Het gezicht achter Korzo

Geschreven op 31 januari 2021
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Marc Maris - Korzo theater

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de mensen achter een bedrijf? Want dat is waar de identiteit van een organisatie meestal vandaan komt. Wij ook! Daarom zijn wij afgelopen jaar gestart met een blogserie over de gezichten achter de bedrijven waarmee wij samenwerken. Want hoe leuk is het om deze mensen te leren kennen.

Deze keer stellen wij je graag voor aan Marc Maris. Hij is Dansprogrammeur bij Korzo theater in Den Haag.

Theater Korzo

Korzo is al bijna 40 jaar te vinden in de gezellige Prinsestraat van Den Haag. Een avontuurlijk theater in het oude Haagse stadshart. Het theater omschrijft zichzelf als Huis.Van.Beweging. Een toonaangevend huis voor fysieke theatervormen als dans, mime en circustheater en een plek waar je nieuwe ontwikkelingen in de muziek kan volgen. Er werken tussen de 40 en 50 medewerkers bij Korzo en Marc is er daar 1 van.

Een eenzame start toch leuk maken

De 33-jarige Marc Maris is helemaal vers bij Korzo. Sinds 1 januari is hij de nieuwe dansprogrammeur en daarmee verantwoordelijk voor de dansprogrammering van het theater. Wat zeker in deze onzekere tijd tijdens de Coronapandemie een flinke uitdaging is.

Marc vertelt ons hoe het is om midden in een lockdown te starten bij Korzo. “Ik ben pas op 1 januari 2021 begonnen als de nieuwe dansprogrammeur van Korzo, dus officieel ben ik nog een nieuwkomer. Door COVID-19 heb ik dan ook nog maar weinig collega’s in real-life ontmoet. Ik leer mijn collega’s op dit moment kennen door wandelingen – in en om de stad – en ook via zoom en ik moet zeggen dat het eigenlijk heel gezellig is met alle collega’s.”

De ideale werkdag

Maar natuurlijk is dit ook voor Marc niet de gewenste situatie. “Op mijn ideale werkdag heb ik het liefst een aantal live meetings, check ik even in bij één van onze huismakers, die in de studio een te gekke nieuwe voorstelling maakt en uiteindelijk bezoek ik ’s avonds, samen met publiek, graag live een dansvoorstelling.”

Dansvoorstelling Korzo

Werken bij het Huis.Van.Beweging

Marc komt vanuit het noorden van het land en was in zijn vorige baan werkzaam in Groningen bij Jonge Harten, een theaterfestival voor een jong publiek in Groningen en heeft dus middenin de Corona lockdown zijn overstap gemaakt naar Korzo.

“Het was full-on coronatijd toen de positie van dansprogrammeur bij Korzo vrijkwam en meteen wist ik dat ik deze baan wilde. Ik kom al jaren in Korzo en ontdekte hier veel bijzondere voorstellingen en makers. Dans weet me telkens weer te raken met in het middelpunt het menselijk lichaam in al haar fluïde verschijningsvormen. We reizen allemaal rond met zo’n bijzonder lijf. En allemaal zijn we onderweg constant opzoek naar (h)erkenning in de lijven van anderen. Hierdoor opent dans voor mij de ultieme mogelijkheid om mensen, voorbij gesproken taal, met elkaar te verbinden. Dat is in deze polariserende en steeds individualistischere wereld belangrijker dan ooit en dat kan binnen Korzo. Je snapt dat ik best wel trots ben dat het gelukt is deze baan te krijgen!”

Beweging staat centraal

Wat is het dat Korzo zich volgens jou onderscheidt van andere theaters?
“Er is in Nederlands geen enkel ander theater dat beweging in alles centraal zet. Korzo is één van de mooiste theaters van het land, dat durf ik wel te zeggen. We presenteren veel voorstellingen, maar ook zijn we één van de weinige plekken waar choreografen, circus en bewegingstheatermakers zichzelf kunnen ontwikkelen en kunnen groeien in hun makerschap.”

Bij een locatie zoals Korzo, waar het publiek, de collega’s en de voorstellingen diegenen zijn die het gebouw laten leven, is de overgang naar de leegte en stilte in het pand tijdens de lockdown heel erg groot.

“Het allermeest mis ik op dit moment menselijk contact op elke manier, zoals iedereen waarschijnlijk. Maar specifiek qua Korzo mis ik het publiek en de collega’s. Zonder al die beweging in huis is het toch een hoop stenen. Een mooie hoop stenen, maar toch. Alle energie van de bezoekers, makers en collega’s laadt het gebouw op. Er zijn zoveel voorstellingen die we graag willen delen met het publiek en bezoekers die we graag willen ontmoeten, maar we houden hoop voor dit nieuwe jaar.”

Gelukkig is het team van Korzo creatief en veerkrachtig en ontstaan er steeds nieuwe ideeën en initiatieven. Zo is ook het CaDance Journaal ontstaan. Collega’s Hasan Gök en Frandjescka Balootje presenteerden dit. Zij namen de kijkers elke festivaldag (31 januari t/m 6 februari) van het Cadance festival online mee door het programma, gaven een vooruit- en terugblik en tips voor meer content die in het nieuwe online platform van Korzo, Studio X te vinden is.

Frandjescka en Hasan Korzo

Studio X

De Coronacrisis heeft heel de wereld in haar greep. Zowel fysiek, emotioneel als economisch. Korzo valt in een van die sectoren die inmiddels al voor de derde keer is geraakt door een volledige sluiting en heeft in de tussentijd alleen in een zeer beperkte vorm mogen opereren. Dit maakt het erg ingewikkeld om op de been te blijven en door te pakken. Hoe gaan jullie daar bij Korzo mee om?

“Het is constant schakelen. De situatie verandert de hele tijd en daarbinnen zoeken we naar mogelijkheden. Dat is best uitdagend soms en vraagt veel van ons hele team, maar we vinden het belangrijk om zoveel mogelijk contact te kunnen houden met onze bezoekers. Maar alles moet veilig, dat is het allerbelangrijkste. Veel voorstellingen kunnen niet doorgaan of moeten aangepast worden. Op het moment van schrijven zitten we in een periode waarin geen enkele voorstelling in het theater kan doorgaan, maar daar hebben we iets op gevonden!

Onlangs is ons online platform Studio X gelanceerd, een plek waar je de Korzomakers kunt leren kennen, waar live streams te zien zijn op gezette tijden en waar allerlei andere programma’s te ervaren zijn. En dat is niet als vervanging, maar als toevoeging. We zien het platform als een nieuw podium naast de zalen die we al hebben.”

Studio X Korzo

Een goede mix van live en online

Het nieuwe platform zal veel gaan veranderen bij Korzo. Niets kan de live ervaring van een voorstelling in een zaal vervangen natuurlijk, maar met Studio X als extra zaal blijft Korzo in de toekomst hybride programmeren. Niet alleen meer offlineprogramma’s, ook het onlineprogramma blijft. Samen vullen ze elkaar aan tot het totaal van wat Korzo is en wat ze met hun publiek willen delen.

“We hebben ook gemerkt hoe we online een ander publiek kunnen bereiken dat we anders misschien nog niet zo snel naar Korzo krijgen. We hopen dat online en offline elkaar op die manier nog meer kunnen versterken.”

Studio X Pop-Up Room Korzo

Stay positive

Wanneer precies weten we niet, maar er komt een moment dat de deuren weer open mogen en jullie het publiek weer mogen verwelkomen. Dit zal best een spannend moment worden.

“Het is zeker spannend. De wereld is veranderd. En we weten niet precies hoe het er aan de andere kant van dit virus uitziet, maar ik houd goede hoop. Ik geloof in de kracht van theater en hoe het mensen kan verbinden, dat blijft. Stay positive.”

Korzo is een partner van Opstapmetlisa.