Activiteiten in de herfstvakantie

Geschreven op 22 september 2021
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Ester
Ester

De herfstvakantie breekt bijna aan. Voor regio Noord en Midden vanaf 16 oktober en voor regio Zuid vanaf 23 oktober. De kinderen zijn even lekker een weekje vrij en jij hebt het ook zo geregeld dat je tijd hebt om wat leuks te gaan doen. Maar wat? Wij hebben de leukste activiteiten in de herfstvakantie voor je op een rijtje gezet!

Ga naar buiten!

Ondanks dat het best wel eens kan regenen en de temperatuur inmiddels al flink is gedaald, is het heerlijk om naar buiten te gaan. Maak een stevige wandeling door het lokale park, ga naar het bos of maak een heerlijke strandwandeling. De kinderen vermaken zich al snel met een stok, of door op zoek te gaan naar schatten uit te natuur. Verzamel bijvoorbeeld bladeren en kastanjes en ga hier thuis mee aan het knutselen. En hoe heerlijk is het om een flinke wandeling af te sluiten met een lekker stuk appeltaart en een grote mok warme chocolademelk?

wandelen in de natuur

Wij hebben onze site vol staan met mooie wandeltips die je allemaal hier terug kan vinden.

Ontdek de natuur tijdens de OERRR Wilde Buiten Dagen

Natuurmonumenten heeft een prachtig activiteitenprogramma waarmee ze kinderen op een speelse manier dicht bij de natuur laten komen, de OERRR Wilde Buiten Dagen. Onder begeleiding van de boswachter gaan de kinderen op avontuur en leren ze alle skills die ze nodig hebben om zelf een echte boswachter te worden. Trek ze laarzen en oude kleren aan want boswachters van OERRR zijn niet bang om vies te worden!

activiteiten in de herfstvakantie

Lekker spelen en ravotten in de natuurspeeltuin

In iedere plaats is er wel een leuke speeltuin te vinden om lekker te spelen. Maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer mooie natuurspeeltuinen en blote voetenpaden te vinden. Hoe heerlijk is het om jouw kind op een speelse wijze kennis te laten maken met de natuur?!

In Wassenaar heb je bijvoorbeeld  Bosspeeltuin Het Monkeybos. Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Ze kunnen er hutten bouwen, in bomen klimmen, er is een kabelbaan, een uitkijktoren, hele grote waterleidingbuizen waar ze doorheen kunnen lopen en nog veel meer.

monkeybos Wassenaar

In Apeldoorn komen de kinderen bij Stadspark Berg & Bos niet alleen in aanraking met de florakant van de natuur, maar ook met vele bosdieren die je hier tegenkomt. Volg het kidsnatuurpad door het bos of laat ze lekker klimmen en klauteren op de speelweide. En wist je ook dat je hier de hoogste uitkijktoren van de Veluwe kan vinden? Deze uitkijktoren is maar liefst 26 meter hoog en staat ook nog eens op een heuvel van 9 meter.

Ben je op zoek naar een natuurspeeltuin in de omgeving van Utrecht? Breng dan eens een bezoek aan Bosspeeltuin Maximapark. Een fijne plek om je kinderen even goed te laten uitrazen na een wandeling in het prachtige Maximapark. Ze kunnen hier klimmen, klauteren en glijden.

In Lage Zwaluwe bij de Biesbosch vind je een recreatieterrein waar je echt alle kanten op kan. Natuurspeeltuin de “Kleine Biesbosch’ is een heerlijk buitenspeelgebied van maar liefst 26.000 m2! Ze hebben een roeivijver met bootjes, kreekjes, een enorme wilgentunnel, ze kunnen houtvlotten bouwen en nog veel meer.

