Opwarmen bij tropische plantenkassen in Nederland

Geschreven op 23 januari 2024
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
tropische plantenkas

De eerste maanden van het nieuwe jaar zijn altijd grijs, koud en grauw. Daarom kunnen we wel wat tropische sferen gebruiken. Een bezoek aan een tropische plantenkas in een botanische tuin is juist in deze koude periode heerlijk. Jammer genoeg is het wel zo dat sommige tropische plantenkassen wat later opengaan vanwege de winter, maar sommigen zijn het hele jaar geopend.

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus Leiden vind je midden in het centrum van de stad. De tuin is aangelegd in 1590 en is daarmee de oudste botanische tuin van Nederland. Ze hebben op het terrein verschillende kassen waaronder een tropische plantenkas waar je kan genieten van de mooiste exotische plantensoorten. Veel van deze tropische soorten zijn in de VOC-tijd naar Europa gebracht en op die manier in de botanische tuinen terecht gekomen. In 1680 werd de eerste onverwarmde kas al gebouwd, maar al snel kwam men erachter dat tropische planten toch echt een ander klimaat nodig hebben. In de winter werd deze kas verwarmd verwarmd met kolen. Pas vanaf 1937 werden de huidige kassen gebouwd. En het is zeker een aanrader om die te bekijken!

tropische plantenkas

Botanische tuinen van de Universiteit Utrecht

De Botanische Tuinen van Utrecht vind je in het Science Park en zijn onderdeel van de Universiteit van Utrecht. Deze tuinen zijn gesloten in de winter en zijn weer open vanaf 1 maart 2022. De Botanische Tuinen van Utrecht hebben verschillende tropische plantenkassen waar verschillende plantensoorten worden verzorgd en gekweekt. Ook wordt er onderzoek gedaan. Er is zelfs een vlinderkas, dus zodra ze weer open zijn zijn de tuinen zeker een bezoek waard.

Hortus Botanicus Amsterdam

De Hortus in Amsterdam is deze periode hard aan het werk in de kassen. De Drieklimatenkas is een echte blikvanger en mag echt nog wel wat meer opvallen. De Drieklimatenkas is verdeeld in drie klimaatzones: de subtropen, de woestijn en de tropen. Elke zone heeft afzonderlijk haar eigen klimaatbeheersing. Verschillende routes voeren de bezoeker door het Kaapse struikgewas, de droge woestijn en de tropische jungle. Na 30 jaar is deze kas toe aan een update, dus de verbouwing is begonnen. Houd daarom de website van de Hortus Amsterdam in de gaten zodat je weet wanneer je er weer in rond kan komen kijken.

tropische plantenkas

Orchideeënhoeve in Luttelgeest

De Orchideeënhoeve in Luttelgeest is niet alleen een tropische plantenkas: het heeft alles in huis voor een leuke dag uit. Zo is er ook een vlindertuin en zijn er verschillende exotische diersoorten te vinden. Leuk feitje: dit enorme complex is nog altijd een familiebedrijf. De Orchideeënhoeve is in 1919 ontstaan toen overgrootvader Maarssen voor zichzelf besloot te beginnen. Hij kocht een akker in Aalsmeer waar hij seringen, anjers en chrysanten ging verbouwen. In 1930 bouwde een bevriende timmerman een kasje op het terrein en de Orchideeënhoeve was geboren! Na wat omzwervingen is de enorme tropische plantenkas uiteindelijk in Luttelgeest neergestreken en is intussen uitgegroeid tot de grootste tropische trekpleister van Europa.

Tropische plantenkas Beesterzwaag

In Friesland vind je de Tropische Plantenkas Beetsterzwaag. Dit is een fantastische plek om eens rond te kijken als je in de buurt bent. Naast de tropische plantenkas kan je er ook genieten van oranjerieën, een druivenkas en verschillende koude kassen. Je kan er een rondleiding boeken om alles te weten te komen over de verschillende planten die er staan.

tropische plantenkas

Exotisch Tuincentrum De Evenaar

Wil je naast kijken ook tropische planten in huis halen? Dat kan bij Exotisch Tuincentrum De Evenaar in Etten-Leur. Maar ook als je geen plannen hebt om een tropische plant in huis te nemen is er genoeg te zien en te doen. Natuurlijk is de tropische plantenkas een must om te zien, maar er is meer. Zo is er een Oosterse markt, zijn er boeddha’s in alle soorten en maten en kan je deelnemen aan de eekhoorn-experience. In deze 10.000 m2 grote bamboetuin kan je zeker 15 verschillende eekhoornsoorten ontdekken. Je kan ze zelfs voeren! De eekhoorns zijn vanaf eind maart weer te bewonderen. In de winter laten ze zich niet zoveel zien.

Eerder schreven wij al een blog over tuincentra. Misschien vind je het ook leuk om dat blog te lezen. Je vindt het hier.


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox