Breng een bezoek aan Kasteel Hoensbroek!

Geschreven op 6 juni 2023
Leestijd 4 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Kasteel Hoensbroek

In de meivakantie bezocht ik met mijn gezin Zuid-Limburg. Heb ik daar veel gedaan? Ja! Is er nog meer te doen? Jazeker! We gaan dus zeker terug naar dit leuk stukje Nederland. Het leuke aan Zuid-Limburg is dat het dichtbij België en Duitsland is. Je rijdt zó de grens over! En Zuid-Limburg doet niet Nederlands aan, dus je hebt echt het gevoel in het buitenland op vakantie te zijn. Daarnaast ben ik dol op kastelen en geschiedenis (ja, en spookverhalen) dus ik kon mijn hart ophalen daar! Zo bezochten we onder andere Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek.

Kasteel Hoensbroek

Het oudste gedeelte van Kasteel Hoensbroek, de stercke huysinghe, stamt uit 1375. Daarna is er in verschillende fasen (5 in totaal) bijgebouwd, tot aan de 18de eeuw aan toe. Ook in het kasteel zelf zijn de verschillen goed te zien. Zo is er een middeleeuwse kerker, maar ook een sjieke balzaal uit de tijd van de Blauwe Dame, maar daar komt ik zo op terug. Het kasteel is heel toegankelijk, al is de toren niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het kasteel is daarentegen een geweldige plek voor kinderen. Ze hebben niet voor niets in 2023 de landelijke Kidsproof prijs gewonnen. Zo wordt er vaak wat georganiseerd zoals riddertoernooien, markten en andere evenementen.

Kasteel hoensbroek

Zelf op onderzoek uit

Wat ik meteen al heel fijn vond aan Kasteel Hoensbroek was dat we zelf op onderzoek uit mochten. Geen tijdsloten, geen gids, gewoon lekker met een plattegrond het kasteel bekijken. Ideaal! Zo kan je op je eigen tempo het hele kasteel verkennen. Toen wij er waren, was het een regenachtige dag. We verwachtten daarom topdrukte, maar dat viel erg mee. Met onze Museumjaarkaart konden we het kasteel gratis bezoeken. Overigens is zo’n Museumjaarkaart ideaal. Je gaat veel sneller een museum of ander gebouw waar de kaart geldig is binnen en wordt daarbij soms aangenaam verrast! En valt het tegen? Dan is dat ook niet erg, want dan heb je altijd een schoon toilet in de buurt ;-).

Kasteel Hoensbroek

De oude toren

Zoals ik al eerder vertelde, is de oude toren niet voor iedereen te bezoeken. Het is vrij krap en de trappen zijn best pittig te beklimmen. Maar het is wel echt de moeite waard om die te bezoeken! Zo vind je daar een gevangenis, verschillende wapens, harnassen en nog veel meer. Vooral de trap naar zolder is spannend (let op je hoofd!) maar ook heel gaaf om eens te zien. Die houten constructie is echt geweldig om te zien! De houten constructie is op de foto te zien in de meest linker foto en op de rechterfoto zie je de gevangenis met het stuk hout waar mensen aan vastgeketend werden.

Kasteel hoensbroek

Verschillende ruimten

Tijdens je bezoek kom je in verschillende vertrekken terecht. Van de dienstmeisjes tot aan de slaapvertrekken van de edelen die er gewoond hebben. Eén kamer vond ik wel erg bijzonder en dat was de eetkamer. Blijkbaar was het toen heel normaal om je tijdens het diner zo ziek te eten dat je moest overgeven. Ze hadden daar in de vloer een speciaal “kotsgat” voor gemaakt. Dat kwam uit buiten het kasteel. Daarna had je weer ruimte voor nog meer eten. Blijkbaar was dat normaal toen. Blergh.

Kasteel Hoensbroek

De Blauwe Dame

Als jullie ons al wat langer volgen, dan weet je dat – vooral ik – niet vies ben van een spookverhaal. Kasteel Hoensbroek heeft een eigen spook! En ze zijn er nog trots op ook, want ze hebben het restaurant naar haar vernoemd. Het gaat hier om de Blauwe Dame. De Blauwe Dame heette in het echt Anna Catharina, Rijksgravin van Schönborn. Ze trouwde in 1720 met markies Frans Arnold van Hoensbroek en samen kregen ze 24 kinderen. Ze moet zo’n beetje non-stop zwanger zijn geweest. Van deze 24 zijn er slechts 6 volwassen geworden. In die tijd was het niet best gesteld met de hygiëne. Twee van haar bij geboorte overleden kinderen zijn naar goed 18de eeuws gebruik ingemetseld in de muren van het kasteel. Anna Catharina overleed op 5 november 1760 en er wordt gezegd dat ze elke 5de november terugkeert naar het kasteel om haar ingemetselde kindjes te zoeken. De Blauwe Dame staat trouwens op het portret op de foto. Ze volgt je overal met haar ogen…

Kasteel Hoensbroek

Zeker een aanrader

Als je in Zuid-Limburg bent is het echt een aanrader om Kasteel Hoensbroek te bezoeken. Het is leuk (zeker voor kinderen!), leerzaam en bovendien een van de mooist bewaard gebleven kastelen van Nederland. In de kelder zijn trouwens ook allemaal leuke middeleeuwse spelletjes te doen voor de kinderen. Je krijgt bij je bezoek ook een handig boekje met informatie over het kasteel. En het restaurant is een prima plek om even bij te komen van al je indrukken!


Foto’s: OpstapmetLisa (Sonja Koene)

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox