De lekkerste hartige snacks voor Oudjaarsavond

Oliebollen en appelflappen kent iedereen natuurlijk als snacks voor Oud en Nieuw, maar er is nog veel meer lekkers te bedenken. Zeker hartige hapjes. En wij hebben tips voor je! Want die Oudjaarsavond duurt lekker lang, dus kan er extra veel gesnackt worden. En dat mag best in deze tijd want we moeten onszelf gewoon even verwennen.
Lekker hartig
Je kan een paar bitterballen in de oven schuiven of chips op tafel zetten, maar het is veel leuker (en lekkerder) om zelf iets te maken. Zelfs als je Oudjaarsavond alleen met het eigen gezin viert. Sla het avondeten over en maak er een soort (door)lopend buffet van met allemaal lekkere, kleine hapjes. Hier zijn onze tips:
Mini hartige taartjes
Hartige taart is altijd lekker en echt heel gemakkelijk. Zelf gebruik ik altijd de hartige taartmix van Koopmans, maar ik ben te lui om de taartbodem te maken. Die leg ik dus aan de kant. In plaats daarvan gebruik ik bladerdeeg.
Voor de vulling:
- hartige taartmix van Koopmans
- 150 ml melk
- 3 eieren
- 100 gram oude kaas
- hamreepjes (of uitgebakken spekjes)
- een kleine prei (in dunne ringetjes)
- een handje vol cherry tomaatjes (in plakjes)
- een garde
- een diepe kom
- muffinvormpjes of kleine hartige taart vormpjes
- een voorverwarmde oven op 220 graden
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien. Ondertussen ga je aan de slag met de vulling. Bak de spekreepjes (als je die gebruikt) en vul de beslagkom met de eieren, de melk en de hartige taartmix. Daarna voeg je de oude kaas(houd een klein beetje apart), de prei ringetjes en de hamreepjes of spekreepjes toe. Even goed mengen. Bekleed de vormpjes (of taartvorm) met de bladerdeeg. Vul de vorm vervolgens met de vulling. Zorg dat je een beetje onder de rand blijft want de vulling komt omhoog tijdens het bakken. Garneer de taartjes af met de plakjes tomaat en de kaas die je nog over hebt. Zet de hartige taart in de oven en bak totdat de hartige taartjes goudbruin zijn. Eet smakelijk!
Tip: Het makkelijkste is het om de ontdooide bladerdeeg platter te maken met een deegroller. Ik leg de bladerdeeg op een bakpapiertje en ik leg daar een bakpapiertje bovenop. Zo kan je gemakkelijk rollen zonder dat het blijft plakken.
Kleine kipspiesjes
Een andere lekker snack voor Oudjaarsavond zijn kleine kipspiesjes. Deze zijn makkelijk te maken en erg lekker.
Wat heb je nodig:
- kipfilet
- kleine houten stokjes, bijvoorbeeld voor tapas
- een zakje marinademix
- olijfolie
- water
- ketjap manis
- eventueel knoflook
- pindasaus
Leg de houten stokjes even in het water zodat ze straks minder snel verbranden.Maak de marinade klaar door de marinade te mengen met olijfolie, water, ketjap manis en eventueel geperste knoflook. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en marineer deze lekker lang. Rijg de stukjes gemarineerde kip op de stokjes. Bak ze in de oven of in een grillpan. Maak in de tussentijd de pindasaus klaar. Lekker met een stokbroodje! Eet smakelijk deze Oudjaarsavond!
Wraprolletjes met verschillende vullingen
Supergemakkelijk en heel erg lekker: wrap rolletjes. Die vindt iedereen lekker je kan er eindeloos mee variëren.
Wat heb je nodig?
- wraps (kant en klaar uit de supermarkt)
- Boursain of andere kruidenkaas
- Rucola
- Verschillende vullingen zoals: kipfilet, carpaccio (lekker met pijnboompitjes en Parmazaanse kaas, zalm, (rauwe) ham,
- Of lekker en vegetarisch met gegrilde paprika en eventueel geitenkaas
Leg de wraps neer op een grote snijplank en bestrijk licht met de kruidenkaas (of yoghurt of humus, alles wat lekker en smeerbaar is). En dan beleggen maar met je favoriete beleg! Daarna oprollen en in kleine plakjes snijden. Gegarandeerd een groot succes!
Geroosterde cashewnoten met kruiden
Nog zo’n gemakkelijke en lekkere snack: zelfgemaakte geroosterde cashewnoten met kruiden. Echt in een handomdraai klaar!
Wat heb je nodig:
- 170 gram ongezouten cashewnoten
- olijfolie (scheutje)
- zeezout
- snufje cayennepeper
- takje verse rozemarijn
- wat verse tijm (let op: dit heeft een vrij sterke smaak)
- bakpapier
- een voorverwarmde oven op 180 graden
Zelf afgebakken knoflookbrood met kaas

- een rond brood (zo’n hard boerenbrood)
- een kartelmes
- een gewoon mes
- kuipje kruidenboter
- plakjes kaas (in nog kleinere plakjes gesneden)
- een voorverwarmde oven op 200 graden
Pak het brood en snijd het aan de bovenkant in zodat er ruiten ontstaan. Ga niet helemaal door tot je de bodem van het brood bereikt, maar het mag best een beetje ingesneden worden zodat je het brood straks goed kan vullen. Pak het gewone mes en probeer de kruidenboter in het ingesneden brood te smeren. Doe ook de kleine plakjes kaas in het opengesneden brood. Doe het brood in de oven totdat de kaas is gesmolten. En klaar om te smullen!
Wij wensen je een hele leuke en vooral smakelijke Oudjaarsavond toe!
Credits foto’s: www.canva.com
Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze blogs en winacties? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Instagram.