Het Tuschinski  theater, de meest bijzondere bioscoop van Nederland

Geschreven op 26 april 2016
Leestijd 2 minuten
Geschreven door gast blogger
gastblogster OpstapmetLisa
Tuschinski Theater

Soms is het zo fijn dat mijn zusje nog in Amsterdam woont. Als ik bij haar op visite ga ben ik gelijk even weg uit het dagelijkse gangetje hier. Zo ook laatst. Mijn zusje paste op het huis van een vriendin in Amsterdam Zuid en hadden afgesproken om van daaruit samen een filmpje te pakken in het Tuschinski theater.

Fietsend door Amsterdam

We gingen op de fiets naar de bioscoop want ja, dat doe je als Amsterdammer, fietsen. Hoewel ik er thuis een hekel aan heb om op de fiets te moeten, in Amsterdam vind ik het heerlijk. Kris kras door alle kleine straatjes. Vanaf Zuid naar het Tuschinski theater is het best nog een aantal grachten ver fietsen, maar dat hindert niet. Ik  geniet vooral van mijn oude stad.

De mooiste bioscoop van Nederland

We komen aan bij Tuschinski. Dit is niet zo’n bioscoop die ze tegenwoordig uit de grond stampen. Nee, dit theater straalt glamour uit. Alleen al door de rijk gedecoreerde gevel voel je dat dit een pracht theater is…

Zodra je binnenstapt voel je je net prinses Sissi (ok, misschien licht overdreven, maar om even aan te geven hoe mooi het daar is..) Het is een imposante foyer met oog voor detail, mooie schilderijen, overal warme kleuren en gouden afwerking.

foyer TuschinskiDe grote zaal

Onze film draait in de grote zaal. Gelukkig, want ja als je dan toch in Tuschinski zit, dan het liefst in de grote zaal. Deze zaal staat bekend als een van de mooiste van Europa, en terecht. De zaal is enorm groot, met mooie rode fluwelen stoelen. Aan het plafond hangen prachtige lampen. De zaal is voorzien van zijbalkons, loges een orkestbak. Echt alles is hier aanwezig.

We zetelen ons in onze stoelen om er de eerste 2 uur niet meer van af te komen . En de film? Ach wat zal ik er van zeggen. Mooie mannen, humor, flinter dunne verhaallijn. Maar ik heb hem wel kunnen zien in een van de prachtigste zalen die ons land rijk is met m’n liefste jongste zusje en in voor mij de leukste stad van Nederland.

Tuschinski BioscoopLiefs,

Narisha