Cultuur – Veenkoloniaal Museum Veendam

Veenkoloniaal museum in bloei

Geniet jij ook zo van cultureel-historische aangelegenheden en zou jij het leuk vinden om een unieke kijk te nemen in de geschiedenis van de veenkoloniën? Dan is het Veenkoloniaal Museum echt een museum voor jou!

De Groninger Veenkoloniën

De Groninger Veenkoloniën is een geheel door mensenhanden tot stand gebracht gebied, gelegen tussen de provincie Drenthe en de grens van Duitsland. Een boeiende en dynamische regio, die zich in ruim vier eeuwen ontwikkelde van een vrijwel ontoegankelijk gebied tot een streek die bruist van veelsoortige bedrijvigheid.

Verhaal vertelt in tentoonstellingen en exposities

Het verhaal van de unieke geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën wordt verteld in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, het hart van de regio. In de vaste tentoonstelling aan de hand van thema’s zoals Prehistorie, Vervening, Scheepvaart en Industrie. Hierin maakt de bezoeker kennis met de eerste bewoners in de prehistorie, de vervening en de turfgravers, de honderden binnenschepen die destijds door de loodrechte kanalen voeren. Maar ook met de bloeiende en alom aanwezige aardappelmeel- en strokartonfabrieken en de veenkoloniale zeevaarders die alle wereldzeeën bevoeren. Daarnaast wordt gemiddeld twee keer per jaar een wisselexpositie gehouden waarin zeer gevarieerde thema’s aan bod komen.

tocht om de noord Veendam

Bezienswaardige locatie

Het pand waarin het museum gevestigd is, is al een bezienswaardigheid op zich. Zeker de moeite waard! De voormalige Rijks Hoogere Burgers School (RHBS) is gebouwd in 1907 naar ontwerp van rijksbouwmeester J.A. Vrijman, volledig in de stijl van het (Hollands) Classicisme met enkele elementen in neo-Palladiaanse stijl. Menig inwoner van de regio heeft in zijn of haar kindertijd de zwevende trappen beklommen, geploeterd op de tafels van vermenigvuldiging en zich in het zweet gewerkt in de gymzaal.

Ben jij klaar om te kijken naar de vaste tentoonstelling waarbij je kennis maakt met de eerste bewoners in de prehistorie? En waarbij je vervolgens wordt meegenomen in de vervening en de turfgravers en de destijdse scheepvaart industrie? Breng dan zeker een bezoek aan het museum!

sluiskade museum Veendam

Huidige tentoonstelling

Tot 16 mei 2021 kan je genieten van de tentoonstelling van de voortvarende vrouwen. Hier wordt duidelijk dat de vrouw een belangrijke rol speelde in Veenkoloniale zeevaart. Het waren geen thuiszittende vrouwen, maar voeren actief mee! Op de binnenvaartfoto’s is te zien dat de vrouw vaak aan het roer stond. Zelfs onze geschiedenis laat dus zien dat de Nederlandse vrouw werkelijk alles kan!

De schepen van het museum

Op het binnenplein van het museum ligt het binnenvaartschip Eben- Haëzer waar je als bezoeker een kijkje in kan nemen om te leren hoe men in de tijd van de turfvaarders met hun gezin op het water leefde. Ook heeft het Veenkoloniaal Museum nog een schip op het water. Het schip, de Familietrouw, is de oudste nog in originele staat verkerende spitse praam in de provincie Groningen en compleet zeilwaardig. Prachtig om te zien!

Daarnaast heeft het museum nog een ‘mobiele uithof’: een Chevrolet Capitol van 1928. Het is een bodewagen zoals er veel rondreden in het verleden.

Breng zelf een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum

Het Veenkoloniaal Museum Veendam heeft veel mogelijkheden voor groepsbezoeken en scholen en heeft een leuk arrangement met de S.T.A.R., de stoomspoorlijn die start op enkele honderden meters van het museum.

vervening Veenkoloniaal museum Veendam

Corona

In verband met de Coronamaatregelen is het museum op dit moment gesloten. Houd de website van het Veenkoloniaal Museum in de gaten om je bezoek in te plannen.

Contactinformatie

A: Museumplein 5, 9641 AD Veendam
T: 0598 364 224
E: info@veenkoloniaalmuseum.nl
W: www.veenkoloniaalmuseum.nl
F: www.facebook.com/Veenkoloniaal-Museum-Veendam