Dagje uit in Delft

Geschreven op 17 september 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Uitzicht Delft

Onze blogster Sonja ging onlangs een dagje naar Delft. Gewoon even een dagje cultuur proeven in een stad in de buurt. Ze werd aangenaam verrast door deze veelzijdige en gezellige stad! In dit blog lees je haar ervaringen, ook in tijden dat Corona helaas nog altijd aan de orde is.

Van tevoren reserveren

Delft

Wat ik lastig vind aan de Coronatijd is dat je alles van te voren moet plannen. Niets gaat meer spontaan. Dus toen ik had bedacht dat ik naar Delft wilde, moest ik van tevoren gaan bedenken wat ik daar wilde gaan doen. Ik hou van geschiedenis en besloot daarom in elk geval Museum Prinsenhof te gaan bezoeken. Daarnaast wilde ik de stad ook graag van bovenaf bekijken en reserveerde ik kaarten voor de Nieuwe Kerk. Maar dan het plannen, hè. Want het laatste wat je wilt is je te moeten haasten, maar je wilt ook weer niet eindeloos moeten wachten. Dus maakte ik een inschatting hoe lang ik ergens dacht te blijven en bestelde ik mijn kaarten.

Door de ogen van een toerist

Delft

Ik ging natuurlijk weer eens veel te vroeg van huis, maar dat gaf me de gelegenheid de stad in alle rust eens door de ogen van een toerist te bekijken. Dat is echt hartstikke leuk. Vanwege Corona was het overal best rustig, wat een voordeel is van deze situatie. Ik kwam op plekken waar ik normaal gesproken niet zo snel zou komen. Ik had er dus al een hele tocht opzitten toen ik eindelijk het museum in mocht. Het begon net een beetje te regenen, dus dat kwam goed uit. In Museum Prinsenhof was de looproute goed aangegeven. Ook stonden er zuilen met desinfectiemiddel. Bij binnenkomst scande ik mijn kaart en moest even wachten voor ik naar binnen kon. Iedere twee minuten mocht er iemand naar binnen. Ik moest iets langer wachten omdat de eerste ruimte iets drukker bleef, maar dat was niet erg. Dat gaf me de gelegenheid een praatje te maken met diegene die dat allemaal regelde.

Museum Prinsenhof

Museum Prinsenhof

Museum Prinsenhof is gevestigd in een voormalig klooster. Er zijn permanente tentoonstellingen, maar ook tijdelijke tentoonstellingen. Nu is dat een tentoonstelling van porselein. Maar er zijn ook schilderijen en natuurlijk Delfts Blauwe kunstvoorwerpen. Maar ik ging naar dit museum vanwege het feit dat onze Vader des Vaderlands, Willem van Oranje, hier is vermoord door Balthazar Gerards. De kogelgaten zijn nog te zien in het trappenhuis. Normaal gesproken ben ik niet zo van de musea, maar omdat het nu zo rustig was, vond ik het eigenlijk wel erg leuk om wat langer bij dingen te blijven hangen. Het is ook nog eens een heel mooi museum, dus zeker de moeite waard! Neem vooraf of achteraf zeker ook een kijkje in de tuin achter het museum. Dat is een soort hofje met daarin een standbeeld van Willem van Oranje. Echt een mooi plekje.

De Nieuwe Kerk

Praalgraf Delft

Nadat ik was uitgekeken bij Museum Prinsenhof, besloot ik op mijn gemak richting het marktplein te lopen. Ik had namelijk kaarten gereserveerd voor de Nieuwe Kerk. Je kan een kaart nemen voor zowel de Oude als de Nieuwe Kerk en dan kan je ook nog kiezen of je alleen de kerk zelf wilt bezoeken of ook de toren wilt beklimmen. Ik koos ervoor de Nieuwe Kerk te gaan bekijken en een kwartier later de toren te gaan beklimmen. De kerk zelf was echt indrukwekkend. Je vindt hier het praalgraf van Willem van Oranje, maar ook het graf van Hugo de Groot. De koninklijke crypte is helaas niet toegankelijk voor het publiek, maar dat is begrijpelijk. Ik had genoeg aan een kwartier, maar ik had denk ik zomaar nog langer kunnen blijven. Daarna moest ik mij melden in het winkeltje van de kerk. Daar was de verzamelplek om de toren te beklimmen.

Uitzicht over Delft

Delft

Ik ging naar boven met in totaal 6 mensen. We moesten wachten tot de mensen die in de toren waren beneden kwamen en we kregen 45 minuten in totaal om in de toren te blijven. In eerste instantie vond ik dit wel lastig. Je wordt dus eigenlijk gedwongen om snel iets te bekijken, maar achteraf viel dat reuze mee. Je hebt echt tijd zat en we waren ruim op tijd weer beneden. De eerste etage was de “machinekamer” van de toren. Een klein stukje verder klimmen mochten we al naar buiten. Het waaide flink en de gangetjes rondom de toren zijn heel smal. Hou er dus rekening mee dat je niet teveel bepakking meeneemt als je naar boven gaat. Mijn rugzak bleef namelijk een paar keer hangen. Boven was de sfeer echt heel leuk. Iedereen wachtte netjes op elkaar. Het was alsof we met z’n zessen de tour hadden geboekt. Daarna konden we nog hoger klimmen. Het uitzicht was echt heel gaaf. Je ziet het marktplein maar ook de andere kant van Delft. Echt leuk om een keer te doen!

Dag Delft!

Mijn dagje Delft was echt heel leuk. Je kan het heel eenvoudig plannen en zelfs al moet je even wachten, dan is dat geen straf. Deze bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar, dus je kan gerust tussen de bedrijven door een wandelingetje maken. Echt een aanrader dus!

Dit blog is redactioneel tot stand gekomen. Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs, tips en winacties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!