Escape rooms voor kinderen

Ben je op zoek naar een binnen activiteit maar heb je geen zin om weer de zoveelste binnenspeeltuin te bezoeken? Reserveer dan eens een escape room voor kinderen. Zo hebben ze een leuke activiteit en daag jij ze ook nog eens uit om hun hersens te laten kraken. in Escaperoom Time gaan kinderen van 6 tot 10 jaar op zoek naar de schat van Davy Jones. Ze beginnen in ‘gevangenschap’ en moeten door een combinatie van Real Life puzzels en Virtual Reality ontsnappen en op het onbewoonde eiland op zoek gaan naar de schat. Iets oudere kinderen kunnen hier hun lol op met het VR Escaperoom TIME spel en de VR Shooter The Walking Dead.

Escaperoom voor kinderen

In Amsterdam duiken kinderen vanaf 9 jaar in de tijdmachine van Backspace Escaperooms. In Schagen bevinden de kinderen vanaf 8 jaar zich in de wereld van Willy Wonka en in Alkmaar kunnen ze zich vanaf 8 jaar laten betoveren in de Wizard School.

Museumbezoek

Je kan ook de kids meenemen naar het museum. Er zijn tegenwoordig een heleboel musea waar kinderen zich absoluut niet hoeven te vervelen.

In Rotterdam kan je op bezoek bij Villa Zebra. Een uniek kindermuseum met interactieve tentoonstellingen en installaties, originele kunstworkshops en elke twee weken een Klooi- of Voorleesmiddag. Peuters en kleuters kunnen hier veilig los worden gelaten en zelf op onderzoek uit gaan en kinderen tussen de 7 en 12 jaar worden uitgedaagd met interessante workshops.

Villazebra

Bij Corpus in Oegstgeest, naast Leiden, bevind jij je in een gigantisch menselijk lichaam. Kinderen vanaf 6 jaar leren hier op een leuke en interactieve manier hoe hun eigen lichaam in elkaar zit en hoe het lichaam functioneert.

Maar ook NEMO in Amsterdam, Space Expo in Noordwijk, het Maritiem museum in Rotterdam en het Spoorwegmuseum in Utrecht zijn hele leuke musea om met kinderen te bezoeken. Een heleboel musea organiseren ook in de herfstvakantie speciale activiteiten voor kinderen. Je vindt een uitgebreider overzicht van leuke musea in ons blog museumbezoek met het hele gezin.

Lekker doen

Is je kind geïnteresseerd in techniek en wetenschap? Breng dan in de herfstvakantie een bezoek aan GeoFort in Herwijnen (tussen Gorinchem en Zaltbommel). Stap in een lift die zich dwars door de aardbodem boort, raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, vind je weg als een zalm door het doolhof, schep landschappen in de interactieve zandbak en ervaar Nederland in duizend miljard Minecraft blokjes. Er is van alles te doen voor alle leeftijden.

Halloween activiteiten

Oktober staat natuurlijk ook op veel plekken in het teken van Halloween. Zo ook bij meerdere pretparken in het land. Hoe leuk is het om niet alleen te griezelen terwijl je in die spannende achtbaan zit, maar dat je door het hele park heen in giezelsfeer komt. Zo kan je voor een gezellige griezeldag terecht bij Julianatoren in Apeldoorn, Drievliet in Rijswijk en Toverland in Sevenum.

Halloween in de herfstvakantie

Ook Walibi organiseert Halloween, maar hier raden wij je aan om de kinderen lekker thuis te laten en zelf te gaan. Halloween Fright Nights is namelijk ultiem griezelen. Je staat misschien doodsangsten uit, maar toch moet je het een keer hebben meegemaakt! Je maakt de Fright Nights mee van 9 tot en met 31 oktober.

Wil je nog meer griezelen? In het blog van Sonja over echte spookhuizen vertelt ze je van alles over gebouwen in Nederland waar het spookt!


Credit foto’s: Canva.com en eigen materiaal

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met partnercontent. Volg ons op Facebook en Instagram voor nog meer tips en leuke blogs. Wil je daarnaast ook nog kans maken op leuke prijzen? Meld je dan ook meteen aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief