Wandelen langs indrukwekkende oorlogsmonumenten

Geschreven op 11 april 2022
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Westerbork uitgelicht

Er zijn in Nederland talloze oorlogsmonumenten te vinden. Die monumenten zijn er in de vorm van een plaquette of een standbeeld, maar ook in de vorm van een complete begraafplaats. Soms zijn ze om de gevallen burgerslachtoffers van een stad of dorp te eren, voor soldaten of voor één enkele persoon. Wij hebben een aantal oorlogsmonumenten voor je in een blog verzameld die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kan ze namelijk ook goed combineren met een dagje heerlijk wandelen.

Waalsdorpervlakte

In het duingebied van Meijendel bij Scheveningen vind je een bijzonder oorlogsmonument. Bij de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen geëxecuteerd. Tegenwoordig is deze plek één van de belangrijkste herdenkingsplaatsen in Nederland. Ieder jaar wordt hier op 4 mei tijdens Dodenherdenking een Erepeloton gehouden. Er worden dan bloemen en kransen gelegd en de Bourdonklok luidt. In feite is het monument zelf erg simpel, maar de omgeving eromheen is ook prachtig.

Bourbonklok-640x360

De Waalsdorpervlakte is onderdeel van Meijendel. Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Na je bezoek aan het oorlogsmonument kan je hier een heerlijke wandeling maken, van een ommetje tot een flinke wandeling. Want dit gebied loopt van Scheveningen via Den Haag naar Wassenaar en bestaat uit duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand.

Wassenaarse Slag

In hetzelfde gebied, maar dan een eind verderop, vind je nog een oorlogsmonument. Namelijk die van de Wassenaarse Slag. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan gevallen Franse geallieerde militairen.Ook dit monument is prachtig gelegen aan het strand en je kan er heerlijk fietsen en wandelen in de omgeving. Aan de Wassenaarse Slag vind je ook een heleboel leuke horeca, zoals Brasserie de Badmeester en Beachclub BAIT.

Atlantikwall

Langs de Atlantikwall

Wil je echt wat opsteken over de Tweede Wereldoorlog en tegelijkertijd een lekker stuk lopen? Dan is de herinneringsroute Atlantikwall Den Haag een aanrader. Er zijn twee wandelroutes die je zelf kan maken. Een met als startpunt Madurodam en een met als startpunt Goudsbloemlaan.Beide routes vertellen je van alles over de Atlantikwall en de Tweede Wereldoorlog. Loop je liever met een gids? Dat is ook mogelijk. Meer informatie vind je op de website van de Atlantikwall.

Duinen in Nederland

Levensboom in Dordrecht