8 Tips om een herfstdip tegen te gaan

Geschreven op 11 oktober 2022
Leestijd 6 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
voorkom een herfstdip

De zomer is voorbij en de herfst is weer in het land. Veel mensen hebben sombere gevoelens bij het vallen van de blaadjes. Maar hoe zorg er nu voor dat je net zo gaat genieten van de herfst als van de zomer? Wij hebben een paar tips voor je die het allemaal (hopelijk) wat minder erg voor je maken.

Herfst: kou, regen en terug in het ritme

Ga eens bij jezelf na waarom je moeite hebt met het nieuwe seizoen. Komt het omdat de zon minder schijnt, het eerder donker wordt en het kouder is? Komt het omdat het vaker regent of baal je er gewoon van dat het normale ritme weer is begonnen? Waarschijnlijk allemaal een beetje. Maar er zitten ook leuke kanten aan de herfst. Als ik aan de herfst denk, komt er meteen één woord in mij op: gezelligheid. Dus daar gaan we de nadruk op leggen in dit blog. Wedden dat je aan het einde van dit blog geen last meer zal hebben van een herfstdip?

voorkom een herfstdip

Ga naar buiten!

Op kou kan je je kleden en als het regent neem je een paraplu mee. De herfst mag geen excuus zijn om niet naar buiten te gaan. Bewegen en in de buitenlucht zijn is goed voor de mens. Sterker nog: je maakt hormonen aan als je beweegt die je blij maken. Ga dus lekker op pad en kleed je naar het weertype. Kijk op je telefoon voor de weersvoorspellingen en ga eropuit. Alleen of gezellig met een vriendin. Maak eens een lange strandwandeling of ga lekker naar het bos. De kleuren van de natuur zijn prachtig in de herfst, dus probeer daar oog voor te hebben.

Tip: verzamel tijdens je wandeling mooie dingen zoals schelpen, stenen, takken, eikels en kastanjes. Hier kan je een mooie herfsttafel van maken!

Maak het thuis gezellig

We merken allemaal dat de dagen korter worden en dat het kouder wordt in huis. Hoog tijd om het thuis gezelliger te maken! Lekker met een dekentje op de bank en de kaarsjes aan bijvoorbeeld! Of maak een gezellige herfsttafel met mini-pompoenen, herfstbladeren en alles wat je in deze tijd buiten kan vinden. Je hoeft echt niet heel creatief te zijn om dit te kunnen maken! Eerder schreven we een blog over Hygge: een term overgewaaid uit Denemarken. Daar regent het nóg veel meer dan in Nederland en omdat zij noordelijker zitten is het ook nog eens veel korter dag in het najaar. Zij weten er het beste van te maken en hebben gezelligheid letterlijk tot een kunst verheven. Hier kunnen we allemaal wat van opsteken!

voorkom een herfstdepressie

Maak je tuin gezellig

In het najaar staat de tuin er vaak ongezellig bij. Je zou er spontaan een herfstdip van krijgen. De bloemen zijn uitgebloeid en de bladeren laten los. Je tuin winterklaar maken moet je toch wel, dus maak het gelijk een stuk gezelliger! Met leuke herfst/winterbloeiers bijvoorbeeld. Een winterharde heideplant in je tuin geeft lang kleur en dus gezelligheid. De Anemone is een van de mooiste herfstbloeiers, maar ook de Aster zorgt voor kleur in je tuin. Pampergras is een snelgroeiende grassoort die op zijn mooist is in het najaar. Zilverkaars of Actaea, is ook prachtig. Als je dan toch bezig bent: hang dan meteen leuke verlichting in de tuin op die werkt op zonne-energie. Duurzaam en gezellig! Deze tips gelden ook voor mensen met een balkon natuurlijk! Op zoek naar een leuk tuincentrum? Onze favorieten vind je hier!

Zoek een leuke hobby

Veel mensen worden blij als ze iets met hun handen kunnen doen. Zoek daarom een leuke hobby! Misschien ontdek je wel een verborgen talent bij jezelf? Kijk eens op Pinterest of lees dit blog voor tips. Weet je niet waar je moet beginnen? Bezoek dan eens een hobbywinkel. Daar doe je vast inspiratie op. Misschien zelfs wel online bij een van deze gezellige online hobbywinkels. Of steek echt de handen uit de mouwen en ga knutselen. Zo kom jij die lange avonden wel door!

voorkom een herfstdepressie

Lekker lezen

Kruip op de bank met een leuk boek! Bij een zwembad lezen in de zon is leuk, maar lezen terwijl de regen zachtjes op het raam tikt, ook! In het najaar komen weer veel leuke boeken uit, zoals de nieuwste Stephen King: Fairy Tale. Houd je meer van feelgood? Dan is de serie van Manuela Inusa over een paar gezellige Engelse winkeltjes een aanrader. Het vijfde boek is verschenen op 4 oktober en heet De Charmante Cadeauwinkel. Misschien eens leuk om lekker bij de plaatselijke boekenwinkel te snuffelen en jezelf wat leesvoer te gunnen. Maar soms is het ook fijn om een “oude vriend op te zoeken” zoals wij dat thuis noemen. Dus een boek uitkiezen dat je al eens hebt gelezen maar heel mooi, vrolijk of fijn vond. Boeken houden bij ons thuis in elk geval de herfstdip buiten de deur!

Zorg dat je iets heb om naar uit te kijken

Probeer iedere maand wat leuks in te plannen. Een high tea of etentje met een vriendin, een weekendje weg in eigen land met je partner, een etentje bij jou thuis voor je naaste familie, ieder weekend een recept uitkiezen en samen koken, een avondje bioscoop met die gezellige collega, lekker shoppen met je zus… Noem maar op!

voorkom een herfstdip

Spontane leuke acties

Vergeet ook de spontane simpele dingen niet zoals een filmavondje op de bank met je partner met een lekkere borrelplank van de delicatessenwinkel (of gewoon een zak chips, ook niks mis mee). Of bel die ene vriendin op waarvan je weet dat die wel een verzetje kan gebruiken en nodig haar uit op de koffie. Maak eens een extra grote pan soep of bak een geurige appeltaart en breng er wat van langs bij die eenzame buurman of buurvrouw, of leen een hond van iemand en maak een lange wandeling. Doorbreek je dagelijkse patroon, dat is een doodslag voor die herfstdip. En het wordt erg gewaardeerd.

Leuke televisie

Tot slot: in het najaar is er altijd leuke televisie. In de zomerperiode is het altijd een beetje behelpen op tv (op B&B vol Liefde na dan!) maar in het najaar gaat alles tegelijk weer los! Holland’s Got Talent, LEGO Masters, I can hear your voice, Heel Holland Bakt Kids noem maar op! En dan hebben we het niet eens over alle nieuwe Netflix series die er zijn. En wat dacht je van The Rings of Power op Prime Video, de serie gebaseerd op the Lord of the Rings triologie. Dus lekker dat dekentje erbij en bingen tot je erbij neervalt! Wat nou herfstdip!

voorkom een herfstdip


Credits foto’s: www.canva.com

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang unieke aanbiedingen in je mailbox