Plaatsen met een bijzonder record in Nederland

Geschreven op 15 januari 2019
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Records uitgelicht

Nederland is, vooral als je kijkt naar de rest van de wereld, maar een piepklein puntje op de kaart. Maar wij weten dat Nederland een heel bijzonder land is. Met veel bezienswaardigheden en eigenaardigheden. Vandaar een blog met plaatsen met een bijzonder record, gewoon omdat ons landje zo leuk is. En we geven je meteen ook tips wat je er zoal kan doen!

Het laagste punt van Nederland

Als je tegen een willekeurige toerist zegt dat grote delen van Nederland onder het zeeniveau liggen, worden ze altijd een beetje zenuwachtig. De laagst gelegen plaats in Nederland is Zuidplaspolder. Deze plaats ligt ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel. Zuidplaspolder ligt maar liefst 6,76 meter onder NAP. Een echt record! Dat de plaats zo laag ligt, heeft te maken met de vroegere turfwinning. Maar maak je geen zorgen! Nederland weet zich goed te weren tegen hoog water. Bezoek bijvoorbeeld de Deltawerken in Zeeland bij Neeltje Jans!

Het hoogste punt van Nederland

Uitkijk vanaf VaalserbergDe Vaalserberg, van het Drielandenpunt, is het hoogste punt van Nederland. De top van de berg ligt op 322,4 meter boven NAP. Bovendien is de Vaalserberg in Limburg heel leuk om te bezoeken. Er zijn meerdere uitkijkpunten en ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zo is er een doolhof vlakbij. Uit ervaring weet ik dat het doolhof behoorlijk uitdagend is, dus ook voor oudere kinderen heel leuk. Het drielandenpunt zelf is natuurlijk ook zeker een bezoek waard, want dat kan je in een paar minuten Nederland, België en Duitsland bezoeken!

De langste plaatsnaam van Nederland

In de provincie Drenthe vind je de plaats Gasselterboerenveenschemond. Als dat geen record is, dan weet ik het niet meer. Dit is de langste plaatsnaam van Nederland, al wordt dit betwist door Overijssel. Zij beweren dat zij de plaats met de langste naam hebben, namelijk Westerhaar-Vriezenveensewijk. Met het koppelstreepje meegerekend klopt dit, maar omdat de plaats vaak wordt afgekort tot Westerhaar is Gasselterboerenveenschemond voor mij de absolute winnaar. Sowieso is een bezoek aan Drenthe altijd leuk! Je kan gaan wandelen bij Nationaal Park de Drentse Aa, een bezoek brengen aan het hunebedcentrum in Borger of de omgeving vanaf de hoogte zien vanaf het boomkroonpad in Drouwen. Of bezoek het indrukwekkende Kamp Westerbork of kies voor Zoo Bizar op het terrein van Museumdorp Orvelte.

Het kleinste park van Nederland

binnenhof ParkAan de Hofweg in Den Haag, tegenover de Dudok, vind je het kleinste park van Nederland. Als je niet oppast loop je straal langs het Binnenhof Park, een parkje van 50 bij 50 centimeter! Het Binnenhof park is een piepklein monument dat het belang van het afvoeren van warmte en overtollig regenwater laat zien. Zo’n piepklein record is nog goed voor het milieu ook!

De kortste plaatsnaam van Nederland

Uiteraard is er ook een plaats in Nederland met de kortste plaatsnaam van ons land. In Friesland, in de gemeente Dongeradeel vind je het dorp Ee. Korter kan je ze niet krijgen! Wil je Friesland bezoeken en zoek je er een bijzonder hotel? Kijk dan zeker naar Hotel Vrouwe van Stavoren waar je kan slapen in een echt wijnvat!

De langste trap van Nederland

In het Limburgse Landgraaf vind je de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg heeft maar liefst 508 traptreden en is daarom erg populair onder hardlopers. Wanneer je helemaal naar boven bent gelopen ben je op 225 meter hoogte. Zo vestig je zelf misschien ook een persoonlijk record. Is de langste trap van Nederland alleen niet sportief genoeg voor je? Ga dan nog even lekker skiën bij Snowworld! Want dat is daar vlakbij.

De langste brug van Nederland

Records ZeelandbrugNederland bestaat voor een groot deel uit water. En om de verschillende gebieden met elkaar te verbinden zijn er bruggen nodig. Zo ook in Zeeland. De langste brug van Nederland vind je dan ook in die provincie. De Zeelandbrug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland en is 5022 meter lang! Wil je deze brug bezoeken? Maak er dan meteen een weekendje Zeeland van! Onze gastblogger Michelle schreef al eerder een blog over Zeeland met de leukste Zeeland tips!

Het kleinste gehucht van Nederland

Het allerkleinste gehucht van Nederland vind je in Groningen. Abeltjeshuis bestaat uit 1 woning met twee bewoners. Abeltjeshuis valt onder het postcodegebied van het vestingsdorp Bourtagne. Je bent er ook zo voorbij, want Abeltjeshuis heeft een bijzonder plaatsnaambord. Hetzelfde bord aan de andere kant is namelijk aan dezelfde paal verbonden. Onze gastblogger Katia heeft een aantal leuke hotspots van Groningen-stad en haar omgeving in een blog verzameld. (link nog toevoegen!)

Het kleinste en het smalste huis van Nederland

Het allerkleinste huis van Nederland staat in Amsterdam. Het huisje is 2,02 meter breed en 5 meter diep. Je vindt dit huisje aan de Oude Hoogstraat 22 in het oude centrum. Het is een rijksmonument. In Amsterdam vind je ook het smalste huis van Nederland. Dit huis staat op de Singel nummer 7 en heeft een achtergevel die maar 1 meter breed is. De voorkant van de woning is gelukkig wel wat breder. Dus wanneer je Amsterdam weer eens bezoekt voor een lekker dagje shoppen, kijk dan ook eens of je deze gebouwtjes kan vinden!

Het hoogste gebouw van Nederland

Records MaastorenHet hoogste gebouw van Nederland vind je in Rotterdam. De Maastoren is 165 meter lang en torent daarmee voorlopig boven alles in Nederland uit. Maak je bezoek aan Rotterdam helemaal compleet met een bezoek aan de Markthal. Je kan hier heerlijk eten en drinken. Of je nu kiest voor een bijzondere kroket, een lekker broodje of iets zoets? De Markthal heeft het allemaal!