Tips voor een leuke herfstvakantie

Geschreven op 12 september 2023
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

partnercontent

De herfstvakantie staat alweer voor de deur. Zo gaat de vakantie in de regio’s Midden en Zuid al op 14 oktober in! Regio Noord volgt een weekje later. Voor wie niet weggaat in de herfstvakantie, hebben wij leuke tips. Voor ieder weertype, want je weet het maar nooit in de herfst!

Tips wanneer het lekker weer is

Het is het allerfijnst als kinderen hun energie in de buitenlucht kwijt kunnen. Ga dus lekker naar buiten! Het is goed voor hen én voor jou, want zij vermaken zich wel en jij hoeft ze niet bezig te houden.

herfstvakantie

De natuur in!

Heb je kinderen die niet vies zijn van modder, fan zijn van Freek Vonk en het liefst de hele dag buiten zijn? Dan zijn de Wilde Buiten Dagen van Oerrr echt een aanrader! Ga paddenstoelen zoeken op een paddenstoelenroute, ga op speurtocht met boswachter Ruben of lekker varen of wandelen. Of ga naar het strand: laarsjes aan, zakje mee voor schelpen en tikkertje spelen met de zee. Een natuurspeeltuin bezoeken is ook altijd leuk, zeker als jij er ook lekker kan zitten.

Lekker wandelen!

Wandelen is gezond en ook nog eens heel leuk om te doen. Ook in de herfst! Kijk vooral naar alle prachtige herfstkleuren om je heen. Walk the City is een superhandige wandelapp waar je geen kaart bij nodig hebt! De kleurrijke foto’s leiden je eenvoudig van A naar B. Echt een leuke activiteit voor de herfstvakantie! Heb je wat oudere kinderen die wel tegen een stootje kunnen? Dan is een Horrorwalk van The Little Walk of Horrors echt een aanrader! Deze wandelingen zijn dan juist weer 100% offline: ook wel eens leuk! Met de stadswandelingen van The Little Walk of Horrors ontdek je de duistere kant van de stad: welke plaatsen en gebouwen hebben een bloederige geschiedenis en waar spookt het?

herfstvakantie

Ga op avontuur!

In Nederland liggen de avonturen letterlijk op straat. Als je aan Geocaching doet bijvoorbeeld! Je maakt eenvoudig een gratis account aan of download de app op je telefoon en je bent klaar om aan je avontuur te beginnen! Kan jij de schat vinden? Speuren in en om een echt fort? Het kan bij Geofort, waar je alles leert over verschillende wereldse thema’s. Een ontzettend leuk en leerzaam uitje!

Dat Nederland door de eeuwen heen heeft moeten strijden tegen het water weten we allemaal. Maar al dat water is ook nuttig. Ga maar eens naar FutureLand, oftewel de 2de Maasvlakte. Hier kom je alles te weten over de slimste en grootste haven van Europa: Rotterdam! Of ga op zoek naar antwoorden op opdrachten in een stad naar keuze tijdens een heuse speurtocht. Leer de stad spelenderwijs kennen en leer samenwerken!

herfstvakantie

Dagje pretpark

Een pretpark bezoeken is altijd een feestje! Je kan natuurlijk naar een van de bekendere pretparken gaan, maar je kan juist ook kiezen voor een kleiner pretpark. Hier vind je een aantal aanraders. Oktober is natuurlijk ook de maand waarin flink mag worden gegriezeld. In deze pretparken zijn spannende spookhuizen te vinden.

Ridder of kasteelvrouwe voor 1 dag

Een dagje naar een kasteel is altijd leuk én leerzaam. Op Kasteel Hoensbroek wordt altijd wat leuks georganiseerd tijdens de herfstvakantie en dat is dit jaar niet anders! Daarnaast zijn er altijd leuke speurtochten om te doen. Het kasteel is niet voor niets uitgeroepen tot het leukste Kidsproof kinderuitje van 2023!

Bij Kasteel de Haar kan je vanaf 14 oktober tot en met 29 maart 2024 letterlijk onder de pannen zijn. Tijdens dit speciale evenement ontdek je de weergangen en de torenspitsen. Echt een leuk uitjes voor de herfstvakantie!

Kasteel de Haar

In Slot Loevestein kan je tijdens de herfstvakantie leren musketschieten, buskruit laten ontploffen en lekker klimmen. Of kom je kijken naar het Riddertoernooi? Kasteel Amerongen zal in de herfstvakantie helemaal donker zijn! Durf jij mee te doen aan een van de zaklampentochten? Tijdens deze spannende tochten loop je met een zaklamp door het kasteel terwijl je verhalen hoort over de vroegere bewoners.

Speuren in de herfst

We blijven nog even buiten want hier is zoveel te zien, te doen en te beleven! In de herfst vind je altijd de mooiste schatten in het bos: herfstbladeren, eikels en kastanjes. Neem er een paar mee naar huis om later mee te knutselen. Of probeer paddestoelen te vinden en maak er een mooie foto van. Lekker speuren dus! Wij hebben tips voor je waar je de mooiste en de meeste paddenstoelen kan vinden. Je vindt onze tips hier!

herfstvakantie

Lekker avontuurlijk!

Heb je wat oudere kinderen en ben je zelf ook niet vies van avontuur. Dan is Adventure City in Rotterdam hét uitje voor jouw gezin! Ze hebben zowel buiten als binnen (voor als het buiten regent en waait) de meest spectaculaire klimparcoursen, zipline trails en voor de echte waaghalzen: de free fall! Durf jij het aan?

Tips wanneer het buiten regent

Het komt in de herfst nogal eens voor dat het buiten regent. Een beetje regen is niet erg, maar wanneer het buiten bar en boos is, hebben we hier ook nog tips voor binnen!

herfstvakantie

Lekker binnen knutselen

Eigenlijk zou je in de weken voor de herfstvakantie al een beetje op zoek moeten naar kastanjes, bladeren, eikeltjes en andere leuke natuurlijke producten om mee te knutselen. Is het dan eens slecht weer, dan heb je thuis meer dan genoeg te doen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Pinterest voor leuke herfstige knutselideeën (of ideeën voor Halloween)! Heb je nog geen Pinterest account, dan kan je die eenvoudig en gratis aanmaken. Herfstbladeren kan je bijvoorbeeld drogen tussen een dik boek en er daarna prachtige kunstwerken van maken. Of, ook leuk, gebruiken als sjabloon tijdens het verfspatten (met een tandenborstel). Met kastanjes en eikels kan je leuke poppetjes en diertjes maken. Kijk voor nog meer knutseltips in dit blog.

herfstvakantie

Heel het huis bakt

Zet de bakspullen maar klaar want we gaan lekker aan de bak! Zelfgemaakte baksels smaken altijd lekker en het is altijd een leuk klusje, zelfs met de kleine huisgenoten. Van een simpele appelflap met kant en klare bladerdeeg, brownie uit een pakje en zandkoekjes tot een no-bake cheesecake of appeltaart! Wat gaan jullie maken? Je kan ook verschillende lekkernijen maken en na afloop een lekkere proeverij houden. Leuk voor jong en oud!


Credits foto’s: www.canva.com en OpstapmetLisa

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.