Scandinavische thrillers: heerlijke boeken!

Geschreven op 8 maart 2019
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Vrouw met e-reader

Ik lees, net als heel veel mensen, graag thrillers. Dat is dé manier om te ontspannen, vind ik. De laatste tijd maken Scandinavische thrillers steeds meer hun opwachting in de Nederlandse boekhandels. Ik heb tips voor je voor de beste, meest spannende en boeiendste Scandinavische thrillers van dit moment!

Koudvuur

Koudvuur is alweer het vijfde deel van het echtpaar Cilla & Rolf Börjlind over Tom Stilton en Olivia Rönning. Deze super spannende serie speelt zich af in Zweden en er is ook een televisieserie van gemaakt met de naam “Springvloed”. Springvloed is de titel van het eerste boek en is onder andere te zien op Netflix. In Koudvuur scheiden tijdelijk de wegen van Tom en Olivia omdat Tom zich moet verzoenen met de vreselijke misdaad die hij onlangs heeft begaan. De serie is wel los te lezen, maar omdat er een rode draad doorheen loopt is het aan te raden bij het eerste deel te beginnen.

Oktober

Søren Sveistrup heeft met Oktober een gruwelijk goed boek geschreven. Søren is de bedenker en scenarioschrijver van de serie “The Killing” dus men verwachtte behoorlijk wat van dit boek. Ze werden niet teleurgesteld. Het enige nadeel van dit boek is dat het zo snel uit is. Het boek gaat over Rosa Hartung die na de verdwijning van haar dochter weer aan het werk gaat. Wanneer er in haar huis een vreemde vrouw die bruut is vermoord wordt aangetroffen, komt het verhaal in een stroomversnelling terecht.

boeken

Het Meesterwerk

De Noorse blogger en crime recensent Geir Tangen schreef met Het Meesterwerk een gedurfd en enorm spannend debuut. In het begin moest ik even wennen aan alle namen en begreep ik niet goed waar het naartoe ging met het eerste hoofdstuk, maar dat wordt gaandeweg helemaal duidelijk. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson (dat bedoel ik met moeilijke namen) ontvangt een e-mail met een bijzonder beklemmende tekst. De e-mail zou afkomstig zijn van een genadeloze moordenaar. Maar waarom ontvangt Viljar deze e-mails? Dit boek is ook zeker de moeite van het lezen waard!

Wie zint op wraak

Nóg zo’n topper! Nu van Bo Svernström. In een schuur wordt een naakte, bruut gemartelde man gevonden. In eerste instantie lijkt de man dood, maar hij  blijkt nog te leven. Commissaris Carl Edson (gelukkig een iets gemakkelijker naam) bijt zich in het onderzoek vast. In deze thriller is niets wat het lijkt, dus hou je hoofd er wel bij. Maar het is een schitterende thriller en zit ook nog eens heel goed in elkaar. Goed voor een paar uurtjes puur vermaak!

Game

Het boek “Game” van de Zweedse schrijver Anders de la Motte is verkozen tot beste Zweedse thrillerdebuut. En terecht! In dit boek vindt Henrik Petterson een gloednieuwe mobiel op de zitplaats naast hem in de trein. Henrik wordt door de mobiel uitgedaagd om deel te nemen aan een spel. Henrik kan het beloofde geld en de spanning goed gebruiken, dus hij gaat erop in. Niet lang daarna begint het spel zijn leven te beheersen. Hij raakt betrokken in een complot waarbij hij de gevolgen niet meer kan overzien… Super spannende aanrader!

boeken

Grensgebieden

Grensgebieden van Arne Dahl is ook al zo spannend. Arne Dahl is al jaren de meest toonaangevende Zweedse thrillerschrijver en dit boek is het eerste van een nieuwe reeks. Je wordt in dit boek steeds op het verkeerde been gezet. De spanning wordt langzaam maar zeker opgebouwd en het boek zit echt heel goed in elkaar. Dit was het eerste boek dat ik van deze schrijver las en ik ga er zeker meer van lezen!

Dus ren naar de boekhandel of de bibliotheek!