Wandelen in Clingendael in de herfst

Geschreven op 29 oktober 2019
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Clingendael uitgelicht

Op een mooie herfstige maandag trok Sonja de wandelschoenen weer aan en ging aan de wandel. Dit keer werd het park Clingendael in Den Haag! Sonja wandelt in de herfst het liefst in de bossen, want dan zijn de kleuren prachtig. Overal staan paddenstoelen en er zijn geen teken, processierupsen of andere nare beesten. Heerlijk!

Park Clingendael

In Den Haag zijn een aantal prachtige stukken groen te vinden. Denk daarbij aan Meijendel, het Ockenburgse Bos, het Haagse Bos noem maar op! Maar vergeet ook zeker Park Clingendael niet. Het is echt een oase van rust en stilte midden in de grote stad! Zeker in de herfst is het er prima vertoeven. Je kan je auto er overal in de buurt parkeren, maar onthoud dan wel goed welke ingang je hebt genomen! Het kan namelijk zomaar zijn dan je na je wandeling je auto moet gaan zoeken.

Clingendael bomen

Japanse tuin

Ieder jaar is de Japanse Tuin 6 weken in het voorjaar en 2 weken in de herfst te bezoeken. Helaas waren wij net een dag te laat (de Japanse Tuin ging dicht op 27 oktober), maar dat mag de pret niet drukken. Volgend jaar beter! We hebben nog wel een glimp kunnen opvangen van de tuin door een foto over het hek te maken. Het zal vast prachtig zijn in de herfst…

Clingendael glimp Japanse Tuin

Prachtige herfstkleuren

Het was een mooie dag en heel af en toe piepte de zon zelfs door het dichte bladerdak heen. Het bos heeft nu een prachtige kleur en als je goed kijkt zie je paddenstoelen. Helaas geen mooie rode met witte stippen gevonden. Daar hebben we nog wel naar lopen zoeken, maar die staan altijd wel heel erg verstopt. Helaas. Degenen die we wel tegenkwamen waren ook heel mooi. Sommigen zaten zelfs hoog in de boom!

Clingendael laan met water en bomen

Lekker ongeorganiseerd

Bossen zijn toch wel het mooist als het een natuurlijke uitstraling heeft. Daar bedoel ik mee dat ik het mooi vind als bomen een beetje kris kras door elkaar heen staan en dat een boom die is ongevallen gewoon blijft liggen. Dat is in Clingendael zoveel mogelijk het geval. Tenzij een boom echt in de weg ligt (lees: je moet halsbrekende toeren uitvoeren om je weg te vervolgen) wordt hij pas weggehaald.

Het park is ook een beetje glooiend waardoor het lijkt alsof je in een ander deel van Nederland bent. En doordat er overal bladeren lagen, was het soms lastig het pad te kunnen zien. Hierdoor kwamen we soms in de modder terecht, maar dat was helemaal niet erg.

Clingendael water met brug in verte

Bunkers

De meeste mensen die wel eens in Clingendael zijn geweest weten dat er een bunker in het bos te vinden is. Dat is in de winter het winterverblijf voor vleermuizen. Tot onze verbazing kwamen we ook nog een tweede bunker tegen in het bos! Dit was een kleinere bunker, maar minstens net zo mooi. Grappig, dat heb ik nooit geweten!

Clingendael bunker 1 met zonlicht

Ga lekker naar buiten!

Of je nu in de buurt van Den Haag woont of niet, trek wat vaker de wandelschoenen aan en maak een lekkere wandeling in de herfst. Het is heel goed voor je om lekker buiten te zijn. We schreven al eerder een blog over boswandelingen in de herfst. Misschien zit er wel een bos bij jou in de buurt bij!

Clingendael zwanen en landhuis

Wil jij ook op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs en winacties? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief