Spookt het in het Achterhuis van Anne Frank?

Geschreven op 13 februari 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

Wij zijn voor OpstapmetLisa altijd op zoek naar bijzondere plekjes en locaties. Maar weet jij dat ook de meest toeristische locaties een bijzondere of misschien zelfs duistere kant kunnen hebben? Neem nou het Anne Frank Huis in Amsterdam.

De geest van Anne Frank?

Iedereen kent het tragische verhaal van Anne Frank, zowel Nederlanders als mensen van buiten onze grenzen. Anne Frank is enorm populair. Ga maar eens naar het Anne Frank Museum. Als je niet van tevoren kaartjes reserveert kom je in een gigantische rij terecht. Anne Frank is hot! Maar of het in haar achterhuis wel zo pluis is?

De Tweede Wereldoorlog

Even weer een stukje geschiedenis om je geheugen op te frissen. Nederland werd op 10 mei 1940 aangevallen door Duitsland, maar de eigenlijke oorlog begon al op 1 september 1939 toen Duitsland Polen binnenviel. Het leven voor de niet-vervolgde groep Nederlanders verloopt lange tijd zoals vanouds.

De groep mensen die wel werd vervolgd, merkte al snel de invloed van de bezetter. Vooral de grote groep Joden in Nederland. Zo werden Joodse ambtenaren massaal ontslagen in oktober 1940 en mochten zij in januari 1941 niet meer naar theaters en bioscopen.

Langzaamaan groeide het aantal bordjes “Voor Joden verboden en werd het leven voor deze groep in Nederland steeds barbaarser.

Niet langer veilig

Anne Frank Huis
Dietmar Rabich via commons.wikimedia CC-BY-SA-4.0

Vele Joden voelden zich onveilig. Er werden razzia’s georganiseerd die in eerste instantie bedoeld waren om angst aan te jagen. Maar al snel ging het van kwaad tot erger. Vanaf begin 1942 werden de eerste werkloze Joodse mannen naar werkkampen gedeporteerd.

Al snel kwam het besef dat weinigen zouden terugkeren. Meer en meer families probeerden zichzelf in veiligheid te brengen door onder te duiken. Vaak geholpen door mensen van het Verzet. Zo kwam ook de familie Frank aan een onderduikadres.

De familie Frank

De familie Frank bestond uit vader Otto Frank, moeder Edith Frank, zus Margot Frank en Anne en kwam oorspronkelijk uit Duitsland. In 1933 besloten zij naar Amsterdam te verhuizen omdat de invloed van de Nazi’s toen al voelbaar was. Ze dachten dat ze hier veilig waren. Helaas was het gevoel van veiligheid maar van korte duur. De familie Frank verbleef van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 in het achterhuis. Zij waren niet de enige Joodse familie in het huis.

Volgens de verhalen is de familie verraden, hoewel de identiteit van de verrader nog altijd niet achterhaald is. Misschien waren ze wel bij toeval ontdekt. Otto werd gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz terwijl Edith, Margot en Anne naar het vrouwenkamp Birkenau werden gedeporteerd. Alleen Otto kon het navertellen. Dankzij de vondst van Anne’s dagboek door Miep Gies, de vrouw die de familie liet onderduiken, kan het verhaal van Anne en haar familie voortleven.

Spookt het in het Anne Frank Huis?

Anne Frank Huis - Cor2701 via commons.wikimedia CC BY-3.0
Anne Frank Huis – Cor2701 via commons.wikimedia CC BY-3.0

Hoewel er in het Anne Frank Huis zelf geen slachtoffers zijn gevallen, spookt het er volgens velen wel. Gebeurtenissen uit het verleden blijven vaak hangen op een plek. Dat zie je vaker op plekken met een rijke geschiedenis. Er zouden “cold spots” in het huis zijn. Op die plekken daalt de temperatuur ineens zonder dat daar een logische verklaring voor is. Ook zijn er mensen die er de geest van een klein meisje hebben gezien.

Ook zijn er meerdere mensen die zeggen een geluid op de trappen gehoord te hebben dat lijkt op het vallen van knikkers. Als ze vervolgens gaan kijken is er niets te zien. Volgens de verhalen is er wel eens een zak bonen kapot gegaan en via de trappen naar beneden gerold. Dat geluid is dus nog steeds te horen.

Een bezoek brengen aan Het Anne Frank Huis

Eerlijk is eerlijk, zelfs zonder geesten is dit huis het bezoek meer dan de moeite waard. Al is het alleen maar om te ervaren hoe het was om twee jaar lang in een kleine ruimte opgesloten te zitten omdat het leven buiten niet veilig is.

Zonder geesten krijg ik er al de rillingen van.

Openingstijden, prijzen en tips

Het Anne Frank Huis is van april t/m oktober dagelijks geopend van 9:00 uur tot 22:00 uur en van november t/m maart van 9:00 uur tot 19:00 uur. Let op: de rij wordt al eerder gesloten, dus ga niet te laat.

Als je tussen 9:00 uur en 15:30 uur wilt gaan moet je in het bezit zijn van een online ticket. Daarna kun je in de (doorgaans flinke) rij gaan staan. Prijzen voor volwassenen zijn € 10,50 per ticket, voor kinderen van 10 jaar tot 17 jaar € 5,50 en kinderen van 0 jaar tot 9 jaar betalen € 0,50. Kijk voor meer informatie en tickets op de website.

Je vindt Het Anne Frank Huis in het centrum van Amsterdam op de Prinsengracht 263-267. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het museum. De trams 13, 14 en 17 en de bussen 170, 172  en 174 stoppen in de buurt, bij de halte ‘Westermarkt’. De ingang van het museum zit om de hoek van de Prinsengracht, namelijk aan de Westermarkt 20.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en winacties? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief