Cultuur – Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk

Het Kasteel van Brabant

Weet jij hoeveel kastelen Nederland rijk is? En wil jij altijd al eens een echt kasteel bezoeken? Prominent in het bosrijke Brabantse land nabij Den Bosch, schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, Het Kasteel van Brabant. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. En kan door jou bezocht worden!

Een kasteel met een rijke geschiedenis

Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1080. Aanvankelijk een houten burcht, dat uitgroeide tot een indrukwekkend fort en uiteindelijk een deftige buitenplaats. Het kasteel is geregeld belegerd, beschadigd, hersteld en verbouwd. In het Rampjaar 1672 tekenen de Franse Koning Lodewijk XIV en Engelse gezanten hier een plan om het veroverde Nederland verdelen. In de 19e eeuw kocht baron Van den Bogaerde van Terbrugge het landgoed en kasteel. Hij en zijn zonen maakten er een luxe romantisch paleis van, gevuld met een rijke verzameling kunst en antiek.  Sinds het overlijden van de laatste baron is het kasteel een museum.

Kasteel bezoeken Kasteel Heeswijk

Bezoek zelf het kasteel

Nu kan iedereen op ontdekkingsreis gaan door de ommuurde Copijn tuin en de prachtig ingerichte vertrekken. Alsof de baron en barones even weggelopen zijn. Ook voor kinderen is het kasteel een echte ontdekking: zoek de geheime trappen en gangen, beklim de toren en probeer een ridderhelm. De gastheren en –vrouwen kennen de bijzondere kasteelverhalen en delen die graag met je. Je kan zelf op zoektocht met een speurtocht en op het landgoed met een app.

Kasteel Heeswij speurtocht App

Genieten van een kopje koffie of uitgebreide lunch

Zodra het allemaal weer mag, wordt ‘Bij de Barones’ in het Koetshuis van het kasteel iedere gast een levensgenieter. Of je nu langskomt voor een kopje koffie, lekkere lunch, een drankje of Brabantse lekkernij. Geniet van koffie met luxe gebak, lunch met kasteel gemaakte ingrediënten of een drankje van de bier- en wijnkaart. Bij de Barones is een prachtige plek om te vertoeven! Het terras geeft uitzicht op de kasteeltuin en de monumentale hoofdgebouwen.

op bezoek Bij de Barones

Startpunt om te genieten van de Brabantse natuur

Kasteel Heeswijk is een Brabantse Natuurpoort en startpunt voor mooie wandel- en fietsroutes.

Brabants Natuurpoort en startpunt

Contactinformatie

A: Kasteel 4, 5473 VA Heeswijk-Dinther
T: +31 (0)413292024
W: www.kasteelheeswijk.nl
E: info@kasteelheeswijk.nl
F: www.facebook.com/kasteelheeswijkcom

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur (Raadpleeg vooraf de website voor actuele informatie)
Toegankelijkheid: De begane grond van het kasteel is, onder begeleiding, toegankelijk voor mindervalide bezoekers. Officiële geleidehond toegestaan. Er is een rondleiding beschikbaar voor visueel beperkte bezoekers, meer informatie op de website.
Horeca: Bij de Barones in het Koetshuis van het Kasteel is tijdens openingstijden kasteel geopend voor koffie, lunch en drankje.
Winkel: Kasteelwinkel in het poortgebouw, ook toegankelijk zonder museumbezoek.

Parkeren: Gratis parkeren. Navigatie-adres: Kanaaldijk Noord, Heeswijk-Dinther.