Weekendje weg in Haarlem

Geschreven op 15 december 2023
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Haarlem

Plannen voor een weekendje weg? Denk dan ook eens aan Haarlem, want Haarlem heeft heel veel te bieden. Veel historie, leuke winkels, boeiende musea, fijne restaurants en nog veel meer. En deze leuke stad ligt ook nog eens heel dichtbij het strand! Mogelijkheden genoeg dus: wie een weekendje weg gaat in Haarlem hoeft zich echt niet te vervelen. Wij gingen op stap in Haarlem en onze favorieten vind je in dit blog.

Weekendje weg in Haarlem

Haarlem: een veelzijdige stad

Als je een weekendje weg naar Haarlem gaat, staat je van alles te wachten. Ongeacht welk seizoen je gaat: er is altijd wat te doen. Of je nu cultuur gaat snuiven in de Oude Stad, gaat shoppen in de Gouden Straatjes of de Vijfhoek, al wandelend geniet van de vele hofjes, jezelf culinair laat verrassen of lekker naar het strand gaat. Jawel, het strand! Want die is ook vlakbij. Haarlem kreeg op 23 november 1245 stadsrechten van graaf Willem II. Al snel groeide de stad uit tot één van de belangrijkste steden van de Republiek. De stad verzette zich hevig tegen de Spaanse bezetter tijdens de Tachtigjarige Oorlog en in de Gouden Eeuw was Haarlem aantrekkelijk voor rijke en machtige mensen. Een rijke geschiedenis dus en dat zie je terug!

Weekendje weg in Haarlem

Cultuur snuiven in Haarlem

Haarlem kent, zoals we eerder schreven, een rijke geschiedenis. Wil je de geschiedenis van Haarlem leren kennen? Bezoek dan de VVV in het stadhuis op de Grote Markt. Het stadhuis zelf is gebouwd in 1370 en in de kelders van het gebouw vind je bezoekerscentrum Anno Haarlem waar je onder andere een video kan bekijken waarin de geschiedenis van de stad in een vogelucht wordt getoond. Op de Grote Markt vind je ook de Grote of St. Bavokerk. Je kan hier zelf rondkijken, een rondleiding boeken of de toren beklimmen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de stad. Ontdek je de stad liever wandelend met een gids? Dan zijn daar ook mogelijkheden voor. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze stadswandelingen? Ga je liever met een app op pad in Haarlem? Dan is de app Walk the City een goede keuze!

Weekendje weg in Haarlem

Lekker winkelen in Haarlem

Naast de bekende winkelketens vind je in Haarlem heel veel unieke winkels en boetiekjes. In de zeven Gouden Straatjes vind je geen enkele doorsnee winkel, maar bijzondere winkels vol woonaccessoires, kunst, (vintage) kleding en natuurlijk horeca! Haarlem is al meerdere keren uitgeroepen tot de beste winkelstad van Nederland en als je door de Gouden Straatjes slentert begrijp je helemaal waarom. Maar ook op andere plekken in het centrum is het goed vertoeven als je van winkelen houdt. De winkels en horecagelegenheden rondom het plein van de Vijfhoek is ook een leuke uitvalsbasis voor een dagje shoppen in Haarlem. Zoek je liever de rust op? Dan kan je gemakkelijk even één van de vijf straten die uitkomen op de Vijfhoek inschieten. Daar vind je een oase van rust.

Weekendje weg in Haarlem

Uit eten in Haarlem

Als je een weekendje weg in Haarlem gaat dan komt ook de inwendige mens niets te kort. Of je nu gaat voor een snelle hap of een uitgebreid diner: Haarlem heeft het allemaal. Er zijn ook een aantal kindvriendelijke restaurants waar je kinderen zich prima kunnen vermaken terwijl jij lekker kan genieten van lekker eten en goed gezelschap. Er zijn ook verschillende wijnwinkels in Haarlem die niet kunnen wachten om jou te adviseren over de lekkerste wijnen en bijpassende gerechten. Ben je of ken je een bierliefhebber? Dan mag een biertje van Brouwerij Jopen natuurlijk niet ontbreken. Heb je meteen een leuk souvenier om mee thuis te komen!

Weekendje weg in Haarlem

Lekker veel groen

Wil je de rust opzoeken in Haarlem? Dan is stadspark de Bolwerken in het centrum een heerlijke plek. De Bolwerken liggen aan het water en vroeger stonden hier de stadsmuren die helaas in de 19de eeuw gesloopt zijn. Het stadspark is aangelegd in de Engelse landschapsstijl en is echt een oase van rust. Ook het Kenaupark is onderdeel van de Bolwerken. Nog meer rust vind je in een van de vele hofjes die Haarlem telt. Het meest bekende hofje is de Proveniershof uit 1704. Hofjes zijn over het algemeen in het leven geroepen om de armen en minder bedeelden in te huisvesten. De Proveniershof was juist bedoelt voor de gegoede burgerij en heeft daarom een heel andere uitstraling. Je vindt dit mooie hofje aan de Grote Houtstraat en is vrij toegankelijk.

Weekendje weg in Haarlem

Overnachten in Haarlem

Ga je een weekendje weg in Haarlem? Dan zijn er veel leuke hotels om te overnachten. In het centrum zijn fijne hotels te vinden: van boutiquehotels tot B&B en van luxe hotels tot familiehotels. Maar vergeet ook niet verder te kijken dan het centrum alleen. Haarlem ligt pal aan het strand, dus waarom zou je juist daar geen hotel uitkiezen? De stad is goed bereikbaar vanaf het strand en je hebt daar écht het gevoel dat je er even helemaal uit bent. Kortom: na een weekendje weg in Haarlem kan iedereen er weer tegenaan!

Weekendje weg in Haarlem


Foto’s: OpstapmetLisa

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox