Bezoek de mooiste botanische tuinen van Nederland

Geschreven op 1 maart 2024
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Botanische tuinen

Nederland is veel mooie natuur rijk. Wij hebben onze stranden, duin- en veengebieden en veel verschillende natuurgebieden verspreid over het land. Maar naast onze eigen natuur, hebben wij ook veel natuur verzameld vanuit alle windstreken van de wereld. Of het nu gaat om de typische Engelse flora, exotische tropische planten of de prachtige Chinese en Japanse tuinen. Op veel verschillende plekken in het land hebben wij stukjes natuur van over de hele wereld verzameld in Botanische tuinen. En die zijn allemaal te bezoeken! Check wel altijd goed de website van de betreffende tuin, want de meesten zijn maar een beperkte periode in het jaar geopend.

Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste Botanische tuinen van het land en vertellen je graag wat er allemaal te zien en te doen is.

Keukenhof

De meest Hollandse botanische tuin van ons land is natuurlijk de Keukenhof! Deze prachtige bloementuin is dit jaar te bezoeken tot en met 12 mei 2024. Schiet de mooiste plaatjes, geniet van de lekkerste geuren en bewonder alle prachtige kleuren. Er worden verschillende evenementen georganiseerd zoals rondleidingen, een tochtje in de fluisterboot en er zijn verschillende bloemenshows. Kijk voor meer informatie en tickets op de website.

de Keukenhof

Botanische Tuinen Utrecht

Op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk op het Utrecht Science Park vind je de Botanische Tuinen. Hier groeien ruim 9.000 soorten planten van over de hele wereld. Maak een wandeling en merk op dat de tuindelen allemaal hun eigen karakter hebben.

Het hele zomerseizoen worden er rondwandelingen, exposities, workshops en cursussen georganiseerd. Je kan cursussen volgen over plantenkennis, maar ook over tuinontwerp en tuinonderhoud. Of kies je voor een creatieve workshop zoals tuinfotografie of botanisch tekenen en schilderen. Meer over de activiteiten vind je op www.uu.nl/botanischetuinen/nieuws-en-agenda.

Natuurlijk worden de kinderen niet vergeten! In de Botanische Tuinen is van alles te ontdekken en het is een ideale plek om lekker actief bezig te zijn. Er zijn allerlei activiteiten en een kinderspeurtocht. Kijk op www.uu.nl/botanischetuinen/bezoekers/voor-kinderen.

Botanische Tuin Utrecht

Monde Verde Wereldtuinen in Limburg

Monde Verde in Landgraaf staat al sinds jaar en dag bekend om haar tuinen uit alle streken uit de wereld op een gigantisch oppervlak. Je vindt hier de prachtigste tuinen uit de tropen, China, Europa, Japan, Rusland, Afrika, de woestijn en het Foliesbos. In 2007 heeft Monde Verde een nieuwe eigenaar gekregen die het park heeft omgetoverd tot een compleet gezinspark. De tuinen zijn nog altijd even prachtig, maar aangevuld met verschillende soorten dieren en leuke attracties voor kinderen. Zeker de moeite waard om een dagje naartoe te gaan.

Monde verde

Japanse Tuin Clingendael

De Japanse Tuin in het Haagse park Clingendael is echt een bijzonder plekje. Deze mysterieuze tuin is ook maar 8 weken per jaar te bezoeken! Namelijk zes weken in het voorjaar en twee weken in het najaar. Dan is de tuin op haar mooist en kan het publiek er eindelijk van genieten. De tuin staat vol zeldzame planten en bomen en is daardoor erg kwetsbaar.

De toegangsweg alleen al naar de Japanse Tuin is prachtig! Er staan mooie oranje rododendrons en andere bloemen. Het hele park ruikt er heerlijk naar! En dat zo dicht bij de drukke stad! Je hebt echt het idee dat je er helemaal uit bent. Alleen daarom is het bezoeken aan Clingendael en de Japanse Tuin een aanrader. Net buiten de Japanse Tuin zit een gezellige Theetuin: IJgenweis.

