Een frisse strandwandeling in de herfst doet wonderen

Geschreven op 1 oktober 2023
Leestijd 8 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
strandwandeling

De zomer is op zijn eind en de herfst is ingetreden. Maar het blijft heerlijk om er lekker op uit te gaan. Dus hup, een warme jas aan en lekker naar buiten! Tijd voor een strandwandeling. Wij hebben de mooiste en leukste strandwandelingen in de herfst voor je op een rij gezet.

De stranden van Zuid-Holland

Vroeger ging ik altijd met mijn ouders uitwaaien op het strand, gewapend met kaplaarzen en een emmertje. Heerlijk vond ik dat! De herfst leent zich prima voor een lange strandwandeling. Mijn favoriete strand is dat van Kijkduin bij Den Haag. Ik kan er uren doorbrengen. Als je zin hebt kan je zelfs helemaal tot aan Scheveningen wandelen! En wanneer je na de wandeling nog even lekker wilt opwarmen, plof je neer in een van de restaurants op de Boulevard. Daar is het helemaal vernieuwd met nieuwe winkels en restaurants (Nieuw Kijkduin).

strandwandeling

Wanneer je vanaf Kijkduin de andere kant oploopt, kom je al snel het aangelegd natuurgebied De Zandmotor tegen. De Zandmotor is vrij toegankelijk voor iedereen. Bezoekers kunnen wandelen over de uitgestrekte zandplaat, waar in de verloop van tijd al veel verschillende flora en fauna is aangemeerd. Zelfs zeehonden vinden al regelmatig hun weg naar de Zandmotor. Wie rust en ruimte zoekt in de hectische zuidelijke Randstad, heeft er met de Zandmotor een nieuwe oase bij.

Andere leuke stranden in Zuid-Holland

Naast Kijkduin en Scheveningen, kan je ook heerlijk wandelen op de stranden van Noordwijk, Hoek van Holland en de Wassenaarse Slag. Het strand van Noordwijk is bijzonder omdat het onderdeel is van een heel groot natuurgebied dat dichtbij grote steden ligt. Heel centraal dus! Naast  het strand kan je er prima wandelen in de natuur-, duin- en bosgebieden rondom en is daarom een perfecte uitvalsbasis voor een flinke strandwandeling.

Strand Hoek van Holland is 250 meter breed en zo’n 3,5 km lang. Hoek van Holland heeft daarmee het breedste strand van Nederland. Het is te verdelen in drie stranden waar het prima vertoeven is onder de rook van Rotterdam. Als kind nam mijn vader ons altijd mee om boten te kijken in Hoek van Holland. Ik heb er zelfs eens een boorplatform voorbij zien komen! Fantastisch vond ik dat. Ook zijn er in de buurt vele bunkers te bezoeken en kan je er fijn wandelen in de duinen.

strandwandeling

Tot slot is het strand de Wassenaarse Slag een prachtig mooi gebied. Het strand is 8 km lang en ligt aan duingebied Hollandse Duin en (Meijendel en de Waalsdorpervlakte) vast. Hierover straks meer, want ook in de duinen kan heerlijk gewandeld worden in de herfst.

Westlandse stranden

Kleinere stranden zoals dat van Monster, Ter Heijde en ‘s-Gravenzande zijn ook heel fijn. Deze stranden vind je allemaal in het Westland. Strand Molenslag in Monster is een populair strand, maar nog altijd minder druk dan Kijkduin of Scheveningen. Vanaf Strand Molenslag kan je, net als vanuit Kijkduin helemaal naar de zandmotor lopen. Dat is echt de moeite waard!

Strandopgang Het Schelpenpad en Slag Watertoren van Monster, zijn alleen te voet of met de fiets goed bereikbaar. Daarom zijn deze stranden lekker rustig. De stranden van Ter Heijde (Strandweg en Karel Doormanweg) zijn heerlijk rustig. Ook Slag Beukel in ‘s-Gravenzande is een rustig strand. Het leuke hieraan is dat het op 10 minuten afstand van Manege Noordland zit. Je kan hier een paard huren voor een fijne strandwandeling.

De stranden van Noord Holland

De stranden van Noord-Holland mogen er ook zijn. Zo kan je, als je flink doorloopt, vanuit Noordwijk helemaal doorlopen tot Zandvoort! Over Zandvoort gesproken, dit populaire strand is in het laagseizoen prima vertoeven. Je kan hier eindeloos lang wandelen. Helemaal naar Noordwijk dus, haha! Van Egmond aan Zee wordt gezegd dat het het mooiste strand van Nederland is. Tijdens eb ontstaan er allemaal ondiepe mini-zeetjes waar je met je kaplaarzen lekker doorheen kan banjeren. Ook de hond vindt het er fantastisch! Na afloop kan je lekker opwarmen met een beker warme choco in het gezellige dorp.

strandwandeling

Castricum aan Zee is ook heerlijk om een lange strandwandeling te maken. De sfeer is er gemoedelijk en er is lekker veel parkeergelegenheid. Heb je het koud gekregen? Ga dan snel opwarmen bij strandtent De Deining. Deze strandtent heb ik zelf regelmatig bezocht en is erg gezellig en knus. Bovendien is De Deining het gehele jaar geopend.

Maar ook aan het strand van de Ouderkerkerplas, gelegen in Ouderkerk aan de Amstel, onthult in de herfst een magische transformatie die wandelaars betovert. Terwijl de bladeren van de omliggende bomen veranderen in een betoverend kleurenpalet van goudgeel, oranje en rood, wordt wandelen rond de plas, uitkijkend op het wateroppervlak een schilderachtig tafereel. Je kan een heerlijke wandeling maken rondom de plas van ongeveer 50 minuten. Plof na de wandeling heerlijk neer bij  Strandpaviljoen a/d Plas om lekker op te warmen met een kop koffie of warme chocolademelk. Ze hebben er heerlijke appeltaart en brownie & kaneelcake van de lokale bakker.

paviljoen a/d Plas

De Zeeuwse stranden

Als ik in Zeeland ben kan ik ook enorm genieten van de stranden. De zilte lucht van Zeeland voelt zo schoon dat het wel goed voor je moet zijn. Ik vind zelf het strand van Breskens erg leuk, ook omdat je zo over het water naar het volgende Zeeuwse eiland kan kijken.

Na afloop vind ik het heerlijk om bij te komen bij een gezellige strandtent. Loods Tien is het gehele jaar geopend en zeker een aanrader!

Onze gastblogger Michelle heeft laatst de blog Op Stap met Michelle in Zeeland geschreven en daarin is zij ook ingegaan op een aantal mooie stranden in Zeeland. Zo is zij vooral te vinden op Domeinen 2, Standovergang Wilhelminahoeve en Brouwersdam. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier!

De duinen in!

Ook zijn er heel mooie duingebieden in Nederland. Hier wandel je vaak net even iets meer beschut dan in de open vlakte van het strand. Een van de mooiste en meest afwisselende duingebieden vind ik het natuurgebied Hollandse Duin. Met ruim 2000 hectare duingebied enorm uitgestrekt. Onderdeel van dit gebied zijn Meijendel en de Waalsdorpervlakte.

strandwandeling

In het duingebied van Meijendel zijn verschillende wandelroutes uitgezet, oplopend van 3 tot aan 13 kilometer. Ook kan je tussendoor heerlijk neerploffen bij Boerderij Meyendel voor een lekkere lunch of heerlijke kop koffie, terwijl de kinderen lekker spelen in de natuurlijke speeltuin Monkeybos.

Ook de Kennemerduinen zijn de moeite waard om te bezoeken. Ze liggen vlakbij Haarlem en Santpoort-Noord. Het gebied is beschermd en daarom kan je er veel bijzondere flora en fauna vinden.

Ook is het landschap enorm gevarieerd! Zo loop je het ene moment in het bos, het volgende moment geniet je van het uitzocht vanaf een enorme zandduin en dan sta je weer uit te waaien op een breed strand. Langs de kust in dit gebied zijn er veel bunkers te vinden. Die vormen tegenwoordig het winter onderkomen voor vleermuizen. In de winter heb je ook kans dat je er een ijsvogeltje ziet!

Na afloop van een heerlijke wandeling in dit gebied, kan je lekker bijkomen bij Brasserie DenK van Landgoed Duin en Kruidberg voor een lekkere lunch of een kopje koffie met iets lekkers.

Wel zand maar geen zee?

Nederland kent ook een aantal stuifzandgebieden. Deze bijzondere gebieden zijn als het ware stranden zonder water. Vaak groeien er dennenbomen en heide. Je vindt ze vooral in het oosten van het land. Veel stuifzandgebieden worden gebruikt als militair oefenterrein, maar gelukkig mogen dagjesmensen er ook van genieten. Kootwijkerzand op de Veluwe is wel het allergrootste stuifzandgebied van Nederland.

strandwandeling

Je kan er uren ronddwalen en niemand tegenkomen. Herten, zwijnen en dassen zijn dol op de rust van dit stuifzandgebied, dus wie weet wat je tegenkomt!

Aekingerzand is een prachtig stuifzandgebied bij het Drents Friese Wold. Je vindt dit gebied in de buurt van Appelscha. Je kan er heerlijk wandelen en genieten van de rust en stilte. Het gebied van het Drents Friese Wold is sowieso echt de moeite waard om te bezoeken of om er vakantie te vieren.

Je hebt echt het gevoel dat je er helemaal uit bent. Bezoek ook eens de hunebedden, ga lekker fietsen of wandel door de vele bossen. Heerlijk.

Wandelen kan je ook als de beste bij de Loonse en Drunense Duinen! Dit nationale park is gigantisch groot met haar 4000 hectare en enorm gevarieerd. Zo zijn er uitgestrekte zandvlakten, maar ook bossen en zelfs moerassen! Dit is echt een prachtig gebied in Noord-Brabant. Ben je benieuwd naar wat wij de mooiste natuurgebieden van Nederland vinden? Kijk dan snel in ons eerdere blog over natuurgebieden in Nederland.


Credits foto’s: www.canva.com

[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”