Tips om je hoofd koel te houden

Geschreven op 31 maart 2020
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Hou het hoofd koel tijdens de coronacrisis uitgelicht

Het is een rare tijd, maar langzamerhand beginnen we een beetje aan de nieuwe situatie te wennen. Misschien heb je je draai al aardig gevonden of juist niet. Misschien dat deze tips je een beetje door deze tijd helpen.

Houd het hoofd koel

hoofd koel social media

In de media worden we doodgegooid met de berichten rondom corona. Ook op social media lijkt het alsof niemand meer over iets anders kan praten. En dat is logisch, want dit is iets wat nog nooit iemand heeft meegemaakt. Als je merkt dat de berichten je teveel zorgen baren, probeer dan een vast moment op de dag te kiezen om bijvoorbeeld de krant of nieuwssites te bekijken. En probeer social media te zoveel mogelijk te ontwijken. Helaas zijn niet alle berichten echt en juist die berichten maken je bang en onzeker.

Dus probeer afleiding te zoeken in een leuk boek, doe een spelletje op je telefoon of tablet, maak een stevige wandeling of ga even ravotten en spelen met je kinderen en eventuele huisdieren.

Zorg voor routine

Hou het hoofd koel aankleden mode opmaken

Werk je vanuit huis? Onze tip: hou zoveel mogelijk je normale ritme aan. Zet je wekker iedere dag om dezelfde tijd, ga douchen (liefst met je favoriete douchegel), maak je op, trek leuke kleren aan en ontbijt gezond. Het is heel verleidelijk om de hele dag in je oude, meest afgekloven kleding rond te lopen als je toch de deur niet uit hoeft, maar of je daar nu vrolijker van wordt? Heb je een vrije dag of zit je thuis omdat je je werk niet kan uitvoeren? Houd dan toch zoveel mogelijk je werkritme aan.

Je voelt je dan vast beter. Zorg er ook voor dat je bezig blijft. Misschien kan je boodschappen doen voor je ouders of voor buren die de deur niet meer uit durven. Maak een ommetje of ga even hardlopen. Ga ook op tijd naar bed.

Blijf gezond eten

hou het hoofd koel Eet gezond

Zelfs al heb je je dagelijkse ommetje, je zal minder bewegen dan normaal. Het gevaar om snel aan te komen ligt hierbij op de loer. Zeker als je jezelf meer verwend met lekkere dingen omdat je vindt dat je dat extra chocolaatje wel hebt verdiend. Probeer zoveel mogelijk gezond te blijven eten. Heb je lekkere trek? Pak dan een stuk fruit of een stuk komkommer. Drink ook voldoende water en/of thee. En je mag heus wel een chocolaatje of koekje, maar probeer daarmee een beetje rustig aan te doen.

Blijf verdraagzaam

Hou het hoofd koel ruzie

Hoe lastig dat ook kan zijn! Iedereen heeft wel een moment waarop je het liefst een (of meerdere) gezinsleden achter het behang wilt plakken. Besef je wel dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Blijf daarom met elkaar praten. Kinderen, vooral jonge kinderen, snappen niet helemaal waarom ze thuis moeten blijven en hun schoolvriendjes niet kunnen zien. Probeer ze op hun niveau uit te leggen wat er aan de hand is. Pubers hebben het ook lastig.

Zij missen hun vrienden (en misschien hun vriendje en vriendinnetje) ook. Zij weten natuurlijk wel wat er aan de hand is, maar zullen zich, net als tegen hun ouders, afzetten tegen het feit dat ze niet naar buiten mogen. Tip: probeer met elkaar in gesprek te blijven. Ook met je partner kan het misschien wat meer botsen nu je bij elkaar op de lip zit. Probeer kleine ergernissen meteen op te lossen door te zeggen wat je dwars zit. Zorg er ook voor dat je samen bepaalde afspraken maakt. Over het huishouden bijvoorbeeld, want een ruzie over rommel is gemakkelijk te voorkomen. Sterkte de komende tijd! Je kan het!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste tips, blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief