Op stap in Maastricht met OpstapmetLisa

Geschreven op 5 november 2019
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Op stap in Maastricht

Iedere plaats in Nederland heeft haar eigen unieke charmes. Een dorp, een grote stad of een omgeving met heel veel natuur. Maar Nederland heeft een aantal pareltjes die eigenlijk op ieder vlak bijzonder zijn. En wij kunnen je vertellen dat de Limburgse stad Maastricht een van die pareltjes is!

Maastricht bruist

Of je er nu in de zomer of winter bent, in de zon of de regen of doordeweeks of in het weekend: Maastricht bruist! Als je door de binnenstad of over het beroemde Vrijthof loopt, door de winkelstraten slentert of aan de rand van de stad bent, je ziet overal mensen die genieten van de sfeer van deze bijzondere stad.

Wij zijn ook op ontdekkingstocht gegaan in Maastricht. Omdat wij enkel een dagje op bezoek waren, hadden wij de auto mee. We waren al een beetje ingelezen en kozen voor parkeergarage De Griend. Deze ligt aan de andere oever van de Maas, direct aan de voet van de Wilhelminabrug. De garage is perfect aan te rijden vanaf zowel de A2 als de A76. Ideaal dus! Ook is de garage lekker groot en zal je dus nagenoeg altijd een parkeerplekje kunnen vinden. En wanneer je de Wilheminabrug eenmaal overgestoken bent, bevind jij je direct in het centrum van de stad.

Maastricht aan de Maas

En wat blijkt, niet alleen Rotterdam staat bekend om de Maas. Ook Maastricht heeft deze trotse rivier door haar stadskern lopen. Wanneer je over de Wilhelminabrug de Maas oversteekt, is het zeker de moeite waard om halverwege stil te staan en de rivier te bewonderen. Ook hier bruist het altijd. Of het nu vrachtschepen, pleziervaartuigen of rondvaartboten zijn, er is altijd wel iemand op het water. En vanaf dit punt heb je ook een goed uitzicht op de bogen die de St. Servaasbrug kenmerken.

Het centrum van Maastricht

Maastricht heeft een heel compact centrum. Zo vind je bij de Wilhelminabrug al snel het Mosae Forum, waar je veel moderne winkels vindt om heerlijk te shoppen en vooral jouw garderobe uit te breiden. Zo vind je hier een S. Oliver, Open32, The Sting en 50 | 50 store. Maar ook een heerlijke traiteur met fantastische delicatessen. Vanuit het Mosae Forum, loop je zo de markt op met het prachtige stadhuis. Toen wij er waren was het ook marktdag. Mensen van alle leeftijden en nationaliteiten struinen hier rond op zoek naar mooie stoffen, sieraden, verse groente, fruit en bloemen.

Terras op het VrijthofVanuit de Markt loop je zo via de Grote Gracht en de Helmstraat het Vrijthof op. Dit beroemde plein ziet er iedere keer weer anders uit, maar wat altijd blijft zijn de gezellige terrassen en prachtige bouwwerken van de Sint Servaaskerk, Sint Janskerk, het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis.

En natuurlijk is dit plein inmiddels ook beroemd doordat het plein iedere zomer weer wordt omgebouwd tot prachtig concert podium voor het concert van André Rieu in zijn thuisstad.

Kleine stad met Europese allure

Vrijthof MaastrichtNu is Maastricht dan wel niet de grootste stad, maar wel een van de oudste steden van Nederland én heeft Maastricht een grote Europese allure. Wanneer je door de stad loopt, valt het al snel op dat hier mensen komen met allerlei verschillende nationaliteiten.

Je hoort voortdurend, Engels, Duits en Frans. En dat is niet eens zo heel raar, want net achter het Vrijthof bevindt zich namelijk de Universiteit van Maastricht en dat is de meest internationale universiteit van Nederland.

Frans terras in MaastrichtWat ons tijdens onze wandeling door de stad ook opvalt, is dat bijna alle pleinen, straten en steegjes een meer Frans karakter hebben dan Nederlands.

Met de sfeervolle kinderkopjes die op straat liggen, het groene loof van de prachtige bomen en de terrasjes die je echt op iedere hoek vindt waan je jezelf echt even op vakantie. Vandaar dat Maastricht een heel populaire bestemming is voor een weekendje weg.

Een beetje rust en groen

Wandelen in groen MaastrichtLangs de oevers van de Maas zijn meerdere parken te vinden. Zo heb je het Griendpark, het Charles Eyck Park en het Stadspark. Vooral deze laatste is een heerlijke plek om even weg te zijn van het geroezemoes in de stad en even lekker te wandelen of in het zonnetje op een bankje te zitten. In dit park zie je ook duidelijk hoe de stad een prachtige mix heeft gevonden van moderne voorzieningen, zonder de historie in een hoekje te drukken. Van een bankje aan het water heb je een mooi uitzicht op de stadsmuur en de Helpoort.

Heerlijk eten

Natuurlijk hebben wij ons ook verdiept in het culinaire deel van Maastricht. Want als er iets is waar we dol op zijn, is het wel lekker eten. En in Maastricht is er echt voor ieder wat wils. Je kan lekker neerploffen voor een makkelijke hap in een van de vele bistro’s en brasserieën die de stad rijk is, maar je kan er ook voor kiezen om je tijd te nemen en te genieten van een heerlijke culinaire avond.

Wij konden dit keer niet blijven voor het avondeten. Maar we zijn er wel achter gekomen dat Maastricht echt van alles te bieden heeft. Lekker winkelen, struinen en terrasjes pakken. Maar ook genieten van prachtige straten, gebouwen, kunst en cultuur. Maastricht heeft ons hartje gestolen dus wij komen zeker snel weer terug!

Wij bezoeken regelmatig plaatsen door heel Nederland om daar de leukste plekken en uitjes te vinden. Je blijft hiervan op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief. Je maakt dan ook gelijk kans om leuke acties en prijzen.