Wat vieren we tijdens Leidens ontzet?

Geschreven op 16 september 2019
Leestijd 2 minuten
Geschreven door Ester
Ester
Leidens Ontzet - Visit Leiden

Nederland telt in totaal 11 officiële feestdagen. Naast deze landelijke feestdagen, zijn er door het land heen ook verschillende feestdagen die alleen voor een bepaalde regio gelden. Zo wordt carnaval vooral ‘Onder de Rivieren’ uitgebreid gevierd. Tijdens carnaval ligt zo’n beetje alles plat, scholen zijn dicht en veel bedrijven passen zich hier ook op aan. Zo heeft Leiden ook eigen feest: Leidens Ontzet. Leidens Ontzet wordt herdacht en gevierd  op en rond 3 oktober. De Leidse scholen zijn dan gesloten en door heel de stad worden verschillende evenementen en festiviteiten georganiseerd.

Zo heb je de Leidse kermis en in de stad hangt de geur van haring, vers (wit) brood en hutspot. Ieder jaar wordt hiermee het einde van de Spaanse belegering op 3 oktober 1574 herdacht.

Haring Leidens Ontzet

Een stukje geschiedenis

Leiden had tijdens de Tachtigjarige Oorlog de kant van de Prins van Oranje gekozen waardoor het Spaanse leger naar de stad trok en deze belegerde. Het eerste beleg duurde van oktober 1573 tot maart 1574. Nadat de Spanjaarden plotsklaps waren vertrokken, keerden zij twee maanden later weer terug. De stad was hier niet op voorbereid, waardoor er een groot voedseltekort ontstond. Op 3 oktober trokken de Spanjaarden definitief weg door de komst van de Watergeuzen en doordat de stad door opkomend water dreigde te overstromen.

Nadat de Spaanse troepen de belegering hadden opgegeven werden de stedelingen door de watergeuzen getrakteerd op haring en wittebrood. In het verlaten Spaanse legerkamp werden hutspot van pastinaak, uien, wortelen en vlees ontdekt.

Festiviteiten

Het belangrijkste onderdeel van de viering van Leidens Ontzet is de Grote Optocht. Daarnaast kan jong en oud zich uitleven op de Leidse Kermis; het Lunapark. De kermis is geopend op zowel 2 als 3 oktober.

Kermis Leidens Ontzet

Verder kan je op verschillende plekken in de stad hutspot, haring en wittebrood eten, en vind je volop straattheater en markt. Wil je een compleet overzicht van de festiviteiten in Leiden op 2 en 3 oktober? Kijk dan snel op onze Kalender!