Lekker wandelen op de Waalsdorpervlakte

Geschreven op 21 januari 2021
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Waalsdorpervlakte uitgelicht

Wandelen kan eigenlijk altijd wel, zelfs als het een beetje regent. Dat ondervonden wij (mijn gezin en ik) laatst toen we spontaan een wandeling gingen maken op de Waalsdorpervlakte. Maar er zat een groot voordeel aan de regen: veel mensen besloten terug te gaan. Toen het weer opklaarde hadden we de duinachtige vlakte bijna voor ons alleen! En dat is in tijden van Corona best fijn.

De Waalsdorpervlakte

Parkeerplaats Waalsdorpervlakte

De Waalsdorpervlakte is een enorm wandelgebied tussen Den Haag en Wassenaar. Je hebt er van alles: duinen, zee én bos, want Meijendel zit eraan vast. Je kan dus eindeloos wandelen en alle kanten op! Er zijn een heleboel verschillende parkeerplaatsen rondom dit natuurgebied. Wij kozen ervoor om in Den Haag te parkeren, omdat we al hadden begrepen dat de twee grote parkeerplaatsen bij Meijendel snel vol stonden. Zeker in het weekend. Ook onze parkeerplaats bevond zich vlakbij de Vlakte van Waalsdorp. Je loopt daar zo het pad op richting de Bourdonklok. Het eerste stuk is wel een beetje saai en druk omdat fietsers gebruik maken van hetzelfde pad, maar iedereen kon elkaar prima passeren.

Ai, regen

waalsdorpervlakte

Het was een prachtig gezicht, zo die donkere luchten achter die lichte bomen, maar we wisten natuurlijk wel hoe laat het was. Regen en niet zo’n beetje ook. Uiteraard hadden we geen regenjassen bij ons, dus moesten we schuilen onder een dennenboom. Om ons heen zagen we veel mensen huiswaarts gaan. Voor ons dé reden om juist te blijven. Gelukkig trok het vrij snel daarna weer open en bleef het verder droog. Op sommige stukken hadden we de duinen daardoor helemaal voor ons alleen.

Plek met een verleden

Bourbonklok

De Waalsdorpervlakte heeft ook een triest verleden. Er zijn hier tussen de 250 en 280 verzetsstrijders geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal kom je daarom herdenkingsmonumenten tegen. Grote en indrukwekkende, zoals de Bourdonklok die wordt geluid op 4 mei en de bronzen kruizen, tot kleine verse witte roosjes die zijn verstopt in boomstammen. Ze zijn allemaal indrukwekkend, zeker als je weet wat daar gebeurd is. Onze zoon van 10 heeft het op school over de Tweede Wereldoorlog gehad, dus die was ook onder de indruk. Wij kunnen het alleen maar toejuichen dat dergelijke monumenten bestaan. Het verleden mag niet vergeten worden.

Flinke wandeling

Duinen Waalsdorpervlakte

Grappig genoeg zit er aardig wat hoogteverschil in het natuurgebied. In de ruim 8 km die we gewandeld hebben, hebben we ook 380 meter geklommen. En dat hebben we gevoeld de volgende dag. Het mulle zand maakt het er ook niet gemakkelijker op. Sommige duinen waren echte kuitenbijters! Je kan in elk geval niet zeggen dat je niets gedaan hebt. Echt een prima work-out zo op 2 januari. Dit was wat je noemt een goed begin van het nieuwe jaar en we komen zeker terug. We hebben nog lang niet alles gezien van dit prachtige gebied.

Wandelen op de Waalsdorpervlakte? Denk hieraan!

monument

Blijf verstandig omgaan met de coronaregels, juist nu. Vooral het eerste stuk kan druk zijn omdat je het pad dan deelt met fietsers. Keer gewoon om als je denkt dat het te druk is. Bedenk van tevoren hoe lang je wilt lopen en wat je precies wilt zien. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het gezelschap waarmee je erop uit trekt. Heb je kleine kinderen mee? Dan is het Monkeybos in Meijendel echt een aanrader. Heb je wandelschoenen die waterdicht zijn? Die zijn perfect! Zorg ook voor wat hogere sokken anders zitten in een mum van tijd je schoenen vol zand. Dat geeft blaren (weet ik uit ervaring). Vergeet ook niet om wat water mee te nemen, zelfs in de winter. Wie weet heb je geluk en zie je een konijn!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste tips, blogs en winacties? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief