Spookhuizen: Plas Teg, Wales

Geschreven op 3 april 2020
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Plas Teg

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zijn er bijna tot geen uitjes te bezoeken de komende tijd. Maar wij willen jullie wel blij maken met onze blogs. Voordat ik bij OpstapmetLisa kwam werken, had ik een blog over griezelige plekken in de wereld. Ik vind vooral de geschiedenis achter bepaalde huizen en verhalen geweldig! Omdat ons blog over echte spookhuizen in Nederland veel door jullie is gelezen, maken wij nu een serie over spookhuizen in de wereld. Want er wordt wereldwijd overal flink gespookt…

Huis met een rare naam

In het noorden van Wales, in het plaatsje Flintshire, vind je een prachtig huis met een vreemde naam: Plas Teg. Het is gebouwd in 1610 door Sir Trevor I. Vele Trevors woonden in het huis, maar helaas waren ze er niet allemaal even gelukkig. Nadat de laatste Trevor het huis verliet, raakte het huis in verval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het een tijdje gebruikt als militair kamp en later fungeerde het als opslagloods voor een veilingmeester. Maar aan onderhoud deed niemand iets, tot het huis in 1986 werd gekocht door een vrouw die het zelf helemaal opknapt. Deze Cornelia Bayley is nog altijd de eigenaresse van het huis en ze geeft er rondleidingen. Ook ’s nachts.

Vele geesten

Plas teg spook

Er zijn zeker 15 actieve geesten in Plas Teg te vinden. Hiermee is dit een van de grootste spookhuizen van Engeland. Hoewel de geesten niet gewelddadig zijn, kunnen ze wel gevaren opleveren. Zoals de geest van de 16-jarige Dorothy, die wilde trouwen met een simpele boerenzoon. Natuurlijk waren haar ouders hier op tegen en Dorothy besloot met haar geliefde weg te lopen en stiekem te trouwen. Ze begroef al haar sieraden bij de waterput in de tuin zodat ze wat geld hadden voor hun plannen. De avond voor het vertrek wilde Dorothy haar sieraden opgraven, maar ze verstapte zich en viel in de put. Ze verdronk. Het duurde tijden voor er werd ontdekt wat er gebeurd was. Haar verloofde dacht dat ze hem had laten zitten en pleegde zelfmoord. Sindsdien zoeken de twee geliefden elkaar, onder andere op de A541 die tegenover het huis ligt. Sommige bestuurders moeten ineens uitwijken voor een vrouw die midden op de weg staat. Maar als ze uitstappen, is er niemand te zien.

Elizabeth Trevor

Dorothy was niet de enige 16-jarige met liefdesproblemen, zo ook Elizabeth Trevor. Om dit jonge meisje werd letterlijk gevochten. Toen de jongen waarop ze verliefd was het duel verloor, wierp ook zij zich in de put. Bezoekers van het huis zien een jonge vrouw door het huis rennen met een man op haar hielen. De man heeft een gapende wond aan zijn arm.

Andere geesten in Plas Teg

Naast de bovenstaande geesten, zijn er nog een aantal te zien. Zo is er de Grijze Dame, een oudere vrouw die het huis rondspookt, de geest van een klein kind wordt gezien en mensen horen gegiechel, geschreeuw en gehuil. Ook worden mensen gegrepen, geknuffeld, gepord en gekrabd. Volgens spokenjagers is Plas Teg een heel bijzondere plaats om te bezoeken. Je kan er zelfs overnachten om zelf te ervaren of de verhalen allemaal kloppen. Maar zou jij het durven?

Wil je ook griezelen met spookverhalen uit Nederland? Lees dan onze eerder verschenen blog!