebron voor restaurant Elea; de Griekse achtergrond komt subtiel terug in de inrichting, de gerechten én de wijnkaart. Zijn werkervaring deed hij op bij Etrusco in Corfu en verschillende sterrenrestaurants zoals Basiliek* in Harderwijk, Brouwerskolkje** in Overveen en Mazie in Den Haag.

Gastvrouw Bibi Kuyp

Bibi is geboren in Sassenheim en heeft haar opleiding genoten aan het ROC Mondriaan in Den Haag. Haar restaurantervaring heeft ze opgedaan bij Restaurant De Zwethheul** in Schipluiden en Sea Grill** in Brussel.

Takis en Bibi hebben elkaar leren kennen toen zijn beiden werkzaam waren bij restaurant Mazie en in die tijd ontstond hun idee om een eigen restaurant te beginnen.

Hoe het begon

Bibi vertelt ons hoe het allemaal gelopen is. “We hadden geen haast met het vinden van een geschikte locatie. Takis had een leuke baan als chef kok en ik zat in mijn laatste jaar van de opleiding Small Business aan de Haagse Hogeschool. Desalniettemin keken we wel regelmatig online wat er te koop was en maakte we afspraken om restaurants te bezichtigen. Gewoon om kennis op te doen en ons te oriënteren.

Nadat wij verschillende locaties hebben bekeken zijn wij voor advies in gesprek gegaan met Patrick van Zuiden van restaurant Savarin. Dat is het fijne in de horecawereld, kent iedereen elkaar, staan we voor elkaar klaar en denken we met elkaar mee. Hij nam ons mee naar restaurant Voorbij Verlaan in Rijswijk om eens een kijkje te nemen en toen ging het allemaal heel snel.

Takis en Bibi sprongen in het diepe en werden eigenaar van dit mooie pand aan de Herenstraat in Rijswijk. De Herenstraat is gevestigd in het sfeervolle winkelgebied Oud-Rijswijk en is perfect gelegen tussen Den Haag en Voorburg waar veel van de gasten van Elea vandaan komen. Ook zijn de parkeermogelijkheden in de buurt van het restaurant prima.

“Binnen drie maanden hadden we het restaurant gekocht en alles geregeld wat erbij komt kijken. Een business plan, afspraken met de bank, verzekeringen, medewerkers werven en nog veel meer,” aldus Bibi.

De start van Restaurant Elea

Takis en Bibi hadden een duidelijk beeld voor ogen wat zij met het restaurant wilden bereiken. Het moest een plek worden waar gasten graag komen, zich op hun gemak voelen en kunnen genieten van verrassende gerechten. De kookstijl moest modern zijn, met Griekse elementen en van hoge kwaliteit. “De gasten die wij wilden bereiken zijn gasten die van lekker eten houden en een avond uit willen. Ik denk dat dat aardig gelukt is,” vertelt Bibi.

Takis en Bibi willen met het team hun gasten een avondvullend totaalbeleving bieden. Ze leren hun gasten graag kennen en proberen tussen het koken en serveren door altijd even een praatje te maken. De sfeer van het restaurant en de gastvrijheid van het team zorgen ervoor dat gasten zich al snel thuis voelen en graag bij Elea komen. En als dit dan nog eens aangevuld wordt met een verrassend diner met prachtige gerechten en bijzondere smaken kan de avond niet anders dan geslaagd zijn.

Altijd vers en van hoge kwaliteit

De producten waarmee Takis en zijn keukenbrigade de gerechten bereid, worden zorgvuldig gekozen en ingekocht. “De kwaliteit van de producten is zeer belangrijk voor Takis. De producten moeten vers zijn. Daarnaast kiest hij graag voor Griekse producten of recepten. Hij is altijd bezig om nieuwe Griekse producten te gebruiken zoals Griekse kaviaar of Griekse truffel.”

Veel waardering van publiek en experts

Inmiddels bestaat Elea dus alweer ruim drie jaar. En terugkijkend op deze jaren mogen Takis en Bibi echt trots zijn op wat ze in deze relatief korte tijd hebben bereikt!

Een greep uit de recensies die zij al kregen:

En heel veel mooie recensies Volkskrant, AD, NRC, Telegraaf, Den Haag Centraal maar ook van gasten op Iens en Tripadvisor. “Maar uiteindelijk doen wij het voor de waardering die wij krijgen van onze gasten die na een avond bij ons in het restaurant, hebben genoten en tevreden weer op huis aan gaan.”

Plannen voor de toekomst

Takis en Bibi hebben hun droom weten te realiseren, maar ze zijn zeker nog niet uitgedroomd: “We dromen van een tweede zaak met een ander concept, maar dat heeft geen haast. Met Elea willen we elke dag een beetje beter in kwaliteit en service.”

Nieuwe gasten kunnen een avond uit verwachten met verrassende smaken, met bijzondere gerechten met subtiele Griekse invloeden. In de ontspannen sfeer die Elea rijk is, met vriendelijke, vakkundige bediening en persoonlijke service.

Tot ziens bij Restaurant Elea!

Groetjes,

Takis en Bibi