Het Stuifzandgebied van het Drents-Friese Wold

Geschreven op 15 juni 2021
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

Toen wij onlangs genoten van een korte vakantie in het Friese Appelscha, waren de Corona maatregelen nog volop van kracht. Alles was nog gesloten, behalve de natuurgebieden. We hebben dus heel veel gewandeld, tot frustratie van onze 11-jarige zoon (af en toe hoor, gelukkig genoot hij er ook van). We zijn eerder in het Drents-Friese Wold geweest, dat op korte afstand van Appelscha ligt. Het grappige aan het Drents-Friese Wold is dat het zo veelzijdig is. Aan de ene kant heb je dichte bossen en aan de andere kant vind je er uitgestrekte stuifzandvlakten en heidegebieden. Dit keer kijken we naar dat laatstgenoemde gebied.

Wandelen op de stuifzandvlakte

Drents-Friese wold stuifzandgebied 8 klein

We hebben jaren geleden de stuifzandvlakte van het Drents-Friese Wold, Aekingerzand genaamd, bezocht. We zijn toen per fiets door het gebied getrokken. Maar ook wandelen is daar prima te doen. Soms iets zwaar vanwege het mulle zand, maar dat zorgt ook wel weer voor gespierde kuiten. Het gebied is daardoor wel minder geschikt voor kinderwagens, rolstoelen en mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast zijn de vogels van maart tot september volop aan het broeden in het gebied waardoor het gebied betreden met honden in die periode niet is toegestaan. Een leuke (en niet al te lange) wandelroute die je kan doen is die van de Kale Duinen. Deze route is 5,5 km lang en je volgt hierbij de rode route. Je auto kan je parkeren bij het startpunt van deze wandeling: Aekingerzand Canadaweg.

Het gebied

Drents-Friese wold stuifzandgebied 1 klein

Het gebied van de Kale Duinen ziet eruit als iets on-Nederlands. Vooral op de zandvlakte voelt het alsof je in de woestijn bent beland. Daarnaast kan de zon er flink branden door het lichte zand en het gebrek aan bomen. Maar bijzonder is het wel! Zeker als het rustig is. Het is het gebied van de vogels en de heideschapen, dus je moet niet vreemd opkijken wanneer je ineens op een kudde schapen stuit. Op een gegeven moment buigt de weg af en kom je in een meer heide-achtig gebied. Er is daar ook een groot meer. En daar zagen we iets bijzonders, of tenminste onze zoon zag hem als eerste. Een heuse slang! We denken dat het een adder is, maar laat het gerust weten als het een andere slangensoort betreft. Onze zoon was zijn antipathie tegen wandelen ook meteen vergeten. Dat was echt een mooi cadeautje!

Uitkijktoren

Drents-Friese wold stuifzandgebied

Waarvandaan kan je een gebied beter bekijken dan vanaf een uitkijktoren. En die staat er! De uitkijktoren is van Staatsbosbeheer en is 10 meter hoog. Uiteraard moest deze beklommen worden. In de buurt van de uitkijktoren staat trouwens ook een bordje wat aangeeft dat in dat gebied een Joodse familie ondergedoken heeft gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is al het tweede monument vanuit de oorlog dat we zijn tegengekomen in het Drents-Friese World. Eerder tijdens onze vakantie hebben we ook het onderduikershol De Wigwam bezocht. De Joodse familie wist de oorlog te overleven dankzij de hulp van de dappere familie Oosting die het gezin in leven hield met voedsel en drinken. Bijzonder weer!

Pittig stukje

Drents-Friese wold stuifzandgebied 4 klein

Na de uitkijktoren heb je nog een flink pittig stukje voor de boeg. Zorg tijdens je wandeling over het stuifzandgebied dat je voldoende water en wat te eten bij je hebt. Zeker als het warm weer is, kunnen de temperaturen hier flink oplopen. Een fles zonnebrandcrème is ook geen overbodige luxe. En misschien een petje voor de kids. Maar ondanks dat de wandeling af en toe een kuitenbijtertje is, is het zeker de moeite waard! Ben je wat minder van het wandelen? Verken dan het gebied op de fiets. Je komt dan ook bij de uitkijktoren.

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Volg ons op Facebook en Instagram voor nog meer leuke tips in Nederland. En meld je ook meteen aan voor onze nieuwsbrief want dan maak je meteen ook kans op leuke prijzen!