Lekker naar buiten – de mooiste Nederlandse natuurgebieden

Geschreven op 26 augustus 2020
Leestijd 5 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Drents Friese Wold

De zomervakantie is voorbij maar dat betekent niet dat er een einde aan de zomer is! Sterker nog: het is in de nazomer prima vertoeven in de Nederlandse natuur! Wij hebben namelijk de allermooiste Nederlandse natuurgebieden voor je op een rij gezet. En na de frisse neus smaakt een kopje koffie of een warme chocolademelk extra lekker! Kleine tip: de heide is nu op haar mooist!

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Het lukt je vast niet om het hele gebied van de De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant te zien. Het gebied is namelijk ruim 4000 hectare groot! Door de afwisseling in gewassen en beplanting is geen kilometer hetzelfde. Het ene moment loop je door het gras en het volgende door zandvlakten en moerassen. Geniet na afloop van een lekkere pannenkoek bij Pannenkoekenhuis De Helvoirtse Heide.

De Drentse Aa

De Drentse Aa is een beek met daaromheen een prachtig natuurgebied. In en om het gebied vind je boerenland en een aantal gezellige dorpen. De beek kronkelt al eeuwenlang door het gebied en trekt zich daarbij van niemand iets aan. Het gebied rondom de beek zelf is onaangetast en dat is uniek in Nederland. Na je wandeling kan je heerlijk neerploffen bij De Liefde van de Drentsche Aa.

De Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is het bewijs dat Nederland voor het grootste gedeelte uit water bestaat. Dit beschermde natuurgebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa! Naast een prachtige natuur is de plek ook erg geliefd bij allerlei watervogels en dieren. Vooral de beverpopulatie is erg goed vertegenwoordigd! Rondom de Biesbosch zijn een heleboel leuke restaurantjes te vinden waar je even kan bijkomen van je wandeling.

Het Groene Hart

Het Groene Hart ligt middenin de Randstad, grenzend aan onder andere Rotterdam, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Het is een heerlijk natuurlandschap om even uit de hectiek van alledag te stappen. Er leven allerlei bijzondere weidevogels, waaronder bedreigde vogelsoorten als de grutto, de kievit en de scholekster. Eten en drinken kan bij verschillende leuke restaurants, maar zeker de moeite waard is Alfreds.

De Maasduinen

Ben je toevallig is de buurt van Noord-Limburg? Dan kan je heerlijk gaan wandelen in de Maasduinen. Dit natuurgebied is een van de drie natuurgebieden die je in deze omgeving kan vinden. Het bos- en heidegebied is ruim 4500 hectare groot en er leven onder andere kraanvogels. Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich erin bevindt.  Rondom de Maasduinen zijn er allerlei restaurants en andere faciliteiten waar je wat kan eten en drinken, waaronder drie pannenkoekenhuizen!

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de bekendere Nederlandse natuurgebieden. Het park is afgezet met hoge hekken om de dieren te beschermen. Hierdoor is de kans groot dat je een hert of zwijn spot! Hou er wel rekening mee dat de Hoge Veluwe wel entreegeld vraagt om te bezoeken. Het park ontvangt namelijk geen subsidies. Naast prachtige naaldbossen is er ook een groot woestijnachtig gebied en zijn er ook meren en duinen. Heel bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken! Heb je trek gekregen na de wandeling? Dan kan je heerlijk eten bij het Parkrestaurant De Hoge Veluwe. Heb je meer trek in een kop koffie of thee met wat lekkers erbij? Dan kan je prima terecht bij De Theekoepel.

De Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kent ook een gevarieerd landschap. Al wandelend kom je over heidevelden, stuifzandwoestijnen, uiterwaarden en zelfs stuwwallen. Je kan er uren en uren rondlopen want de Utrechtse Heuvelrug is na de Hoge Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Misschien spot je zelfs de zeldzame boommarter! Na een stevige wandeling in dit prachtige natuurgebied kom je helemaal tot rust. Het gebied is best versnipperd en daarom is het lastig een locatie aan te geven waar je kan eten en drinken. Maar of je nu op zoek bent naar een drankje en een vlugge snack, een lekker Italiaans ijsje of pannenkoeken? Op de Heuvelrug is het culinair genieten voor iedereen!

Het Nederlands Waddengebied

Wil je genieten van echt ongerepte natuur en een oase van rust? Dan is Het Waddengebied dé plek waar je moet zijn. De Waddeneilanden beperken zich niet alleen tot Nederland: het is een strook van 500 km en loopt helemaal door via Duitsland naar Denemarken. Sinds 2009 is de Waddenzee Werelderfgoed. Spot de vele vogels en zelfs zeehonden. Breng een bezoek aan zeehondencrèche Pieterburen en smelt bij de aanblik van de grote ogen van deze prachtige dieren.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Een heerlijk natuurgebied in wording is Nationaal Park Hollandse Duinen. Je vindt dit natuurgebied in Zuid-Holland en zal gaan lopen van Hoek van Holland tot de Langevelderslag. De route zal 43 km lang worden en 8,5 km breed. Toch kan je er nu al van genieten! Je kan hier namelijk heerlijk wandelen en fietsen. Bezoek bijvoorbeeld het gebied tussen Kijkduin en Scheveningen! Begin maart beginnen voorzichtig de eerste strandtenten zich weer te laten zien dus kan je na je wandeling heerlijk genieten van een kopje koffie en een lunch!

Dus allemaal lekker naar buiten!

Meer wandel- en fietstips? Klik dan ook even op de volgende link. Hierin vind je de mooiste en leukste wandel- en fietsroutes per provincie.