Rode brug in de Japanse Tuin

Prachtige vlindertuin in Gelderland

In Gelderland vind je De Passiflorahoeve in Harskamp.  Hier geniet je van maar liefst 5 verschillende vlindertuinen. Een Europese vlindertuin, een Europese vlinderkwekerij, een Tropische vlindertuin, een Tropische vlinderkwekerij en een Vlinder- en Insecten Buitentuin. De prachtige fuchsia’s en Passifloraverzameling die je hier vindt is begonnen als een hobby, maar inmiddels uitgegroeid tot een prachtige weelde met maar liefst 400 verschillende soorten Passiflora’s en 120 verschillende soorten Fuchsia’s. Zeker weten een bezoekje waard!

Passieflorahoeve

Prachtige tuin in Rotterdam

Als je aan Rotterdam denkt, is dat meestal gekoppeld aan de Maas en de skyline van een echte Metropool. Zou jij kunnen bedenken dat deze Havenstad ook haar eigen botanische tuin heeft? Jazeker! Dat is Trompenburg. Deze verborgen schat herbergt een prachtige verzameling van bomen, struiken en vaste planten, perfect om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Dwaal langs kronkelende paden, bewonder kleurrijke bloembedden en geniet van het harmonieuze samenspel van geuren en kleuren.

De tuin ligt aan de rand van het centrum van Rotterdam in de wijk Kralingen en is een ware schatkamer voor plantenkenners en een weldaad voor wandelaars op zoek naar rust in een drukke stad. Iedere zondag worden er wandelingen georganiseerd waarbij je iedere keer weer een andere wandeling maakt en andere stukjes van de tuin te zien krijgt. Ook voor Trompenburg geldt dat er vooraf gereserveerd moet worden.

Trompenburg Rotterdam

Thijsse’s Hof

Thijsse’s Hof in Bloemendaal is een van de oudste Heemtuinen van Nederland. Thijsse’s Hof is aangelegd in 1925 op voormalige aardappelakkertjes met eikenhakhout in het Bloemendaalse Bos. In het Hof worden voor een breed publiek planten-en diersoorten uit Zuid-Kennemerland gedemonstreerd. Denk hierbij aan duinbos, struweel, duingrasland en duinvalleivegetaties. Naast de meer dan 400 soorten hogere planten en circa 24 soorten broedvogels, zijn er vele andere planten- en dieren te zien. Zoals onder andere blad-, lever- en korstmossen, paddenstoelen, de wijngaardslak (komt in dit gebied van nature voor), vlinders, libellen, wilde bijen en waterdiertjes.

Thijsse's hof

Botanische tuin escaperoom

In Baarn vind je wel een heel speciale botanische tuin. Wintertuin Experience is een honderd jaar oude botanische kas die je vindt in het Cantonspark in Baarn. In de kas kan je heerlijk genieten van een kop koffie of thee of een uitgebreide lunch of high tea. Maar wat Wintertuin Experience helemaal bijzonder maakt is dat je hier twee verschillende escaperoom spellen kan spelen. ‘Elixir’ speelt zich af in de kas en bij ‘Het mysterie van de botanische tuin’ ga je in het omliggende park op zoek naar de sleutel van een heuse schatkist.

Wintertuin Excperience

De Kruidhof

Last but zeker not least, moet je ook zeker een bezoek brengen aan de weelderige groene omgeving van De Kruidhof, ook wel bekend als de Hortus van Fryslân. Gelegen in het pittoreske dorpje Buitenpost, biedt deze botanische tuin een uniek kijkje in de wereld van geneeskrachtige kruiden en oude ambachten. Verlies jezelf in de geurige kruidentuinen, bewonder de kleurrijke collectie van bloemen en planten en laat je inspireren door eeuwenoude tuintradities.


Credits foto’s: Canva.com, OpstapmetLisa en genoemde locaties

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox