Achter de schermen – de ARTIS-Avondwandeling

Geschreven op 25 augustus 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Marian van Dijk
Marian van Dijk
Avondwandeling Artis

Wat een geweldig idee van ARTIS, een avondwandeling met gids na sluitingstijd! Met mijn lief ging ik per auto naar Amsterdam. De oppas en de boys lieten we goed verzorgd thuis achter met een heerlijke lasagne in de oven, dus onze avond uit kon beginnen!

Van tevoren had ik aan ARTIS gevraagd of er voldoende parkeergelegenheid zou zijn. Aangezien de avondwandeling start na de reguliere openingstijd zou er voldoende parkeerruimte moeten zijn op het eigen terrein. Zo niet, dan zouden de parkeerwachten ons doorverwijzen naar een parkeergarage dichtbij. Normaal ga ik altijd naar grote steden met het openbaar vervoer maar in deze corona-periode zie ik dat niet zo zitten. Bij aankomst werden we positief verrast, er waren nauwelijks plaatsen bezet op het grote terrein. Dat werd een heerlijk rustige avondwandeling!

Incheck

Artis papegaai

De ARTIS-Avondwandeling app hadden we allebei thuis alvast gedownload en onze telefoons volledig opgeladen. De parkeerkaart betaalden we meteen bij aankomst bij de kassa. Dat is een goed idee om te doen. De kassa’s zijn namelijk open tot 20:00 uur, het park tot 21:00 uur. Dan kan je op je gemakje door het park zonder je daar druk over te maken. Van tevoren reserveerden wij het tijdslot 18:00 uur – 18:15 uur waarin wij moesten inchecken in het park. Vanaf dat moment maakte het niet uit hoe lang we ergens over deden. Het is puur om eventuele drukte bij de kassa’s te voorkomen.

Artis App

Oortjes in, koptelefoon op en genieten maar! Het was een leuk gezicht om iedereen in het park te zien lopen met oortjes in, het gaf een heel sereen gevoel. Normaal is er veel geluid in een dierentuin van alle bezoekers. Nu zweeg iedereen voornamelijk omdat we naar Job van Tol aan het luisteren waren. In deze avonduren waren het vooral stelletjes die we zagen, van jong tot oud. Een enkel gezin zag de kans schoon om op een rustig moment naar ARTIS te gaan en we zagen een BN-er.

Route

Artis krokodil

Er staat anderhalf uur voor de route, nadat we een derde deel gelopen hadden was er inderdaad een half uur voorbij en vonden we het tijd voor koffie. De app wijst zichzelf: wanneer je de locatie aanzet op je telefoon geven de stipjes op de kaart aan waar er iets te beluisteren is. Zodra je daar in de buurt bent, kan je op je scherm tikken om Job te laten vertellen. Die opzet maakt het wat mij betreft fijner dan een gids die door wil lopen wanneer ik nog langer wil kijken. Perfect dit! Soms luisterden we een uitleg tweemaal omdat we iets gemist hadden. (Dan was het vooral mijn lief die het nogmaals deed omdat ik tussendoor ging babbelen tegen hem, haha!) Hij ving het signaal soms iets eerder of later op dan ik of de één liep wat sneller dan de ander. Super relaxed trouwens om zonder kinderen op je eigen tempo door het park te lopen!

Gids Job

Artis slang

Job van Tol heeft een prettige stem om naar de luisteren en kan heel onderhoudend vertellen. We hoorden allebei heel veel nieuwe, interessante informatie. Het is een heel gaaf concept, met een gids per app ARTIS door! Beide zijn we nooit eerder in ARTIS geweest en wisten we niet wat we konden verwachten. Aangezien het na de reguliere openingstijd was en het over de natuur in de stad zou gaan, verwachtten we niet zoveel dieren te zien. Een deel van de dieren was misschien al in de binnenverblijven maar tussen Job van Tol zijn interessante uitleg over allerlei zaken genoten we ook van de leeuwen, apen, olifanten, giraffes, reptielen enzovoorts. We zouden onze zoontjes eens mee moeten nemen op zo’n avondwandeling! Bijna geen mensen, geen gedrang voor de hekken… heerlijk! Ik denk trouwens dat onze oudste zoontjes Job’s uitleg ook goed zouden kunnen volgen.

Biologisch restaurant

Bij de leeuwen in de buurt zag ik al de aankondiging dat er een botanisch biologisch restaurant zou zijn in de Serre. Die blijkt onlangs geopend. Ik heb daar genoten van een heerlijke vlierbloesem-aardbeien-yoghurt-crumble. Aanrader! Heerlijke menu keuzes hebben ze daar. Dit restaurant vind je tegenover de pinguïns. Dit was weer precies een half uur na onze koffie bij de leeuwen, en we waren op twee derde van de wandeling. Zijn de restaurants zo goed gesitueerd, is de app zo goed bedacht of lopen wij zo precies op schema? Hoe dan ook: perfect!
Er zijn overdag meer mogelijkheden om in ARTIS koffie te drinken of een hapje te eten, maar als je kan mikken op een pauze bij de pinguïns zou ik dat doen!

Eenrichtingsverkeer

Artis aap

Iedereen liep dezelfde route leek het. Ik weet niet of het toeval is, het staat namelijk vrij om te lopen hoe en waar je wilt. De gebouwen hebben nu wel een aparte in- en uitgang vanwege de verplichting van éénrichtingsverkeer in tijden van corona. Dat zijn de enige plaatsen waar duidelijk staat waar je er wel of niet in mag. Er zit geen volgorde in de verhalen van Job, wel zijn de punten waar Job iets vertelt op een logische volgorde gesitueerd waardoor waarschijnlijk iedereen zo loopt. Hoe dan ook, ideaal en corona-proof. Geen tegenliggers, geen drukte, geen massa’s. Enorm ontspannen en onderhoudende avond gehad met manlief en heel veel nieuwe dingen gehoord!

Avondwandeling verlengd wegens succes!

Wegens succes is de ARTIS-avondwandeling verlengd tot 27 september. Een tijdslot is te reserveren op donderdag, vrijdag en zaterdag. Een absolute aanrader! Met z’n tweeën, je kind(eren), alleen…. Het kan allemaal!