Het Chinees Nieuwjaar

Geschreven op 21 januari 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

Het Chinees Nieuwjaar valt niet op 1 januari maar dit jaar op 25 januari. Dit jaar wordt het jaar van de Rat ingeluid. Er zijn door het hele land leuke festiviteiten. Wij geven je tips waar jij ook het Chinees Nieuwjaar mee kan vieren!

Chinees Nieuwjaar

De datum waarop het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd verschilt ieder jaar. Het valt in ieder geval altijd in de periode tussen 21 januari en 20 februari. Dat heeft te maken met de stand van de maan. Er wordt op die dag ook van sterrenbeeld gewisseld. In het jaar 2018 stond het Zwijn of het Varken centraal, dit jaar is dat de Rat. De viering van het Chinees Nieuwjaar duurt maar liefst 15 dagen! Dit jaar duurt het feest van 25 januari tot en met 8 februari. Het feest begint namelijk bij de nieuwe maan en eindigt pas bij de volgende volle maan.

Hoe wordt Chinees Nieuwjaar gevierd?

Bij de Chinezen wordt nieuwjaar anders gevierd dan bij ons. Familie staat daar centraal. Ze zullen er alles aan doen om tijdens deze dagen samen te zijn. In China zelf wordt het Chinees Nieuwjaar gezien als ’s werelds grootste volksverhuizing. Er wordt ook lekker en uitgebreid gegeten. Zo worden er maar liefst 8 gerechten geserveerd, want het cijfer 8 staat voor ‘geluk’ in China. Er wordt onder andere dumplings en kleefrijsttaart gegeten. Tijdens het Chinees Nieuwjaar geven ouders traditioneel een rode envelop met inhoud aan hun kinderen. De ouders ontvangen zo’n zelfde kleur envelop van hun werkgevers. Het afsteken van vuurwerk is ook een onmisbaar onderdeel van het feest. Hiermee worden kwade geesten als het ware weggeknald.

Waar kan je het vieren?

Bijna iedere grote stad heeft een eigen China Town. Dit is ook vaak de plaats waar het Chinees Nieuwjaar gevierd wordt, maar dat hoeft niet per se. In deze blog laten we je weten wanneer en waar je kan meegenieten van dit vrolijke en indrukwekkende festival.

Den Haag

Op zaterdag 25 januari wordt het Chinees Nieuwjaar groots gevierd in en rond het Atrium van het Stadhuis van Den Haag. Vanaf 10:30 uur worden de festiviteiten ingeluidt met de traditionele draken- en leeuwendans. Vervolgens zal er een spectaculaire optocht door China Town zijn. Aansluitend zullen Chinese en Nederlandse artiesten in het Atrium van het Stadhuis optredens geven. Er zijn onder andere optredens van OG3NE! Dit mag je echt niet missen! Klik hier voor meer informatie over het programma!

Amsterdam

Ook in Amsterdam wordt het Chinees Nieuwjaar traditioneel gevierd. In Amsterdam wordt het echt op de dag zelf gevierd: op 25 januari dus. Volgens traditie wordt het gevierd bij de Nieuwmarkt en de Zeedijk omdat zich daar de boeddhistische tempel Fo Guang Shan He Hua bevindt. Maar ook op de Dam zullen festiviteiten zijn. Vergeet vooral niet om te proeven van al het lekkere Chinese eten! Klik hier voor meer informatie.

Rotterdam

In Rotterdam pakken ze helemaal groots uit tijdens het Chinees Nieuwjaar! Zo vieren de Rotterdammers het maar liefst van 27 januari tot en met 2 februari op diverse locaties in de stad. Tijdens deze dagen kan je genieten van de vlaggenparade aan de Boompjes, workshops en lezingen volgen aan de Erasmus Universiteit en natuurlijk de traditionele drakendans op Katendrecht op 2 februari. En op diverse locaties in de stad zijn gigantische muizen (ratten) te vinden zoals in de Koopgoot en de Markthal. Klik hier voor het programma!

Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig Nieuwjaar!)