Vakantiepret bij Kasteel de Haar

Geschreven op 26 juli 2018
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Kasteel De Haar

Het is zomervakantie. Ook voor ons een uitdaging om tussen het werken door iets leuks met de kinderen te gaan doen. De woensdag is onze vaste vrije dag en die proberen wij in de vakanties dan ook altijd leuk in te vullen met de kinderen. Vandaag stond Kasteel de Haar in Utrecht op de planning.

Kasteel de Haar is een van de mooiste kastelen die Nederland rijk is en ligt in een prachtige kasteeltuin die is omringd door een park. Op de website hadden we al gelezen dat er in de zomervakantie verschillende speurtochten voor de kinderen beschikbaar zijn.

Harry Potter

Onze jongens zitten op het moment helemaal in een Harry Potter stemming dus vonden ze het geweldig om naar een kasteel te gaan. Helemaal toen ze tot de conclusie kwamen dat Kasteel de Haar ook wel heel erg op Zweinstein lijkt. Oftewel, toen we op weg gingen naar Kasteel de Haar, hadden we drie kinderen op de achterbank zitten met een tovenaarsmantel om hun schouder geslagen en toverstok paraat in hun hand.

Harry Potter fans bij De Haar

Het kasteel ontdekken met een speurtocht

Bij De Haar aangekomen konden we makkelijk parkeren op de ruime parkeerplaats. Van daaruit liepen we al gelijk tegen de poort van het terrein aan en liepen we het stalplein op. Hier zijn we gestart met een lekkere kop koffie (Fristi voor de kinderen natuurlijk) en appeltaart bij het Koetshuis.

De kasteelwinkel dient ook als ingang naar het kasteel en de kasteeltuin en daar konden we de speurtocht kopen. De twee oudste jongens kregen de rondleiding van de baron en barones en de jongste de dierenspeurtocht. Vol enthousiasme snelden we naar het kasteel en gingen de jongens snel op zoek naar de opdrachten die ze in de speurtochten kregen.

speurtocht bij Kasteel de Haar

Een prachtig kasteel met veel verhalen

Het kasteel is in een zeer goede staat en wordt dan ook nog vaak gebruikt voor filmsets, feestjes en evenementen. Alle ruimtes en kamers zijn zo ingericht, met de oorspronkelijke inventaris, dat je een goed beeld krijgt hoe de laatste bewoners (Baron en Barones van Zuylen van Nijevelt) hier hebben geleefd.

Kasteel De Haar van binnen

Op ontdekkingstocht in de kasteeltuin

Nadat we het hele kasteel hadden bewonderd en alle ruimtes hadden doorlopen, waren ook de kinderen klaar met hun speurtocht. Vervolgens zijn wij het terrein rond het kasteel gaan verkennen. De kinderen ontdekten al snel een groep bomen langs de kasteeltuin die werd omgedoopt tot Het Verboden Bos. En toen ze het doolhof vonden dat iets verder achterin het park ligt, waren ze helemaal door het dolle heen.

De hele doolhof-scene uit Harry Potter en de Vuurbeker werd vol overgave nagespeeld. Na al die pret begonnen we toch wel trek te krijgen en zijn we weer richting het Koetshuis gegaan om even lekker te lunchen.

Een geslaagd uitje

De kinderen hadden een geweldige dag, maar ook voor ons was het een erg leuk uitje. Een mooi kasteel dat absoluut tot de verbeelding spreekt en waar door de zaalgidsen heel veel mooie verhalen over te vertellen zijn.

Koetshuis Kasteel de Haar