Griezelen bij echte spookhuizen in Nederland

Geschreven op 13 november 2023
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
spookhuizen in Nederland

partnercontent

Stiekem is griezelen een favoriet onderwerp van mij, dus ben ik in de geschiedenis van verschillende Nederlandse plaatsen en huizen gedoken. Er zijn namelijk verschillende échte spookhuizen in Nederland waar lekker gegriezeld kan worden!

Spookhuizen in Nederland

Wandelen langs echte spookhuizen en duistere plaatsen

Dol op stadswandelingen? Dan is een Horrorwalk van The Little Walk of Horrors écht wat voor jou! Met een Horrorwalk kom je al wandelend achter de duistere geschiedenis van de stad van jouw keuze. Helemaal offline en wanneer het jou uitkomt. In een Horrorwalk zitten geen schrikeffecten, maar mooie, interessante en soms lugubere verhalen over bepaalde plaatsen en gebouwen van een stad. En ja, daar zitten ook échte spookhuizen tussen! Nieuwsgrierig geworden? Hier vind je meer informatie over de verschillende Horrorwalks

Landgoed Singraven

In Denekamp staat een landhuis dat vroeger dienst deed als klooster. Tegen alle regels in ging een van de nonnen om met de mensen uit het dorp. Daar stonden in die tijd zware straffen op en daarom werd zij levend ingemetseld in de muren van het klooster. In de jaren erna gebeurden er vreemde ongelukken in het huis en wordt ze soms gezien van achter de ramen, wanneer er niemand hoort te zijn. Tegenwoordig is het Landgoed Singraven een prima uitvalsbasis voor wandelaars en dagjesmensen. Ook worden er seminars gehouden en je kan er trouwen. Daarnaast kan je er in het koetshuis heerlijk lunchen of dineren. Misschien met een extra gast aan tafel…

spookhuizen in Nederland

Psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria

In Noordwijk is het niet alleen genieten van zon, zee en strand, het spookt er ook! Van 1928 tot 1938 is daar, middenin de duinen, gebouwd aan psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria. Dit ziekenhuis werd gebouwd als uitbreiding van het hoofdgebouw in Noordwijkerhout. Deze locatie is speciaal voor vrouwelijke patiënten gebruikt. Jammer genoeg bleek jaren later de psychiatrische zorg hier niet op orde te zijn en raakte het gebouw in verval. Vroeger werd er nog wel eens geëxperimenteerd met geesteszieke patiënten. Misschien dat het er daarom zo spookt. Velen beweren namelijk dat ze overvallen worden door hevige hoofdpijnen en een vreselijke kou, zelfs middenin de zomer. Ook slaan er deuren dicht terwijl het gebouw verlaten is. Volledig opgeladen batterijen zijn binnen minuten volledig leeg en men hoort er voetstappen en tikkende geluiden. Durf jij het aan?

De Spookboerderij van Brummen

In het Gelderse Brummen speelde zich 177 jaar geleden een drama af. Boerenzoon Antoon Kremmer was dolverliefd op Megje en wilde met haar trouwen. Als enige zoon van de familie Kremmer wilde vader dat zoon trouwde met een dame van stand. Megje voldeed helaas niet aan de eisen van pa Kremmer en hij verbood zijn zoon te trouwen. Antoon was letterlijk kapot van verdriet. Zijn ouders vonden hem de volgende ochtend, hangend aan de grote eik op het erf. Antoon liet het er na zijn dood niet bij zitten. Zijn geest verjoeg uiteindelijk zijn doodsbange ouders nadat er allerlei onverklaarbare dingen gebeurden. Latere potentiële kopers durfden het niet aan de boerderij de kopen vanwege vreemde schimmen, geluiden en elektrische apparaten die ineens spontaan aan gingen. De spookboerderij in Brummen heeft maar liefst 50 jaar leeg gestaan tot het in 2009 volledig afbrandde. De eik staat er als enige nog steeds…

spookhuizen in Nederland

Landgoed Duin en Kruidberg

Jacob Cremer liet in 1907 in de plaats Santpoort-Noord zijn droomhuis bouwen. Hij liet vanuit Indonesië bedienden overkomen om op het landgoed te komen werken. Eén van die bedienden had jaren daarvoor een man vermoord. Omdat de man nooit was gestraft voor zijn daad, reisde de geest met hem mee. De geest kwelde de arme man terwijl die uiteindelijk onschuldig bleek te zijn. De geest veranderde daarop van een kwelgeest in een heel behulpzame geest. Hij zorgde er vanaf toen voor dat iedereen zich op het landgoed veilig zou voelen. Ook is er op het landgoed een vlek op de vloer te vinden. Die vlek is met geen mogelijkheid weg te boenen. Op die plek liggen een aantal krissen (Indonesische gekartelde messen) begraven. De bedienden deden dat ten tijde van de bouw, als je naar Indonesisch gebruik geluk over je huis wilt uitspreken. De krissen zullen daarom altijd op Landgoed Duin en Kruidberg blijven.

Gevangenis Gravensteen

In Zierikzee staat een monumentaal pand dat vroeger diende als gevangenis. Gevangenis Gravensteen is gebouwd in 1358, maar vanwege verval tussen 1524 en 1526 volledig gerestaureerd. Het gebouw bood onderdak aan zware criminelen en een rechtbank. Het originele cellencomplex vind je er nog steeds. In de kelder bevindt zich zelfs een martelkamer. En ja, het spookt er. Zo zijn er ooggetuigen die beweren dat er schaduwen en schimmen gezien worden. Vooral op de zolder, waar vroeger de vrouwengevangenis was, wordt veel waargenomen. Er is daar zelfs iemand aangevallen door een entiteit en diegene werd daarbij gekrabd. Ook werden gevangenen voor de ogen van het publiek geëxecuteerd. Dat was vroeger een soort volksvermaak. Geen wonder dat de geesten hier af en toe een beetje boos zijn. Sinds 2012 is er een wereldwinkel in het monumentale pand gevestigd en worden er rondleidingen gegeven.

spookhuizen in Nederland

Spookklooster Huize Nazareth

Kloosters en kastelen hebben al snel een spookachtige reputatie. Zo ook klooster Huize Nazareth. In 1916 werd het voormalige klooster een internaat voor kinderen die “verlaten en misdeeld” waren. Nu, jaren later, blijkt dat er op grote schaal misbruik is gepleegd met die kinderen door de fraters. Toen het gebouw in de jaren ’90 werd omgebouwd tot wooncomplex voor studenten van de Fontys Hogeschool voor Kunsten, bleek dat de geesten van de misbruikten en misbruikers waren blijven hangen. Zo voelen veel mensen zich er down en depressief, gaan goudvissen op een bepaalde plek standaard dood, worden er schimmen gezien en wordt er op de binnenplaats soms een mannenkoor gehoord. Ook schijnt er op een plek in huis een briesje te zijn terwijl niets tocht of openstaat. Een bewoonster voelde ooit het matras naast haar indeuken. In de veronderstelling dat dit haar vriend was draaide zij zich er naartoe. Er was echter niemand te zien!

Kasteel Waardenburg

In het Gelderse Waardenburg vind je het gelijknamige, middeleeuwse kasteel. Kasteel Waardenburg werd gebouwd in 1265 en staat bekend om de Faust legende. Johan Faust zou in het kasteel gewerkt hebben aan de steen der wijzen, maar steeds zonder succes. Op een dag bood de Duivel aan hem te helpen. Faust nam de hulp gretig aan. De Duivel betrad het lichaam van het hulpje van Faust en Faust liet hem onmogelijke dingen doen. Na zeven jaar had de Duivel er genoeg van en toen de meid Faust die ochtend zijn ontbijt kwam brengen, schrok zij zich wild. Er zat een enorme bloedvlek op de muur en er hing een pluk haar aan de tralies bij het venster. Van Faust ontbrak ieder spoor. De bloedvlekken zijn nooit meer van de muur gegaan, wat men ook probeerde…

spookhuizen in Nederland

Andere spookhuizen en legendes in Nederland

Een ander bekend spookhuis in Nederland is het Anne Frank huis. In ons eerdere blog over misschien wel het meest bekende huis in Amsterdam hebben we stilgestaan bij de boeiende geschiedenis en de spookverhalen die zich hier de ronde doen. Ook de Gevangenpoort in Den Haag heeft een roerige geschiedenis. De Gevangenpoort is een erg interessante locatie om te bezoeken. Deze oude gevangenis heeft onder andere een goed uitgeruste martelkamer waar ieders fantasie van op hol slaat. Ook Nederlandse legendes zoals die van de Witte Wieven en de Bokkenrijders zijn heel interessant. En we hebben een behoorlijk verleden wanneer het gaat om heksen. Als je op de blauwe tekst drukt lees je hier van alles over! Veel griezelplezier.

Oh ja, en we hebben een e-book over spookplekken in Nederland. Je kan het e-book gratis downloaden. Het tweede deel is wegens groot succes nu ook uit! Voor nog meer griezelplezier!


Credits fotos: Thelittlewalkofhorrors.com en www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox