Dagje uit in Nijmegen

Geschreven op 3 mei 2024
Leestijd 7 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Nijmegen

partnercontent

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en staat daarom bol van de geschiedenis! Maar je kan er ook heerlijk shoppen en uit eten gaan. Kortom: Nijmegen is perfect voor een dagje uit of weekendje weg!

Typisch Nijmegen

Voordat we op stap gaan, gaan we eerst eens kijken naar wat nou typisch is voor Nijmegen. Den Bosch heeft de bekende Bossche Bol, maar Nijmegen mag je eigenlijk niet verlaten zonder eerst een Nijmeegs Marikenbrood te proeven. Een Marikenbrood is een rozijnenbrood gevuld met banketbakkersroom, mandarijntjes en kaneelsuiker. Het brood is vernoemd naar Mariken van Nimwegen, Zij is de hoofdrolspeelster in een 16de eeuws mirakelspel, waarbij een simpel meisje in aanraking komt met Moenen: de duivel.

Nijmegen
Mariken van Nimwegen op de Grote Markt

Wil je liever een kleinere, typisch Nijmeegse lekkernij, dan is het Nijmegenaartje precies wat je zoekt. Dit gebakje bestaat uit taai hazelnootschuim met lichte mokkacrème. Heerlijk voor bij de koffie of de thee, en perfect om je avontuur in Nijmegen te beginnen. Ben je meer van de hartige hap, ga dan voor de discodel. De discodel is bedacht door vier Nijmeegse studenten tijdens een avondje stappen. Eigenlijk is een discodel niets minder dan een frikandel met veel mayonnaise met daaroverheen, daar komt het: discodip. Lijkt het je smakelijk? Je kan de discodel krijgen bij de Nijmeegse cafetaria aan het Keizer Karelplein.

Winkelen in Nijmegen

Voor een dagje winkelen zit je in Nijmegen helemaal goed. De belangrijkste winkelstraten zijn: de Lange Hezelstraat, de Marikenstraat, de Molenpoort Passage, de Grote Markt en de Burchtstraat. Je vindt, naast de bekende grote winkelketens, ook veel kleine boetieks en speciaalzaken. Aan de Van Welderenstraat vind je bijvoorbeeld de Museumwinkel. Hier vind je wel heel bijzondere artikelen! Ze verkopen er opgezette dieren, schedels, fossielen, vlinders, insekten, schelpen en veren. Eigenlijk is het meer een museum dan een winkel. Bij de Bierbrigadier vind je allerlei soorten speciaalbier en bij Chocola Belga de lekkerste chocolade. Voor de leukste cadeaus en volop inspiratie is Bij Dré echt een aanrader. Je vindt deze leuke cadeauwinkel in de Houtstraat.

Nijmegen
De Grote Markt

Uit eten in Nijmegen

Nijmegen barst van de gezellige restaurants, dus wie uit eten wil hoeft niet lang te zoeken. Voor wie het simpel wil houden kan heerlijk pannenkoeken eten bij ’t Hoogstraatje. Bij mooi weer is het prima vertoeven op het terras. Café de Plak is al 40 jaar wereldberoemd vanwege haar heerlijke… kaasgehakt. Deze Nijmeegse lekkernij (alweer één) wordt geserveerd met vers gesneden frites. Dit café staat overigens ook bekend om haar goede feestjes. Maar, in Nijmegen is er voor ieder wat wils. Er zijn verschillende sushibars, tapasrestaurants en bistro’s. Voor iedereen en voor elk budget. Daarnaast heeft Nijmegen ook veel gezellige terrassen, zoals bij Restaurant De Hemel, bij Café Maxim en Casa Valencia.

Cultuur snuiven in Nijmegen

Dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is, merk je aan alles als je in de stad bent. De geschiedenis van Nijmegen gaat helemaal terug tot de tijd van de Romeinen. De Romeinen noemden het gebied Ulpia Noviomagus Batavorum en deze stad kreeg als eerste in heel Nederland stadsrechten. In winkelstraat Burchtstraat vind je een plaquette in het wegdek met daarop een afgebeeld skelet. Dit is de vindplaats van de Loden Lady: het graf van een Romeinse vrouw die was begraven in een loden kist, samen met gebruiksvoorwerpen en sieraden.

Nijmegen
Sint Stevenskerk

De Sint Stevenskerk

Breng ook zeker een bezoek aan de Sint Stevenskerk wanneer je in de stad bent. Als je goed kijkt, zie je dat de kerk naast heel oude delen ook nieuwe delen heeft. Dat komt omdat de kerk zwaar beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nijmegen heeft daar overigens veel onder te lijden gehad. De start van de bouw van de kerk begin in 1254. Wanneer je via de achterzijde de kerk verlaat kom je op de Grote Markt terecht.

Dit is het hart van het centrum. Hier bruist de stad tijdens mooie dagen het meest. De terrassen bij de Waagh zitten vol en het marktplein is zo prachtig dat je er wel foto’s van móet maken. Wanneer je de straat links van de Waagh in gaat, kom je vanzelf uit bij het water van de Waal. Hier kan je even op adem komen en genieten van het uitzicht en de rust.

Naar het museum in Nijmegen

Er zijn een aantal musea in Nijmegen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder lichten we drie musea toe waarvan wij vinden dat je die écht moet hebben gezien als je in de stad bent.

Gebroeders van Lymborch

Het Gebroeders van Lymborch Huis

Een van de meest indrukwekkende musea in Nijmegen is het Gebroeders van Lymborch Huis. Zij waren de Rembrandts van de Middeleeuwen. Naast een aantal van hun prachtige werken kan je ook een kijkje nemen in de Middeleeuwse kelder onder het huis: hun 14de eeuwse atelier. De broers Herman, Paul en Johan van Lymborch worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse kunst. Ze stierven helaas allemaal veel te jong aan de Zwarte Dood: de vreselijke ziekte die ook Nijmegen niet ongeschonden liet.

Nijmegen
Museum de Bastei

Museum de Bastei

Museum de Bastei vertelt het verhaal van de Waal en het leven aan de rivier. Ontdek het leven van vroeger en nu op een interessante en interactieve manier. Welke dieren woonden er vroeger en nu? Hoe leefden de mensen hier? Ontdek Romeinse muurresten, botten van prehistorische dieren en delen van Kasteel Valkhof. Daarnaast is de Bastei zelf een 16de eeuws verdedigingswerk. Vanaf het terras van het museumcafé heb je een fantastisch uitzicht op de Waalbrug.

MuZIEum

Bij MuZIEum ervaar je hoe het is om blind te zijn. Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het is om helemaal niets te kunnen zien? Doe dan mee aan één van de expedities. Zo is er een expeditie in het donker en een ribbelroute. Het museum opent letterlijk je ogen wanneer het gaat om de obstakels waarmee blinde en slechtziende mensen iedere dag opnieuw te maken hebben.

Nijmegen
Kronenburgerpark

Naar het park

Even op adem komen doe in één van de parken die Nijmegen rijk is. Bezoek bijvoorbeeld het Kronenburgerpark! Ja, je hebt het goed gehoord: dat is de (bijna) gelijknamige naam van het bekende liedje van Frank Boeijen. In het nummer heet het park “Kronenburgpark”, maar het gaat om hetzelfde park. Je vindt hier een deel van de oude stadsmuur en de Kronenburgertoren, ook wel bekend als de Kruittoren. Een ander fijn park is het Valkhofpark. Dit is een van de oudste landschapsparken van ons land. Je vindt er de ruïne van de Valkhofburcht en de Valkhofbunker. Tijdens Operation Market Garden is daar een hevige strijd gevoerd. Je kan de bunker bezoeken en dat is zeer de moeite waard.

Nijmegen
De Waal en de Waalbrug

Leuke activiteiten om te doen in Nijmegen

Heb je nog tijd over en wil je nóg meer leuke dingen doen in Nijmegen? Dan hebben we tips! Aan de kade van de Waal vind je de Escape Boot: een escape room met maar liefst 4 verschillende kamers. Of huur een Waalscooter en ontdek de boulevard langs de Waal op een milieuvriendelijke, muisstille scooter. Ook leuk: speel Levend Cluedo van Nijmegen Outdoor of ontdek de stad met een e-step of een e-chopper. Bij de VVV van Nijmegen zijn verschillende leuke, korte wandelroutes te verkrijgen. Kortom: in Nijmegen heeft verveling geen schijn van kans!


Foto’s: facebookpagina Gebroeders van Limborch Huis, OpstapmetLisa 

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox