Kunst voor kinderen bij Villa Zebra

Geschreven op 29 oktober 2019
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Villa Zebra uitgelicht

OpstapmetLisa was laatst uitgenodigd om een middag door te brengen in Villa Zebra. En dat kwam heel goed uit, zo in de herfstvakantie! In dit blog lees je niet alleen hoe wij dit hebben ervaren, maar delen we ook het oordeel van twee kritische negenjarige uitjes-experts!

Villa Zebra

Je vindt Villa Zebra in Rotterdam, pal aan de Maas. Vanaf de parkeerplaats heb je een geweldig uitzicht op de Erasmusbrug. Een prachtige plek middenin deze bruisende stad. Villa Zebra laat kinderen op een hele speelse en laagdrempelige manier kennis maken met kunst. De kunst is zelfs letterlijk verwerkt tot speeltoestellen waar kinderen heerlijk op onderzoek uit kunnen gaan.

Villa Zebra is te bezoeken voor iedereen, maar is ook bij scholen in de omgeving erg geliefd. En door de steeds wisselende tentoonstellingen en thema’s is er voortdurend iets nieuws te beleven!

Villa Zebra zon

Verschillende ruimten

Bij binnenkomst merkten we al dat het heel overzichtelijk is. Perfect voor kleinere kinderen! Bij de balie kregen we, omdat het voor ons de eerste keer was dat we daar waren, uitleg over de verschillende ruimten. De benedenverdieping is helemaal ingericht voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar oud.

Maar aan onze negenjarige boeven merkten we al snel dat zij zich hier ook konden vermaken. Vooral de bouwtafels werden snel ontdekt. Wij konden hierdoor lekker gaan zitten in het restaurantgedeelte waar ze voor hele leuke prijsjes diverse warme en koude dranken en lekkere snoeperijen aanbieden. Ook is er een kleine kaart.

Villa Zebra restaurant tafels

Ruimte voor kleine kunstenaars in de dop

De benedenverdieping is zoals eerder gezegd ingericht voor de kleine mensjes. Met de tentoonstelling “Zelf!” kunnen de allerkleinsten op een speelse manier in aanraking komen met kunst. Er zijn verschillende leuke workshops. Er werden bijvoorbeeld leuke doosjes versierd. Daarnaast is er een heerlijke leeshoek waar allerlei leuke prentenboeken te vinden zijn.

Villa Zebra Poppenhuis

Verder kom je een enorm poppenhuis tegen dat zeker uitnodigt tot spelen. En verderop op de etage bevindt zich een leuke kleine binnenspeeltuin. Dat is niet zomaar een binnenspeeltuin maar een heuse ontdekplek vol kunst. Heel kleurrijk en stimulerend. Er werd tijdens ons bezoek druk aan verschillende tafels geknutseld, want naast ontdekken van kunst is het de bedoeling dat de kinderen zelf hun eigen kunst maken. Helemaal zoals zij het voor zich zien.

Ook leuk voor oudere kinderen

Onze negenjarige uitjes-experts konden zich ook prima vermaken op de begane grond. Niet alleen de bouwtafels, maar ook het circus en de pindafamilie (een project in het kader van het thema “De Moestuin”), waren het ontdekken waard. We moesten ze daarin wel een beetje afremmen want dat is natuurlijk bedoeld voor kleine kinderen. Na iets te eten en te drinken te hebben genomen werd het tijd de bovenverdieping te verkennen!

Villa Zebra bouwtafel

Voor oudere kinderen

De bovenste etage is gereserveerd voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Hier is het thema “De Moestuin” goed vertegenwoordigd. Het was boven niet heel druk waardoor ons testpanel veel aandacht kreeg. Superleuk om te zien hoe kinderen “kunst” ervaren.

De medewerkers dagen de kinderen uit door te vragen wat ze zien in een bepaald schilderij of kunstobject. Dat deden ze echt heel leuk. Op deze manier leren kinderen kijken naar kunst, want kunst wordt door iedereen op zijn of haar eigen manier ervaren. Er zijn ook vragen en opdrachten die uitgevoerd kunnen worden, maar niets hoeft.

Villa Zebra Workshop

Eigen kunst

Ieder uur wordt er speciaal voor de wat oudere kinderen een workshop gegeven. Ouders mogen daarbij niet aanwezig zijn zodat de kinderen echt helemaal hun eigen kunst kunnen ontwerpen. Dit vonden wij heel slim, want kinderen worden toch vaak beïnvloed door de tips van de ouders.

Onze experts vonden de workshop erg leuk, ondanks het feit dat het allebei niet echt knutselaars zijn. Zij maakten een leuk insect van afvalmaterialen. Na afloop hebben ze nog genoten van een lekker bordje poffertjes, want kunst maken maakt hongerig! Het was echt een hele leuke middag! Bedankt Villa Zebra!

Villa Zebra schilderij

Praktische informatie

Villa Zebra is van dinsdag tot en met zondag geopend van 12:00 uur tot 17:00 uur. De tentoonstelling “De Moestuin” is nog te bezoeken tot maart 2020. Tijdens de vakanties is er een afwijkend programma en kan het iets drukker zijn dan normaal. Wij hebben dit trouwens helemaal niet als vervelend ervaren.

Villa Zebra vind je op de Stieltjesstraat in Rotterdam. Je kan parkeren op de parkeerplaats die voor Villa Zebra ligt, maar let er wel op dat dit betaald parkeren is via een parkeerautomaat. Naast de vaste en wisselende tentoonstellingen zijn er ook voorlees- en klooimiddagen. Houd daarvoor de website in de gaten!

Villa Zebra eten

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs en winacties? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief