Het bijzondere landschap van Fochteloërveen

Geschreven op 1 juni 2021
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Fochteloërveen

Het natuurgebied Fochteloërveen ligt op de grens van Drenthe en Friesland en doet erg on-Nederlands aan. Het landschap heeft veel weg van de Afrikaanse savanne. Je zou ieder moment een kudde olifanten of giraffen verwachten! Maar, die zitten er niet. Wat je er wel veel vindt zijn vogels. Het gebied is dan ook erg geliefd bij vogelspotters. Wij zijn zelf het gebied niet ingegaan, maar hebben het gebied wel prima kunnen overzien. Hoe? Dat lees je in dit blog!

Alweer wandelen?

Fochteloërveen 3 kl

We bezochten Fochteloërveen toen we op vakantie waren in het Friese Appelscha. We hadden de tip om het gebied te bezoeken in een boekje van Natuurmonumenten gevonden. Onze nog-net-geen-puber van 11 werd niet heel vrolijk van weer een wandeling in de natuur. Maar ja, in Coronatijd kan je nu eenmaal niet veel anders, helaas. We besloten hem een beetje tegemoet te komen door het gebied wél te bezoeken, maar dan zonder de wandelkilometers. Het enige dat je daarvoor hoeft te is klimmen.

De ‘Zeven’

Fochteloërveen 2 kl

De ‘Zeven’ is een uitkijktoren die je vindt aan de rand van het natuurgebied. Mocht je je afvragen waarom de toren die is ontworpen door Dick de Haan zo in de volksmond wordt genoemd , dan moet je maar even goed naar de foto kijken. Je moet trouwens niet echt hoogtevrees hebben als je de toren op en af klimt, want hij is behoorlijk stijl. Goed oppassen dus, zeker met kleine kinderen. Officieel heet de uitkijktoren ‘Stairway to Heaven’ en hij is 18 meter hoog. Vanaf het uitkijkplatform heb je een schitterend panorma uitzicht over het gebied.

Fochteloërveen

Fochteloërveen 6 kl

Het natuurgebied van Fochteloërveen is erg geliefd bij allerlei soorten vogels. Ook de kraanvogel komt er erg graag. Heel bijzonder: de lammergier is in mei 2021 ook gespot! Die komt niet elk jaar langs. Veel vogelaars willen die erg graag op de gevoelige plaat vastleggen. Je kan het gebied deels betreden, maar omdat veel vogels op de grond broeden, moet je wel op de speciale paden blijven. Er is een wandeling van 4 kilometer die voornamelijk over vlonders loopt. Ook kan je er prima fietsen! Er is een fietsroute door het gebied van 30 km. Toen we bij de auto aankwamen zagen we nog spelende eekhoorns. Superleuk! Na ons bezoek aan de uitkijktoren hebben we nog een autorit gemaakt rondom het gebied. We hebben toen aardig wat mensen met telelenzen gezien.

Bereikbaarheid

Fochteloërveen 8 kl

Wij hebben de auto geparkeerd op de Meester Lokstraat in Ravenswoud. Er is niet echt een officiële parkeerplaats waar wij waren (er konden twee of drie auto’s staan), maar hiervandaan is het maar een klein stukje lopen naar de uitkijktoren. De officiële parkeerplaats is Parkeerplaats Brunstingerplas, Fochteloërveen 12, 8428 RR Fochteloo (FR).

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil je op de hoogte gehouden worden van onze laatste blogs en tips? Volg ons dan via Facebook en Instagram. Wil je daarnaast ook nog kans maken op te gekke prijzen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief