Ontsnapt uit de escape room van ESC-Amsterdam

Geschreven op 2 augustus 2019
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester
ESC uitgelicht

Pas geleden waren wij op bezoek bij ESC Amsterdam en mochten wij hun escape room ‘Het Beleg van Amsterdam’ uitproberen. Helaas was mijn collega Sonja ziek, maar werd ik wel vergezeld door drie van onze lezeressen. Voor drie van ons was het de eerste keer dat we een escape room betraden, dus het was wel een beetje spannend.

Midden in de Jordaan

ESC Amsterdam is gevestigd op de Laurierstraat in Amsterdam en heeft 2 thema kamers: een Jungle kamer en een kamer over het Beleg van Amsterdam. Omdat wij onze reservering wat later in de middag hadden gemaakt, hebben wij van de gelegenheid gebruik gemaakt om van de voren even wat Amsterdamse cultuur op te snuiven in en rond de Jordaan, waar ook deze locatie van ESC is gevestigd. Natuurlijk sloegen wij een wandeling door de ‘9 straatjes‘ niet over om nog even te snuffelen in deze gezellige winkelstraatjes met hun boetiekjes, restaurantjes en gezellige terrasjes.

Amsterdam 9 straatjes

We genoten ook nog even van een lekkere cappuccino met appelgebak bij koffiehuis ‘De Hoek’ en hadden we even een moment om onze strategie te bepalen.

Tijd voor de uitleg

Bij aankomst bij de escape room werden we direct ontvangen en wegwijs gemaakt op de locatie. Even plassen en de tassen opbergen en toen konden we de kamer betreden. De dame die ons ontving legde uit dat het de bedoeling was om alle spellen op te lossen om weer uit de kamer te komen. Wel bevat de kamer een panic button waarmee we zelf de deur open kregen in geval van nood en vertelde ze dat er camera’s en microfoons in de kamer aanwezig waren. Hierdoor konden we ook met elkaar communiceren en kon zij onze voortgang in de gaten houden. Mochten we echt vastlopen, dan kon zij ons met een hint weer op weg helpen.

Escape room Schedel

Opgesloten

En toen ging de deur dicht. We keken om ons heen. We stonden in een soort Middeleeuwse kamer met verschillende oud ogende tafels en kasten met attributen, ruiten en gaten. En nu? Waar moeten we in godsnaam beginnen? Een klein gevoel van paniek schoot door mij heen. Hoe dan?! Ik ga hier nooit uitkomen! Maar alsof we het hadden afgesproken keek iedereen van ons net in een andere hoek van de kamer.

De één haalde een hulpstuk achter een gordijn vandaan, de ander begon gelijk teksten te lezen die ze vond en weer iemand anders gluurde door alle gaten en kieren die ze maar kon vinden. En voor we het zelf goed en wel doorhadden zagen we hoe we het eerste spel konden starten.

En ja hoor, opeens hoorde we een belletje en viel er ergens een houten klep open. Hieruit kwam een hulpstuk tevoorschijn. Al snel kregen we door dat we die weer voor het volgende spel konden gebruiken en manoeuvreerde we ons op die manier stap voor stap door de verschillende spellen heen.

Escape room uitproberen

Met de handen in het haar

Toch hadden we ook tussendoor nog wel zo onze momenten dat we echt met ons handen in het haar stonden. Dan stonden we naar een opgeloste puzzel te kijken, maar ging er niets nieuws open en ging er ook nergens een lampje aan of uit. Wat nu? Om vervolgens bij iemand nog net geen Willie Wortel lampje boven het hoofd te zien verschijnen en te roepen dat er vanuit een woord vast een code gemaakt moest worden. Gewoon proberen dus en ja hoor! Weer ging er een kist van het slot.

We bleken erg goed op elkaar ingespeeld, luisterden we steeds naar elkaars inbreng en stonden we er voor open om gewoon dingen te proberen. En dat is denk ik wel het belangrijkste om door een escape room heen te komen. Luister, kijk, probeer en sta open voor nieuwe ideeën. Want uiteindelijk wordt een escape room pas leuk wanneer je meegaat in het verhaal en in het spel.

Gelukt!

Het is ons uiteindelijk in 54 minuten gelukt om alle raadsels van de kamer te ontrafelen en we hadden toch best een euforisch gevoel dat het ons gelukt was. Deze kamer biedt uitdagingen om te moeten nadenken, vraagt af en toe wat rekenwerk, maar vooral veel samenwerking, ook in het uitvoeren van de opdrachten. Dit maakt het erg leuk om met elkaar te doen. Als beloning dat het ons gelukt was om vrij te komen uit deze escape room zijn we achteraf neergeploft op een terrasje om nog even na te praten onder het genot van een wijntje en een heerlijke ongezonde bittergarnituur. We zijn gemotiveerd genoeg om te zien of het ons een volgende keer weer lukt om ook uit een andere thema escape room vrij te komen. En dan is onze Sonja er natuurlijk opgeknapt en wel weer bij!

Escaperoom terras

Wil jij deze escape room of de jungle room ook eens proberen? Reserveer hier een van deze kamers.

Parkeertip!

Ten slotte geven we je graag nog even een parkeertip. Parkeren in Amsterdam is niet goedkoop, maar na wat speurwerk vonden wij een perfecte oplossing hiervoor. Wij parkeerden de auto’s bij de P&R locatie Rai en kochten daar een OV-kaart voor € 5,50 voor 2 personen. Het parkeren zelf kostte trouwens maar € 1,-. Dus waren we voor 2 personen slechts € 6,50 kwijt! Vervolgens met de tram naar Rokin en dan nog 15 minuutjes op het gemakje lopen naar de plaats van bestemming. Ideaal!