De mooiste kerstmarkten van ons land

Geschreven op 2 november 2023
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
kerstmarkten

Ben jij al in de kerststemming? Hier zijn in elk geval alvast wat tips voor de leukste kerstmarkten van ons land. Je hoeft namelijk helemaal niet naar het buitenland om te genieten van gezellige en mooie kerstmarkten!

Kerststad Valkenburg

In het Limburgse Valkenburg pakken ze het ieder jaar weer groots aan. De kerstmarkt in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot zijn adembenemend mooi en hebben al vele prijzen gewonnen. Valkenburg verandert dan ook in Kerststad Valkenburg in de winter! Er is van alles te beleven, zowel boven als onder de grond. Zo komt twee keer per week (op woensdag en zaterdag) de Landal Christmas Parade door de oude straatjes van Valkenburg, is er straattheater, en wordt er volop kerst gevierd bij Attractiepark Kabelbaan Valkenburg. In de ondergrondse mergelgrotten van de Wilhelminagroeve wordt het kerstverhaal verteld in de mooiste kerststal van Europa en in MergelRijk wordt het kerstverhaal verteld in een miniatuur van wel 30 meter lang! Daarnaast zijn er magische kerstdorpjes te zien en nieuw dit jaar zijn de 3D grotschilderijen. De kerstactiviteiten in Valkenburg zijn van 17 november tot en met 7 januari.

Nostalgische kerstmarkt in Leiden

Van 13 tot en met 17 december is de nostaligische kerstmarkt van Leiden weer te vinden op de Hooglandse Kerkgracht. Koop al je kerstcadeautjes bij de gezellige marktkraampjes, rust uit op het winterterras en geniet van de warme chocolademelk, glüwein of al het lekkers van de vele foodtrucks. Toegang is gratis.

kerstmarkten

De Dordtse Decemberdagen

Tijdens de Dordtse Decemberdagen van 15 tot en met 31 december worden er verschillende winterse activiteiten georganiseerd waaronder een gezellige en intieme kerstmarkt op 16 en 17 december. Daarnaast is er van 15 tot en met 30 december (met uitzondering van 25 december) de Dwaalspoor Wandellichtjesroute die je dagelijks tussen 17:00 uur en 22:00 uur meeneemt door de magisch verlichte historische binnenstad. En van 26 tot en met 30 december is de tuin van de Grote Kerk ingericht als winterplein waar Dordtse (horeca)ondernemers laten zien wat ze allemaal in huis hebben.

Zweedse kerstmarkt in Groningen

Op 9 en 10 december wordt in de Suikerfabriek in Groningen de Zweedse Kerstmarkt weer gehouden. Ervaar de kerstdagen zoals de Zweden dat doen: vol passie, handgemaakte producten, lekker eten en drinken en fijne muziek. Op deze kerstmarkt vind je geen dertien-in-dozijn producten, maar allemaal bijzondere cadeautjes, accessoires en nog veel meer. Met deze cadeautjes onder de kerstboom wordt het geen doornee Kerst.

kerstmarkten

Kerstmarkt in Bourtagne

We blijven nog even in Groningen voor de Kerstmarkt in Bourtagne. De kerstmarken in Vesting Bourtagne zijn één van de mooiste kerstmarkten van Nederland. De hele vesting is tijdens de kerstmarkten versierd met duizenden lichtjes. Op de vestingwallen staan tientallen verlichte kerstbomen waardoor dit echt een unieke belevenis is. Rondom de grote kerstboom op het Marktplein is de sfeer gezellig en op verschillende plekken zijn kramen te vinden: zo’n 100 in totaal! Daarnaast is er live muziek en uiteraard mogen de warme chocolademelk en glühwein niet ontbreken. Deze kerstmarkt wordt gehouden op zaterdag 2, 9 en 16 en zondag 3,10 en 17 december.

Magisch Maastricht

Helemaal aan de andere kant van het land viert Nederland kerst op het Vrijthof. Magisch Maastricht is al jaren een begrip met het reuzenrad en de overdekte schaatsbaan. De kerstmarkt is heel sfeervol, gezellig en je kan er de leukste kerstcadeautjes kopen. Magisch Maastricht is van 30 november tot en met 31 december en is dagelijks vanaf 10 uur. De non-food kerstmarkt gaat om 22:00 uur dicht.

kerstmarkten

Kerstmarkt van Haarlem

De gezellige Kerstmarkt van Haarlem wordt dit jaar gevierd van 8 tot en met 10 december. De kerstmarkt is dagelijks geopend vanaf 10:30 uur. De kerstmarkt van Haarlem is één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van Nederland. Je vindt de kraampjes van de kerstmarkt door het historische centrum waardoor de sfeer nóg beter is!


Foto’s: Facebook Kerstmarkt Haarlem, facebook kerstmarkt Bourtagne, Facebook Dordtse Decemberdagen en www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.