De vloot van het Veenkoloniaal Museum

Geschreven op 1 maart 2021
Leestijd 2 minuten
Geschreven door Ester
Ester
scheepswrak Veenkoloniaal Museum

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam vertelt het verhaal van de unieke geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën vanuit een indrukwekkend pand, namelijk de voormalige Rijks Hoogere Burgers School (RHBS)  uit 1907. Maar wist jij ook dat het museum in het bezit is van een aantal prachtige schepen? Wij laten je hier graag mee kennis maken!

Bluhmenschau, de terugreis vanf Papenburg

Binnenvaartschip Eben- Haëzer

Op het binnenplein ligt het binnenvaartschip Eben- Haëzer (‘Tot hier heeft de Heer ons geholpen’), waar de bezoekers een kijkje in kunnen nemen om te leren hoe men in de tijd van de turfvaarders met een gezin op het water leefde.

Spitse praam de Familietrouw

Het Veenkoloniaal Museum heeft nog een schip: de Familietrouw. Het is de oudste nog in originele staat verkerende spitse praam in de provincie Groningen en compleet zeilwaardig. Het schip, waarvan er momenteel nog maar vijf van dit type in Nederland varen, liep in 1894 van stapel bij de scheepswerf Ter Horn in Veendam. Na een aantal maal van eigenaar en naam te zijn gewisseld werd het in 1994 aan het museum geschonken. Deze ‘varende uithof’ is regelmatig te zien in de kanalen van de Veenkoloniën en daar buiten. Als ze niet onderweg is, ligt ze afgemeerd bij het Kapiteinshuis in Oude Pekela, ook onderdeel van het Veenkoloniaal Museum Veendam.

Familietrouw Veenkoloniaal museum Veendam

Chevrolet Capitol

Daarnaast heeft het museum nog een ‘mobiele uithof’: een Chevrolet Capitol van 1928. Het vrachtwagentje is aan het museum geschonken door Johnny Jonker, eigenaar van Jonker Transport in Veendam. Het is een bodewagen zoals er veel rondreden in de tijd van het wagentje. Op het reclamebord op het dak prijkt dan ook de spreuk ‘Op een lijn anthraciet en zonneschijn’, op de portieren staat de naam van het bedrijf, de plaatsnaam en het telefoonnummer.

CORONA

In verband met de Coronamaatregelen is het museum op dit moment gesloten. Houd de website van het Veenkoloniaal Museum in de gaten om je bezoek in te plannen.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs en tips? Volg ons dan op Facebook en Instagram