Een weekendje weg in Deventer

Geschreven op 1 oktober 2022
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Weekendje weg in Deventer

partnercontent

Eerst een stukje geschiedenis

Hanzestad Deventer is een van de oudste steden van Nederland. In de middeleeuwen maakte Deventer deel uit van het Hanzeverbond: een Noord-Duits handelsnetwerk. Gelegen aan de IJssel, was Deventer goed bereikbaar voor scheepvaart en de handel floreerde. Omdat de stad zo oud is, is er veel geschiedenis te vinden. Om de stad goed te leren kennen kan je het beste een weekendje weg in Deventer plannen en dan lekker veel rondkijken in de stad. Te voet of te fiets kan je de stad het beste bekijken.

Weekendje weg in Deventer

Overzichtelijk centrum

Het centrum van Deventer is niet zo groot en lekker overzichtelijk. Natuurlijk loop je veel, maar je hoeft niet bang te zijn dat je versleten terug komt van je weekendje weg in Deventer. Een echte aanrader is het boeken van een stadswandeling met een stadsgids. Dat kan je bijvoorbeeld met een groep doen bij de VVV Deventer. Wij hebben tijdens ons bezoek aan Deventer ook een stadswandeling gemaakt. Je leest er alles over in dit blog. Op die manier leer je de stad nóg beter kennen!

weekendje Deventer

Grappige straatnamen

Ook de omliggende straatjes zijn heel leuk. Door de hele stad heen hangen gekleurde paraplu’s en straks wanneer de avonden langer worden, worden deze vervangen door lampjes. Truus vertelde ons tijdens de stadswandeling door Deventer van alles over de verschillende straatnamen. Zo heb je bijvoorbeeld de Kleine Overstraat. Tot daar kwam het water bij een kleine overstroming van de IJssel. Maar kwam het water tot de Grote Overstraat, dan had de halve stad natte voeten. De Grote Kerkhof was vroeger daadwerkelijk een kerkhof.

Weekendje weg in Deventer

Tegenwoordig wordt daar één keer in de maand de streekmarkt gehouden en als er kermis is, vind je die daar. De Walstraat is een ontzettend leuk straatje. Hij heet zo omdat deze straat vroeger het noordoostelijk gedeelte van de stadswal en de stadsmuur volgde. Het Bergkwartier, met daarbij de Bergkerk, lag iets hoger dan de rest van de stad, vandaar “berg”. Daarnaast vind je verwijzingen naar de tijd van de Vikingen waartegen Deventer zich moest verdedigen. Kijk maar naar Hogeschool Saxion en filmhuis MIMIK. Daartegen werd de Stenenwal opgeworpen.

Weekendje weg in Deventer

Bezoek eens een museum!

Deventer heeft leuke musea. Zo bezochten wij het onlangs verbouwde Speelgoedmuseum en het boeiende Museum de Waag waar een interessante tentoonstelling was over het Rampjaar 1672. Ben je er op zaterdag? Vergeet dan geen bezoek te brengen aan het Charles Dickens Kabinet, want dat is alleen op die dag open. Houd je van kunst? Dan is een bezoek aan de Bergkerk (of Sint Nicolaaskerk) heel bijzonder. Hier mogen plaatselijke kunstenaars namelijk exposeren. Geert Grote was een belangrijke inwoner van Deventer. Van zijn ouderlijk huis is ook een museum gemaakt. Lees meer over deze bijzondere musea in dit blog.

Lekker shoppen

Wat ik zo leuk vond aan Deventer, was de grote hoeveelheid aan kleine boetiekjes. Tuurlijk, de grote winkelketens vind je er ook, maar er zijn ook lekker veel kleine lieve winkeltjes. En heel veel antiek en kunstwinkels. Een van onze favorieten was Roemar Koffie & Thee op de Walstraat 45 waar je ook even kan zitten om te genieten van een heerlijke kop koffie of thee van eigen makelij. Ook de Zoete Geit en Sjokolaa zijn echt de moeite waard!

Weekendje weg in Deventer

Ook heel leuk: kadowinkel Hoge Ramen op de Grote Overstraat 48, vintage shop Tantilly op de Kleine Overstraat 45 en duurzame conceptstore Blauwe Hand1652 op de Kleine Overstraat 35. Koning Willem op de Kleine Overstraat 22 – 26 heeft een enorme collectie spellen en Funko Pops. Nog meer speelplezier vind je bij Speel je Wijs. Deze speelgoedwinkel heeft prachtig duurzaam houten speelgoed. Maar dit is slechts een greep uit alle leuke winkels die wij tegenkwamen!

Weekendje weg in Deventer

Lekker eten en drinken

In Deventer vind je ook heel veel leuke plekken om te eten en te drinken. In het centrum kan je naast de Deventer Koekwinkel op de Brink 84, waar wij te gast waren voor een koekproeverij, nog veel meer lekkers proberen. IJs van Gio’s Gelateria & Caffé is bijvoorbeeld ook onweerstaanbaar. Die vind je op de Grote Kerkhof 24. Van april tot en met oktober is Meadow open. Meadow vind je op het stadsstrand van Deventer aan de overkant van de IJssel. Je kan daar heel gemakkelijk komen door het pontje naar de overkant te nemen. Een vleugje Parijs in Deventer vind je bij St. Maxime op de Nieuwe Markt. Hier kan je terecht voor de lunch, het diner en een gezellige borrel met vrienden.

Weekendje weg in Deventer

Zin in een lekker biertje van Deventer bodem? Dan moet je echt naar DAVO Bieren. We hebben daar een ontzettend leuke bierproeverij gehad (en dat terwijl ik geen bier lust!). We waren vooral onder de indruk van het verhaal van mede-eigenaar Jos. Naast bier hebben ze nog veel meer andere lekkere dingen. Van eten hebben ze ook verstand. Dus zeker een aanrader om naartoe te gaan!

Weekendje weg in Deventer

Lekker slapen

In Deventer zijn heel veel plekken waar je heerlijk kan slapen. B&B het KoffiePakhuys bijvoorbeeld waar je overnacht in een echt koopmanshuis. Een andere, heel bijzondere plek is Atelier Raamwerk, waar je al slapend geïnspireerd wordt door al het moois om je heen. Wij verbleven zelf aan de overkant van de IJssel in het Pillows Luxury Boutique Hotel. Dit is echt een aanrader! Je zit vlakbij het centrum, maar wel aan de rustige kant. Wij hebben er een heerlijke overnachting, diner en ontbijt gehad. Je leest er alles over in dit blog.

Weekendje weg in Deventer

Parkeren in het centrum van Deventer


Er zijn parkeergarages te vinden in Deventer, maar niet middenin het centrum. Ze liggen een beetje om het centrum heen. Eigenlijk kan je beter aan de overkant van de IJssel parkeren en met het pontje overgaan. Heel goedkoop en ook nog eens heel leuk! Parkeren aan de andere kant van de IJssel kost 1 euro per dag! Dat is niet gek voor een weekendje weg in Deventer. Op zondag is daar parkeren zelfs gratis. En een oversteek met het pontje is maar 1,70 per retour. Vooral kinderen vinden een oversteek met het pontje geweldig en het geeft je een mooi uitzicht op het centrum.


Foto’s: OpstapmetLisa

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen in combinatie met VVV Deventer. Dank ook aan stadsgids Truus Schreijer voor de leuke stadswandeling

 

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox