Hoe doorstaat Inside Rotterdam de Coronacrisis?

Geschreven op 2 maart 2021
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Ariane van Inside Rotterdam

Tijdens de eerste lockdown zijn wij gestart met de blogserie ‘Het gezicht achter,…’ om zo de mensen achter de locaties waarmee wij samenwerken te leren kennen. Veel van deze locaties hebben door de pandemie hun zaak moeten sluiten, of een aangepaste dienstverlening moeten bedenken.

Deze keer zijn wij in gesprek gegaan met Ariane, eigenaresse van Inside Rotterdam. Zij vertelt ons hoe ze heeft moeten inspelen op de situatie gedurende de eerste lockdown, de tussentijdse opening met strikte maatregelen en hoe ze nu toewerkt naar een nieuw seizoen van tours en rondleidingen door haar favoriete stad.

Ariane van Inside Rotterdam

“Hoi, ik ben Ariane, 37 jaar en woon in Rotterdam, in de wijk Crooswijk. Ik ben opgegroeid in Oostvoorne, linksonder Rotterdam, en woon nu sinds 2014 met veel plezier in de stad. Ik heb geen kinderen of huisdieren. Wel een vriend en een paar planten. In mijn vrije tijd kook ik graag, wandel ik in de natuur en ik verdiep me al enige tijd in thema’s als meditatie en bewustzijn. Ik ben eigenaar van het bedrijf Inside Rotterdam. Daarmee bieden we kleinschalige tours en rondleidingen in de stad aan”.

Welke impact heeft de coronacrisis in 2020 voor jouw bedrijf gehad?

“De coronacrises heeft er bij mijn bedrijf behoorlijk ingehakt. In maart vorig jaar moesten wij de deuren sluiten. Geen tours meer, geen aanvragen en alleen maar annuleringen. Dat was wel even pittig. Mijn gidsen zaten allemaal thuis zonder werk.

In juni konden we gelukkig weer open en kwamen mensen langzaam weer terug om tours te boeken. Wel natuurlijk in het ‘nieuwe normaal’. Fietsen desinfecteren, alles op anderhalve meter afstand en kleinere groepen. Normaal moeten we het voornamelijk hebben van bedrijven en groepen, helaas maakten die toen geen boekingen meer. Ik begrijp het ook wel, die wilden natuurlijk niet allemaal in één keer besmet raken.”

Nieuwe tour tijdens de zomer van 2020

Ariane was zeker niet voor een gat te vangen en zette er zoals een goed Rotterdammer betaamd flink de schouders onder. Ze ontwierp een zomerprogramma vol tours voor dagjesmensen en toeristen. Zo hebben ze toch nog aardig wat tours voor kleine groepen kunnen doen.

“Wat mijn zomer financieel gered heeft is een zelf begeleide food tour die ik in de eerste lockdown periode heb bedacht: Food ’n Route. Mensen gaan daarbij zelf op stap met een app en fietsen van proeverij naar proeverij.  Allemaal bij kleine lokale ondernemers, buiten de gebaande paden. Dit sloeg goed aan, ook omdat je dit met zijn tweeën of een kleine groep kon doen.”

Sinds eind september is Inside Rotterdam weer dicht. Nu dus alweer best wat maanden. Aangezien je maar met een aantal mensen bij elkaar mag komen is het simpelweg niet mogelijk om tours aan te bieden. Zolang dit het advies geldt zullen zij gesloten moeten blijven.  “Ik hoop wel echt dat we in april weer tours kunnen doen.”

Fietstour Inside Rotterdam

Hoe denk jij dat 2021 er voor Inside Rotterdam uit zal zien?

“Ik denk dat we voorlopig niet op de normale voet verder kunnen. Hopelijk wel vergelijkbaar met de situatie van zomer vorig jaar. Ik denk dat we, nadat de lockdown wordt opgeheven, nog een tijd rekening moeten houden met extra maatregelen. Denk aan de anderhalve meter afstand, het desinfecteren, kleine groepen. Ik hoop in het najaar de groepsgrootte per gids weer te kunnen verhogen en dat alles weer een beetje normaal wordt.”

Het hoofd boven water zien te houden

Inside Rotterdam is een eenmanszaak en maakt gebruik van freelance gidsen. “Als er geen tours zijn kan ik de gidsen dus niet inhuren. Niet alleen een tegenslag voor mij dus, maar ook voor de gidsen, die zaten ook opeens zonder werk. Gelukkig hadden ze nog ander werk of konden ze de ToZo aanvragen. Dat stelde me gerust, want ik voelde me wel verantwoordelijk.”

Gelukkig zijn de maandelijkse lasten van Inside Rotterdam te overzien en is de verhuurder van het bedrijfspand erg coulant geweest met een tijdelijke korting, maar het is wel flink het hoofd boven water houden voor Ariane. Ze hoopt dan ook dat er snel verandering in de situatie komt en weer kan starten met opbouwen.

Tours in Rotterdam

Dat Inside Rotterdam op dit moment gedwongen dicht is, wil niet zeggen dat Ariane en haar gidsen al die tijd stil hebben gezeten. “In de tussentijd, zijn mijn gidsen en ik bezig met wat leuke nieuwe tours die je coronaproof kan doen. Zo zijn we bezig met een app voor audio tours en citygames in Rotterdam. Daarnaast heb ik een samenwerking opgezet met food tour bedrijven in Amsterdam en Utrecht om Food ’n Route (de zelf begeleide food tour) ook in die steden aan te bieden. Beide initiatieven zullen we ergens in maart gaan lanceren.”

“Ook heb ik enkele weken terug een cursus gedaan om in de zorg mee te kunnen helpen. Ik wacht nu nog op een match. Ik zou graag iets willen betekenen en mijn steentje bijdragen. En het zou ook zeker financieel wat verlichting geven.”

Creativiteit wordt gestimuleerd

Ariane is van zichzelf al behoorlijk creatief, maar door de crises heeft ze meer tijd gekregen om zich ook van haar creatieve kant te laten zien. “In 2019 was ik het hele jaar druk met het organiseren van tours, tours geven, aansturing gidsen, marketing, financiën etc. Je wordt dan geleefd en bent eigenlijk alleen bezig met reageren op zaken die je toekomen of die je moet doen om de zaak draaiend te houden. Toen dat allemaal wegviel ging ik enerzijds nadenken over wat nog wel zou kunnen en had ik tijd om dat te ontwerpen en anderzijds bedacht ik wat ik zelf leuk zou vinden om te doen. Je hebt gewoon opeens tijd daarvoor. Zo ben ik begonnen met een cursus Illustrator waarmee ik leer grafisch te ontwerpen en dit kan ik gelijk meenemen in een nieuw ontwerp voor de website.”

Uitkijken naar het moment dat het weer kan

“Ik vind het spannend wat er de komende maanden gaat gebeuren. Tot ongeveer mei kan ik het financieel nog uitzingen en ik hoop toch echt dat we dan meer vrijheid hebben en de tours weer gaan lopen.

Waar ik naar uitkijk? Met onze tours en rondleidingen brengen we mensen bij elkaar. Mensen die vanwege Corona elkaar misschien al heel lang niet hebben gezien. Die elkaar gemist hebben. Die er zo naar uitzien om samen plezier te hebben. Te lachen. Te ontspannen. Weer een beetje te leven. Om hun dan een onvergetelijke middag te geven is fantastisch mooi. Een feestje. Daar kijk ik erg naar uit. En dat geeft veel energie!”

Inside Rotterdam City Tours

Ben jij benieuwd hoe onze andere locaties met deze roerige tijd omgaan? Lees dan onze serie Het gezicht achter…..