Naar de Efteling in Coronatijd

Geschreven op 5 juni 2020
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Ester
Ester
De Efteling in Coronatijd

Op 20 mei heeft pretpark de Efteling haar deuren weer geopend. Dit heeft voor de organisatie van het park heel veel voeten in de aarde gehad. Het hele park moest volgens de RIVM richtlijnen worden aangepast. Op 27 mei hebben wij de Efteling bezocht. Ben je nieuwsgierig hoe het er nu aan toe gaat? Wij vertellen je in dit blog hoe wij ons bezoek aan de Efteling in Coronatijd hebben beleefd.

Vooraf reserveren

Het ‘nieuwe normaal’ begint al bij het aanschaffen van je toegangskaarten. Het is namelijk verplicht om de kaarten van te voren te reserveren voor een specifieke dag, inclusief een tijdslot voor binnenkomst. Wij hadden de voorkeur voor 27 mei en er waren die dag 2 verschillende tijdsloten beschikbaar. Wij kozen voor het slot van 10:00 tot 10:30 uur.

De entree

Bij aankomst werden wij heel soepel door de parkeerbegeleiders naar onze parkeerplek gebracht. De auto’s moeten met een grote afstand van elkaar geparkeerd worden. Zo kan iedereen op veilige afstand van elkaar uitstappen. Afhankelijk van de parkeerplaats waar je staat, word je naar een van de verschillende ingangen begeleid. Naast de hoofdingang, worden ook de verschillende zij-ingangen gebruikt. Op die manier komen de bezoekers verspreid binnen. De vooraf aangeschafte tickets met QR codes worden contactloos gescand dus dit gaat allemaal heel veilig en soepel.

Efteling entree

Het verloop van de dag

Eenmaal binnen verspreide het publiek zich al snel. Met de Efteling app hadden we de plattegrond bij de hand inclusief alle informatie over de verschillende attracties. Ook handig: de actuele wachttijd is daarop te vinden. Om maar direct goed wakker geschud te worden, kozen wij als eerste attractie voor de Vogel Rok. Een binnen-achtbaan waar we een vlucht in het donker maakten. In de duisternis zie je niet goed en weet je dus ook niet waar je naartoe gaat en wat je kan verwachten. Een prima begin van de dag! Om het optimale Efteling gevoel dan maar gelijk compleet te maken, kozen we als tweede attractie voor Carnaval Festival. Ons gezelschap bestond uit meerdere achtbaan fanaten, dus de rest van de dag hobbelden we van achtbaan naar achtbaan, de een nog hoger, sneller en enger dan de andere. Met gelukkig soms een tussenstop in de mooie typische Efteling belevingsattracties zoals Symbolica.

Vogel Rock Efteling

De maatregelen rondom de attracties

Bij iedere attractie stond personeel om instructies te geven. Ze hebben ervoor gekozen om de rijen zoveel mogelijk in de buitenlucht te plaatsen. Langs de relingen en op de grond staan overal rode en witte strepen en vlakken om de 1,5 meter afstand aan te geven. Daar waar mensen elkaar dichterbij moeten passeren staan plexiglas schermen. En door het hele park vind je tafels met desinfectiemiddelen en handgel die de bezoekers kunnen gebruiken.

Maatregelen bij de Efteling

Horeca en toiletten

De restaurants zijn zoals begrijpelijk gesloten om binnen te eten. Maar nagenoeg alle eetkramen en afhaalpunten zijn geopend en het park staat vol met muurtjes, bankjes en picknicktafels waar je jouw lunch kan nuttigen. Het kwam ons allemaal overzichtelijk en gecontroleerd over. De enige minpunt die wij hebben ervaren is het toiletgebruik. Natuurlijk moeten ook hier de Coronamaatregelen worden toegepast. De toiletten mochten dan ook alleen per huishouden worden betreed en na ieder bezoek werden de toiletten nagelopen of gereinigd. Voor normaal bezoek zijn er voldoende toiletten, maar voor een situatie als deze zijn dit er niet voldoende. Zelfs met de extra toegevoegde mobiele toiletten, duurde het lang voordat we het toilet konden gebruiken. In onze beleving waren de wachttijden bij het toilet op het moment langer dat bij de attracties zelf. We begrijpen natuurlijk wel dat dit nu eenmaal een gevolg is van de maatregelen, maar wel iets om rekening mee te houden. Ga met je hele huishouden tegelijk plassen en niet iedereen los ‘als ze moeten’.

wachten bij toiletten Efteling

De conclusie

Wij hebben een hele leuke dag gehad in de Efteling. Het was gemoedelijk, zeker niet leeg, maar wel met voldoende afstand en respect voor ieders ruimte. De wachttijden bij de attracties zijn niet hoger geworden door de maatregelen en doordat je nu niet meer op elkaar gepropt in de wachtrij staat, lijkt de doorstroming zelfs een stuk beter. Een bezoek aan de Efteling in Coronatijd is wat ons betreft zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar!

De Efteling