Terug in de tijd met een roman over de oorlog

Geschreven op 19 april 2019
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

In mei herdenken wij de doden die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. In deze periode pak ik sneller een roman over de oorlog dan in een andere periode in het jaar. Het maakt mij bewuster over wat een vreselijke dingen er gebeurd zijn. En hoewel de meeste boeken die wij in deze blog noemen fictief zijn, zijn ze wel op de waarheid gebaseerd. Handig: je kan tegenwoordig direct het boek dat jou aanspreekt bestellen bij Paagman!

Het Duitse meisje

Armando Lucas Correa schreef deze aangrijpende roman over de Joodse familie Rosenthal. Het leven van Hannah Rosenthal is heerlijk tot alles anders wordt. De bezittingen van de familie worden afgenomen en ze zijn niet langer overal welkom. De redding lijkt te komen in de vorm van een luxe stoomschip, de SS St. Louis, die de familie naar Havana zou brengen. Maar eenmaal aan boord zorgen geruchten voor angst in plaats van hoop. Zeventig jaar later ontvangt de twaalfjarige Anna Rosenthal een mysterieus pakketje. Samen met haar moeder vertrekt zij naar Havana om achter de waarheid van het tragische verleden te komen. Bestel dit boek bij Paagman.

’t Hooge Nest

De Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper bestieren in deze roman van Roxane van Ieperen ’t Hooge Nest. In deze Gooise villa is een van de grootste onderduikadressen van Nederland gevestigd, pal onder de neus van de NSB buren en nazi-kopstukken. Hier proberen de Joodse onderduikers een zo normaal mogelijk leven te leiden. Uiteindelijk wordt het Nest verraden en de zussen belanden, samen met de familie van Anne Frank, op het laatste transport naar Auschwitz. Deze roman is een verhaal over moed, verraad en barbaarse tijden. Echt een aanrader! Bestel dit boek bij Paagman.

oorlogsboeken

Ik stierf in duizend doden

Deze roman waarin liefde centraal staat, beschrijft de memoires van Millie Weber. Zij werd in 1940 gedwongen dwangarbeid te verrichten in de wapenindustrie. Daarna werd zij in 1943 naar Auschwitz gestuurd en overleefde ook deze gruwelen. Vervolgens werd zij weer aan het werk gezet in een andere wapenfabriek tot zij uiteindelijk werd bevrijd. Millie vond de liefde bij de Joodse Heniek, een bewaker in de wapenfabriek. Heniek werd verraden door een andere bewaker en liet alleen een enkele foto en de trouwringen na. Over Heniek praten deed ze pas na de oorlog, terwijl de dierbare foto ruim zestig jaar in een kastje bewaard bleef. Erg aangrijpend en mooi boek. Bestel dit boek bij Paagman.

De verhalenverstelster

Jodi Picoult vertelt in deze roman het verhaal van de 26-jarige jarige Sage Singer. Zij verloor tijdens een auto-ongeluk haar moeder en tijdens een rouwverwerkingsbijeenkomst ontmoet zij de zachtaardige 95-jarige Josef Weber. De twee raken bevriend en Sage verteld Josef over haar oma Minka, die Auschwitz overleefde. Josef bekend plotseling dat hij zelf nazi is geweest tijdens de oorlog en hij heeft hier zoveel last van, dat hij Sage vraagt hem te helpen bij het beëindigen van zijn leven. Een boek dat lekker leest en toch diepgaand is. Bestel dit e-boek bij Paagman.

De jongen die tien concentratiekampen overleefde

Deze roman van Alan Gratz gaat over het 10-jarige Joodse jongetje Yanek en is waargebeurd. Wanneer de nazi’s jacht maken op de Joden in Polen, verandert het leven van Yanek ingrijpend. Yanek wordt van het ene naar het andere concentratiekamp gestuurd en overleefd ze allemaal. Uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit kijkt Yanek meerdere keren de dood in de ogen. Maar op kracht en doorzettingsvermogen weet PRISONER B-3087 de Tweede Wereldoorlog te doorstaan. Je leeft als lezer helemaal mee met dit dappere kind en je kan het boek bijna niet wegleggen. Ook voor young adult lezers geschikt. Bestel dit boek bij Paagman.

oorlogboeken

De vergeten kamer

Deze roman van Ann Mah gaat over de Amerikaanse Kate. Kate studeert voor haar sommeliers-diploma en om zich nog beter te kunnen inleven in het vak, besluit Kate op bezoek te gaan bij de wijngaard van haar familie in Frankrijk. Wanneer ze haar neef helpt bij het opruimen van de enorme wijnkelder, ontdekt ze een geheime schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog. Ook vindt ze een aantal schriften van ene Hélene, een stapel oude verzetspamfletten en een grote voorraad heel dure wijnen. Kate begint te graven in de familiegeschiedenis en komt erachter dat haar vooraanstaande familie zich in de Tweede Wereldoorlog zich niet altijd zo goed heeft gedragen. Bestel dit boek bij Paagman.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en winacties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!