Tips om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden

Geschreven op 31 augustus 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Ester
Ester
zonder stress weer aan het werk

De zomervakantie is voor heel Nederland weer voorbij. Langzaamaan moeten we weer aan het werk en aan de huishoudelijke verplichtingen. Ken jij dat gevoel dat je na 2 dagen werken volledig het vakantiegevoel kwijt bent? En dat je herinneringen aan de vakantie voor je gevoel al weer ver achter je liggen? Wij hebben een paar tips voor je om jouw vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Zo kan je op een ontspannen manier weer terugkeren in het dagelijkse leven van werk, kinderen en huishouden.

Kom zonder stress weer op orde

Een van de belangrijkste dingen die je moet voorkomen is dat je meteen weer aan het werk moet als je van vakantie terug komt. Dan schiet je al gelijk in de stress omdat je op stel en sprong moet uitpakken, wassen, boodschappen moet doen en zo ongeveer naar je werk moet rennen. Zorg er dus voor dat je altijd een aantal dagen speling hebt tussen thuiskomen van je vakantieadres en je eerste werkdag. Het mooiste is om in ieder geval 3 dagen rust te hebben. Dan kan je op dag 1 op orde komen van de vakantie, dag 2 aan de slag met de reguliere huishoudelijke taken en zorgen dat je alles klaar hebt liggen voor de eerste werk- en schooldag en kan je op dag 3 gewoon nog even lekker relaxen.

benen uit de wasmachine

Zorg voor een leuke afsluiting

Tradities zijn leuk, maar dienen vaak ook een belangrijk doel. Ze helpen je namelijk om een specifieke periode in te luiden of af te sluiten. Zo kan het een traditie zijn om op de terugreis van je vakantieadres altijd bij hetzelfde wegrestaurant te gaan eten, of op de laatste dag van de vakantie, voordat iedereen weer aan de slag moet, gezellig uit eten te gaan. Bij ons thuis is het traditie om op de dag na thuiskomst met het gezin te gaan eten bij het lokale sushi restaurant. De kinderen rekenen daar inmiddels steevast op en vinden het een gezellige afsluiter van de vakantie.

meisje pizza eten restaurant

Iedereen weer spic en span

Het geeft een lekker gevoel om na de vakantie met een frisse start te beginnen. Check of je kinderen nog nieuwe schoenen of kleren nodig hebben en of alle schoolspulletjes aangeschaft zijn. Hoe leuk is het als je op de eerste schooldag in je nieuwe kleren met nieuwe schooltas, etui of broodtrommel het schoolplein op komt lopen. Kijk ook even in je eigen garderobe en die van je lief. Ga ook nog even met z’n allen naar de kapper, zodat jullie uitgedroogde en net te lange coupes weer helemaal strak zijn om goed verzorgd voor de dag te komen.

Kijk ook even de fietsen na als je die nodig hebt op de eerste werk- en schooldag. Hoeveel stress krijg je wel niet als je er op het laatste moment achter komt dat er nog banden moeten worden opgepompt of zelfs lek zijn.

shopping ladies

Houd je eerste werkdag rustig

Als je dan eenmaal weer aan het werk bent, schiet je al snel weer de dagelijkse gewoonte in. Zorg dat je juist die eerste dag rustig en ontspannen op orde komt. Hou de eerste dagen de agenda nog even leeg waardoor je rustig je mail kan doornemen, kan bijpraten met collega’s en kan bepalen welke zaken je in welke volgorde moet oppakken.

Wat ook een slimme tip is: Geef jezelf wat speling in je out of office reply. Meld dat je 2 dagen later terug bent dan in werkelijkheid. Hierdoor word je ook niet gelijk op dag 1 lastig gevallen door telefoontjes en berichten van collega’s en klanten.

Houd je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast

Bedenk wat de dingen zijn die je tijdens jouw vakantie doet en je dat fijne gevoel geven. Is het even lekker tijd voor jezelf hebben met een goed boek of een tijdschrift? Blijf deze gewoonte dan aanhouden wanneer je weer thuis bent. Kruip lekker op de bank met een boek en een kop thee in plaats van je weer blind staren op de televisie. Probeer ook nog zoveel mogelijk andere beeldschermen te laten liggen. Deze zorgen er ook voor dat je weer veel te snel in de dagelijkse sleur terecht komt.

Was je veel aan het wandelen of zwemmen tijdens je vakantie? Dat kan thuis allemaal ook dus pak dat gelijk op. Of zorg dat je in je vakantiegevoel blijft door het sfeertje op te zoeken in ons eigen kikkerlandje. Ga tapas eten in een Spaans restaurantje, een visje eten met je tenen in het zand bij een strandtent of aan de Gyros bij de Griek. Zo komt jouw vakantiegevoel vanzelf weer een beetje terug.

Neem ook nog een paar keer na je vakantie de tijd om je vakantiefoto’s en filmpjes er bij te pakken. Deze worden bij thuiskomst vaak snel vergeten, maar geven je weer even een terugblik op de fijne vakantie die je hebt gehad. Tip: maak een fotoboek bij de Fotofabriek. Of maak een bureaublad achtergrond van de mooiste foto, zodat je ook tijdens je werk steeds weer even aan je vakantie wordt herinnerd.

vakantiegevoel vasthouden

Wil jij op de hoogte blijven van al onze handige tips én meteen ook kans maken op fantastische prijzen? Meld je dan vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer wat!