Halloween in Nederland

Halloween wint ieder jaar meer aan populariteit in Nederland. We zien al jaren de trend ontstaan dat kinderen verkleed de straat op gaan om snoepjes op te halen. Maar waar komt die fascinatie eigenlijk vandaan?
Mensen houden van eng
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar veel mensen houden nou eenmaal van eng. Vroeger al. Alles wat men niet kon verklaren kreeg een paranormale stempel. Daarnaast vrezen mensen ongrijpbare dingen zoals de dood. Maar naast het feit dat de dood angst inboezemt, fascineert het ook.
Minstens zoveel zou je haast denken. Want griezelen is niet meer weg te denken. In Scandinavische landen gelooft men in trollen en andere bosbewoners, vrezen de Britten de bosheksen (banshee’s) en zijn als de dood voor het monster van Loch Ness. In Suriname gelooft men in geesten en ga zo maar door. Maar zelfs in ons eigen, nuchtere Nederland, is men maar wat gefascineerd door geesten, spoken en ander gespuis.
Waar komt Halloween vandaan?
Het Halloween zoals wij dat kennen is overgewaaid uit Amerika. Maar daar is Halloween zeker niet uitgevonden. Dat deden de Kelten al heel heel lang gelden. Zij vierden namelijk Hallow-e’en, een soort Allerheiligenavond. Hun kalender liep namelijk van 1 november tot 31 oktober. In de 9de eeuw waaide er een Europees Christelijk gebruik over naar het Keltische gebruik. Op 2 november (Allerzielen) gingen in lompen gehulde Christenen de straat op om te bedelen voor eten.
In ruil daarvoor brachten zij een gebed ter ore voor de dode verwanten van de gulle gever. Een soort trick-or-treat dus. Later namen landen als Amerika het gebruik over en werd het gekoppeld aan geesten en andere enge dingen. En de datum veranderde ook, het werd 31 oktober.
Spoken in Nederland
In Nederland zijn veel minder spookverhalen dan bijvoorbeeld in Engeland en Amerika. In deze landen griezelen ze heel wat af. Het lijkt daar bijna wel alsof er op iedere straathoek een spook of twee op de loer ligt. Kijk ook maar eens naar programma’s als Ghost Adventures (te zien op Discovery Plus). Sonja mag daar graag naar kijken: ze heeft zelfs een eigen website over spookhuizen! Het blijft haar aantrekken. Maar wist je dat er ook in Nederland spookhuizen zijn? Lees maar snel ons blog over echte spookhuizen in Nederland of download ons gratis e-book over spookplekken in Nederland!
Andere plaatsen waar het spookt
Ook zijn er andere plaatsen in Nederland, waar in het verleden veel nare dingen zijn gebeurd. Kijk maar eens naar de geschiedenis van De Gevangenpoort in Den Haag. Ze hebben daar zelfs een martelkamer. Een andere bijzondere locatie is het Anne Frank Huis in Amsterdam. Vroeger heeft Anne Frank hier met haar familie ondergedoken gezeten. Zelfs het Haagse Vredespaleis heeft een eigen legende!
Legenden en mythen in Nederland
Ook Nederland heeft een rits aan legenden en mythen, zelfs al staan we bekend als een nuchter volkje. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Witte Wieven uit Drenthe, de Bokkenrijders uit Limburg en de Vliegende Hollander, die is uitgevaren vanuit Terneuzen, Zeeland. Maar ook in ons land zijn er heksen op de brandstapel beland. Al deze verhalen lenen zich perfect voor spannende verhalen rondom het haardvuur. Fijne Halloween!
Credits foto’s: www.canva.com
Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met een aantal van onze partners. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.