De legende van de Schelpengrot

Geschreven op 1 maart 2019
Leestijd 3 minuten
Geschreven door Sonja
Sonja van OpstapmetLisa
Legende van de Schelpengrot

In het Groningse Nienoord vind je een prachtige schelpengrot: een gebouw dat van onder tot boven versierd is met miljoenen schelpen. Volgens de legende is deze schelpengrot niet zomaar ontstaan…

De legende van Nienoord

Geeske, het dienstmeisje van de graaf en zijn jonkvrouw, was een heel nieuwsgierig meisje. Ze had gehoord van de schatten van de graaf en wilde deze graag vinden. Volgens de geruchten zouden deze schatten in het tuinhuisje van de graaf en zijn vrouw verborgen zijn. Toen zij van huis waren, ging Geeske op onderzoek uit. Ze vond de schatten inderdaad in het kleine huisje. Ze was zo onder de indruk van alle pracht en praal dat ze niet door had dat de graaf en zijn vrouw al thuis waren!

Betrapt!

Geeske werd betrapt door de graaf die op zijn zachtst gezegd niet blij was met haar actie. Snel bracht de graaf zijn schatten op een andere plek onder en sloot Geeske op in het tuinhuis. Volgens de legende was Geeske gedoemd het hele tuinhuis van boven tot onder te versieren met schelpen. Pas wanneer het klaar was, mocht ze eruit. Via een luikje kreeg ze te eten en te drinken. Ook kreeg ze op die manier schelpen en kaarsen, zodat ze ook in het donker door kon gaan.

Eindelijk klaar

Tuinhuisje Nienoord legendeHet duurde maar liefst twintig jaar voordat Geeske klaar was met haar enorme klus. Eindelijk mocht ze het tuinhuis verlaten. Zodra de deur openging rende Geeske naar buiten. Ze plofte op haar knieën neer voor het Leekster Hoofddiep. In het spiegelende meer zag ze iemand die ze niet meer herkende: haar gezicht zat vol rimpels en haar haren waren helemaal grijs geworden. Van schrik en ellende viel Geekse neer op de oever en stond nooit meer op.

Italiaans

De schelpengrot van Nienoord is geen echte grot. Het woord “grot” is waarschijnlijk een verbastering van het Italiaanse woord grotto, wat mozaïekkamer betekent. Het idee van schelpengrotten is ook ontstaan in Italië. Het moest een fantasiewereld scheppen van stenen, schelpen en water. Er zijn volgens bronnen drie schelpengrotten in Nederland. Zo zou er een schelpengalerij zijn op het landgoed van Kasteel Rosendael en een kleine, gerestaureerde schelpengrot in Paleis Het Loo. Maar de schelpengrot van Nienoord is als enige in de originele staat.

Moorse hoofden

In de schelpengrot vind je twee Moorse hoofden. Deze beeltenissen waren van twee slaven die op het landgoed van de graaf werkten. Zij kregen een speciale plek in de schelpengrot omdat ze het kind van de graaf uit de gracht redden. Uit dankbaarheid wilde de graaf de slaven hun vrijheid teruggeven, maar ze waren zo gelukkig op het landgoed dat ze liever bleven. Maar de graaf wilde toch iets speciaals voor ze doen.

Museum Nienoord

Je kan de schelpengrot zelf ook bezoeken! Je kan de grot vinden op het terrein van het Nationaal Rijtuigenmuseum Nienoord in Groningen. Na je bezoek kan je lekker Groningen gaan verkennen met de tips van Katia! Dat is nog eens een leuke dag uit!