Lees eens een young adult boek!

Geschreven op 6 september 2019
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Young adult boeken uitgelicht

Iedereen die wel eens in een boekenwinkel komt, heeft ze wel eens gezien: de zogeheten young adult boeken. Dit zijn boeken voor jong-volwassenen, maar ook voor wat ouder publiek erg vermakelijk! Daarnaast is er ook een verschil tussen young adult en new adult. Waar young adult boeken geschikt zijn voor jongere jongens en meisjes (vanaf 13 of 14 jaar) is new adult vaak meer geschikt voor de wat oudere jongeren. Soms krijgen volwassenen daar zelfs rode oortjes van! Wij hebben hier tips voor je die zeker de moeite waard van het lezen zijn! Je kan ze ook meteen weer bestellen bij Paagman. Lekker makkelijk dus!

De Hongerspelen

Absoluut mijn favoriete serie is van Suzanne Collins! Deze young adult speelt zich af in de toekomst, maar zonder science fiction-achtig te worden. In deze trilogie volg je Katniss, een meisje dat de plaats inneemt van haar zusje voor de jaarlijkse Hongerspelen. Deze spelen zijn door het Capitool in het leven geroepen na eerdere opstanden om de districten te straffen. Van ieder district (12 in totaal) worden een jongen en een meisje uitgekozen voor deze wrede spelen. Er blijft er uiteindelijk maar 1 in leven. Een superspannend avontuur met een vleugje romantiek. Je begint bij De Hongerspelen, daarna lees je Vlammen en tot slot Spotgaai. De boeken zijn ook verfilmd en onder andere te zien op Netflix.

young adult boeken

Hof van Doorns en Rozen

Nog zo’n topper is de trilogie van Sarah J. Maas. Deze boeken zijn iets meer fantasy dan de boeken van Suzanne Collins, maar je wordt gewoon verliefd op de hoofdpersonen. Let er wel op dat er behoorlijk wat pikante scenes in dit boek staan, dus niet geschikt voor jonge, onervaren lezers. Feyre doodt in het bos een wolf en komt daardoor in de problemen. Ze wordt voor deze misdaad opgesloten in een magische wereld en vindt daar de liefde. Maar ook een eeuwenoud kwaad… Heel spannend, romantisch en ja, ook vol passie. Volgorde van de boeken: Hof van Doorns en Rozen, Hof van Mist en Woede en Hof van Vleugels en Verwoesting. Daarnaast is er ook een novelle uitgebracht met de titel Hof van IJs en Sterren

De Royals

Over rode oortjes gesproken: deze serie is wel echt een klassieke new adult! In deze serie van Erin Watt draait het om de 17-jarige Ella die haar geld bij elkaar sprokkelt door te dansen in een stripclub. Callum Royal, een vriend van haar overleden vader, neemt Ella op in zijn peperdure villa. De vijf zonen van Callum zitten totaal niet op Ella te wachten. Een serie vol roddel, achterklap, sensuele spanning en ja, ook seks. Voor de fans van Gossip Girl vanaf een jaar of 17. Je leest de serie als volgt: De Verleiding, Verraad, Geheimen, Hartstocht (deel 3,5), Verlangen en Gevaar. Pas op: is erg verslavend.

young adult boeken 2

Voor ik doodga

Hou de tissues maar bij de hand, want bij dit boek houdt niemand het droog. Dit boek van Jenny Downham gaat over de 16-jarige Tessa. Tessa heeft leukemie en heeft niet lang meer te leven. Om de tijd die ze nog heeft optimaal te benutten heeft ze een lijst gemaakt met tien dingen die ze hoe dan ook nog gedaan wil hebben voor ze doodgaat. Geschreven met enorm veel humor, maar wel met een donker randje. Voor ik doodga is heel bijzonder en zeker de moeite waard om te lezen.

Een weeffout in onze sterren

Weer zo’n tranentrekker is het boek Een Weeffout in onze Sterren van John Green. Ook dit boek is verfilmd, deels in ons eigen Amsterdam! Hazel heeft kanker en is drie jaar geleden opgegeven. Een nieuw medicijn heeft haar leven echter verlengd, maar onbekend is voor hoe lang. Tijdens een bijeenkomst van lotgenoten ontmoet zij Augustus, die is genezen van kanker, maar daardoor wel een been moet missen. Hazel en Augustus vinden elkaar leuk, maar Hazel wil niemand het verdriet aandoen dat ze er straks niet meer is. Maar dan gebeurt er iets wat ieders wereld op z’n kop zet. Je moet dit boek eigenlijk gewoon lezen om de kracht ervan te ervaren. Erg mooi.

Zo zijn er nog veel en veel meer mooie, spannende, ontroerende en pikante young adult boeken verschenen. We komen hier zeker op terug!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs en winacties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets meer!