Leuk dagje uit: bezoek een kasteel!

Geschreven op 30 mei 2019
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Kastelen dagje uit uitgelicht

In Nederland zijn veel mooie kastelen en burchten te vinden. Veel van die kastelen zijn toegankelijk voor het publiek. Ze spreken altijd tot de verbeelding, vooral wanneer je kijkt naar de geschiedenis van deze imposante gebouwen. Maar een kasteel bezoeken kan ook gewoon een heel leuk dagje uit zijn! Wij geven je graag tips.

Slot Loevestein

Het prachtige Kasteel Slot Loevestein is bekend vanwege de legendarische ontsnapping uit de boekenkist van Hugo de Groot. Deze ontsnapping staat dan ook centraal wanneer je dit kasteel bezoekt. Een bezoek aan dit kasteel is een avontuur voor jong en oud. Je krijgt bij aankomst je eigen persoonlijke sleutel waarmee je op eigen gelegenheid het slot kan verkennen. Er zijn een aantal punten waar je vragen kan stellen aan het personeel. Wel zo fijn, want de meeste kinderen zijn niet zo van de rondleidingen. Ook wordt er van alles georganiseerd bij Slot Loevestein, zoals een struintocht, een paasbrunch of een echt riddertoernooi! Er is zelfs een escape room in dit kasteel!

Slot Loevestein

Kasteel Keukenhof

Wil je een bezoek brengen aan de Keukenhof van 21 maart tot en met 19 mei? Breng dan zeker ook een bezoek aan Kasteel Keukenhof! Het is geen gigantisch kasteel maar wel een erg charmante. Er kan een rondleiding worden geboekt en je kan lekker even bijkomen in de Hofboerderij waar je heerlijke koffie kan drinken en kan lunchen. Voor de kleintjes is er een kinderboerderij. Je kan lekker struinen door de kasteel- en beeldentuin en je kan er zelfs een goed feest organiseren.

kasteel Keukenhof

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar in Haarzuilens bij Utrecht is al vaker voorbij gekomen op OpstapmetLisa, maar het is dan ook echt een prachtig kasteel. Het kasteel heeft alles in huis om het iedereen naar de zin te maken. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven in de kasteeltuin (compleet met doolhof!) en het bos en kinderen kunnen er een leuke speurtocht doen en daarmee van alles leren over het leven in een kasteel. Vooral in de vakanties wordt er van alles gedaan. Er wordt het hele jaar door van alles georganiseerd, dus vergeet niet af en toe in de agenda te kijken. Zo zijn er regelmatig boeiende tentoonstellingen. Je kan er ook heerlijk lunchen, dus een ideaal dagje uit!

Kasteel Hoensbroek

Nog zo’n prachtig kasteel is het Limburgse Kasteel Hoensbroek. Ook hier is van alles te beleven voor alle leeftijden. Voor kinderen is er een superleuke interactieve speurtocht (met een tablet) en de allerkleinsten kunnen zich vermaken met kasteelspelletjes op het binnenplein. Natuurlijk kan je voor een rondleiding gaan, maar alles is prima aangegeven. Je kan het kasteel dus ook op eigen gelegenheid bezoeken. Er is ook een ‘opa en oma arrangement’, waarbij de kleinkinderen tot 12 jaar gratis toegang hebben. Als je in Limburg bent, is een bezoek aan dit kasteel zeker de moeite waard!

Kasteel Hoensbroek

Het Muiderslot

Ook Het Muiderslot in Muiden (nabij Amsterdam) is een prachtig kasteel om te bezoeken. Er zijn verschillende rondleidingen voor diverse leeftijden en een rondje door de kruidentuin van het kasteel is altijd leuk. In de vakanties wordt altijd iets extra’s georganiseerd voor de kinderen en ook de rondleiding voor volwassenen is erg vermakelijk. Na de rondleiding is er de mogelijkheid het kasteel op eigen gelegenheid te verkennen. Daarna is het altijd fijn om even bij te komen met een lekker kopje koffie in de Taveerne.

Muiderslot

Kasteel Heeswijk

Prominent in het bosrijke Brabantse land schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, het mooiste kasteel van Brabant. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Naast dat dit kasteel een gewilde trouwlocatie is, kan je het kasteel ook gewoon bezoeken. Beklim de torens, ontdek de rijke kasteelzalen en geniet van de kasteeltuin. Voor kinderen worden er speciale rondleidingen en speurtochten georganiseerd en na afloop kan je genieten van een heerlijk hapje en drankje in de Brasserie in het Koetshuis. Op zondag staan concerten en andere evenementen op de agenda.

Kastelenblog - Heeswijk

Bezoek dus zeker eens een kasteel in Nederland!