Bezoek ook eens een kleine dierentuin!

Geschreven op 16 juli 2019
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa

We kennen natuurlijk alle grotere dierentuinen in ons land wel. Iedereen is wel een keer naar Artis, Blijdorp en Safaripark Beekse Bergen geweest. Maar wist je dat er in Nederland ook een hoop kleinere, onbekende dierentuinen zijn? Ze zijn minstens zo leuk als de grotere broers, dus bezoek ook eens een kleine dierentuin!

Kleine dierentuinen in Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn een aantal kleine verstopte pareltjes die zowel de kinderen als de ouders erg kunnen waarderen.

Sea Life Scheveningen

Sea Life Scheveningen is een knus en kleinschalig zeeaquarium waar wel alles onder een dak te vinden is. Zo is er de voelpoel, waarin kinderen de dieren ook echt kunnen aaien, het Noordzee aquarium en een magische onderwatertunnel. Persoonlijk kan ik uren kijken naar zeepaardjes, pinguïns en otters. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen genieten van de Piraten en Zeemeerminnenweken. Een bijkomend voordeel aan Sea Life is dat je ticket de hele dag geldig is. Je kan dus tussentijds even weggaan, een strandwandeling maken, en weer terugkomen. Gewoon met een ouderwetse stempel op je hand. Ideaal!

Kleine Dierentuin

Vlinders aan de Vliet

In Leidschendam is een prachtige vlindertuin te vinden. Bij Vlinders aan de Vliet zijn naast minimaal 1500 tropische vlinders ook vissen, schildpadden en reptielen te vinden. En de leefomgeving van de dieren is prachtig, je kan duidelijk zien dat er veel aandacht aan de dierentuin is besteed. De vlindertuin is open tot en met 28 oktober. Je hebt dus nog even de tijd om te genieten van deze leuke dierentuin!

Kleine dierentuin vlinder twee klein

Avonturia de Vogelkelder

Deze dierentuin in Den Haag is bijzonder omdat het ook een dierenwinkel is. Er is van alles te zien en te ontdekken voor de kinderen en er worden regelmatig leuke shows georganiseerd.  Avonturia de Vogelkelder heeft vogels, reptielen, vissen en allerlei activiteiten zoals een speurtocht, een zand opgraving en de nieuwe attractie Expeditie Bombay. Deze dierentuin is niet al te groot waardoor je niet meteen de hele dag kwijt bent.

Kleine dierentuin vogels Avonturia klein

Schildpaddencentrum Alphen aan den Rijn

Deze kleine dierentuin in Alphen aan den Rijn is een educatief opvangcentrum van afgedankte land- en moerasschildpadden. Mensen realiseren zich bij aanschaf van een schildpad vaak niet dat zo’n dier erg oud kan worden. Het Schildpaddencentrum Alphen aan den Rijn vangt de dieren op waarvan de eigenaren er niet meer voor kunnen of willen zorgen. Sinds 2003 is het opvangcentrum een officiële dierentuin. Je kan er ook een informatiepakket kopen voor eventuele spreekbeurten!

Kleine dierentuinen in Noord-Holland

Ook in Noord-Holland zijn bijzondere, kleine dierentuinen te vinden.

Micropia Amsterdam

Micropia Amsterdam is onderdeel van Artis, maar wel apart te bezoeken. Nergens vind je in een dierentuin meer dieren dan hier! Micropia is het enige microben museum ter wereld en is daardoor uniek. Daarnaast is dit museum in Amsterdam ook nog eens heel leerzaam. Er worden namelijk allerlei activiteiten georganiseerd die interessant zijn voor jong en oud. Je kan je bezoek aan deze kleine dierentuin gemakkelijk combineren met een bezoek aan Artis.

Kleine dierentuin Microbe

Zeeaquarium Bergen aan Zee

Ook leuk om te bezoeken in Noord-Holland is het Zeeaquarium Bergen aan Zee. Het zeeaquarium is recentelijk vernieuwd en biedt onderdak aan meer dan 300 verschillende vissoorten. Deze vissen zijn te vinden in hun eigen leefomgeving. Zo is er het thema Amazonejungle, de Atlantische Oceaan, vissen uit tropische wateren en leven in de Middellandse Zee. Wat ook erg indrukwekkend is, is het skelet van een enorme potvis die je van alle kanten kan bekijken.

Kleine dierentuin visje

De Apeneilanden en Rondje Aap

Apen zijn altijd erg vermakelijk om naar te kijken, en herkenbaar is het ook nog eens! In Almere kan je gratis en geheel op eigen gelegenheid genieten van deze dieren op De Apeneilanden en Rondje Aap. Deze kleine dierentuin is onderdeel van Stichting AAP en iedereen is welkom. Er worden ook apenpraatjes gehouden waarbij verzorgers het publiek wat meer vertellen over deze bijzondere dieren. Je kan zelfs een rondleiding krijgen van ruim 1,5 uur!

Kleine dierentuinen in Zeeland

Ook in Zeeland kan je niet voor de hand liggende dierentuinen bezoeken. Wij hebben er in elk geval alvast twee voor je!

Reptielenzoo Iguana

In Vlissingen kan je op bezoek gaan bij Reptielenzoo Iguana. Dit opvangcentrum heeft als doel afgedankte en in beslag genomen dieren weer vrij te laten in de natuur. Als dat niet lukt worden ze ondergebracht bij een andere dierentuin. Voor dieren waar geen bestemming voor is, is er een plekje bij Iguana. Zo zijn er slangen, leguanen en andere hagedissen en vogelspinnen. Ben je uitgekeken in het museum? Dan maak je je dagje uit compleet in het gezellige Vlissingen, waar ook van alles te doen is.

Kleine dierentuin Iguana klein

Struisvogelboerderij Monnikenwerve

Je moet er wel even voor rijden, maar in Zeeuws Vlaanderen is een bezoek brengen aan Struisvogelboerderij Monnikenwerve echt een belevenis! De nadruk ligt op struisvogels, maar deze dieren zijn zo fascinerend dat je geen andere dieren mist. De rondleiding wordt gegeven door de struisvogelboer zelf en die doet dat zo leuk dat je helemaal blij weer weggaat. Je mag ook heel dicht bij de dieren komen waardoor je bezoek aan deze kleine dierentuin echt onvergetelijk is.

Kleine dierentuin in andere provincies

Ook in andere provincies zijn leuke, kleinschalige dierentuinen te vinden. Ze zijn een perfecte uitvalsbasis wanneer je een weekendje weg bent, maar het is ook leuk om een nieuwe provincie te leren kennen!

Zie-Zoo in Volkel

Dierenpark Zie-Zoo in Noord-Brabant is de eerste zorgdierentuin van Nederland en staat bol van de bijzondere dieren. Heb jij namelijk al eens gehoord van de Kowari, de Binturong, de oerzon, de Tayra of de Vicuña? Ik ook niet! De dieren zijn verdeeld voor de verschillende werelddelen en daardoor is het park overzichtelijk en erg goed verzorgd. Bij de zorgdierentuin werken onder andere mensen met autisme en is daarom ook maatschappelijk zeer verantwoord! Bovendien is deze kleine dierentuin in 2017 uitgeroepen tot leukste uitje van het jaar!

Kleine dierentuin bijzonder dier

Zoo Bizar in Orvelte

In Drenthe vind je zelfs de kleinste dierentuin van Nederland! In Zoo Bizar sta je oog in oog met de meest bizarre dieren uit de dierenwereld zoals een slang, een baardagaam, een naakte rat en een vogelspin! Deze kleine dierentuin is gevestigd op een deel van een oude Saksische boerderij middenin Museumdorp Orvelte. Het Museumdorp zelf geeft je een goed beeld van het vroegere leven in Drenthe. Daarnaast ligt het dierentuintje vlakbij Westerbork en Beilen, dus het perfecte recept voor een leuke dag uit!

AquaZoo Friesland

Jaren geleden heb ik een bezoek gebracht aan AquaZoo Friesland. Dat is echt een hele leuke, kleine dierentuin. Enorm overzichtelijk en er worden ook allemaal leuke presentaties gegeven zoals het Pinguïn Haring Hapfestijn, zeeleeuwenpresentaties en een heuse zeehondensafari. Het park is mooi aangelegd met uiteraard veel water. Er zijn veel watervogels en andere waterdieren, ijsberen, otters noem maar op. Verspreid over het park vind je vele speeltuinen waardoor het echt een familiepark is. De uil op de foto heeft enorme indruk op me gemaakt!

Kleine Dierentuin uil klein

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste blogs en winacties? Meldt je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets meer!